S-Pankki Oyj

Perintöriitojen määrä kasvussa Suomessa

Jaa
S-Pankki Private on julkaissut uuden selvityksen, joka kertoo perintöriitojen määrän kasvaneen Suomessa viime vuonna. Selvityksen mukaan riitojen määrä kasvoi suhteellisesti varsinkin Kainuun, Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen käräjäoikeuksissa.
Suomen käräjäoikeuksissa laitettiin vireille yhteensä 1 699 perintöasioihin liittyvää riitaa vuonna 2022.
Suomen käräjäoikeuksissa laitettiin vireille yhteensä 1 699 perintöasioihin liittyvää riitaa vuonna 2022.

Suomen käräjäoikeuksissa laitettiin vireille yhteensä 1 699 perintöasioihin liittyvää riitaa vuonna 2022. Määrä on noin kolme prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin, jolloin laitettiin vireille 1 652 riitaa. Kyseessä on toinen perättäinen vuosi, kun perintöriitojen määrä kasvaa.

Private Banking -palveluita tarjoava S-Pankki Private selvitti, miten Suomessa riideltiin perinnöistä vuosina 2013–2022. Selvitys (PDF) kattaa kaikki vireille tulleet perintöasioihin liittyvät riidat Suomen käräjäoikeuksissa.

Erityisen selvästi riidat kasvoivat Kainuun käräjäoikeudessa, jossa tuli vireille 49 prosenttia enemmän perintöriitoja kuin vuosina 2013–2022 keskimäärin. Myös Etelä-Pohjanmaan (+32 %) ja Kanta-Hämeen (+22 %) käräjäoikeuksissa riitamäärät kasvoivat tuntuvasti.

”Perintöriidat ovat valitettavan yleisiä ja voivat pahimmillaan hajottaa perheen useamman sukupolven ajaksi. Haluamme kiinnittää huomiota tähän ilmiöön ja tarjota apua niille, jotka etsivät ratkaisuja muun muassa perintöriitariskin minimoimiseen varallisuussuunnittelun keinoin”, sanoo johtaja Veera Kosonen S-Pankista.

Kosonen vastaa varakkaille perheille suunnatusta Family Office -palvelusta sekä Wealth Planning -palvelusta eli varallisuus- ja perintösuunnittelusta. Kososen tiimi auttaa asiakkaita varallisuus- ja perintösuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä.

Uusimpien tilastojen mukaan joka neljännellä suomalaisella kotitaloudella on nettovarallisuutta noin 260 000 euroa, ja kaikkein varakkaimpia ovat 65–74-vuotiaat.

Jälkipolville siirrettävän asunto- ja sijoitusvarallisuuden lisäksi monessa perheessä pohditaan myös perheyritysten sukupolvenvaihdoksia. Suomen Yrittäjien hallinnoiman Omistajanvaihdosfoorumin arvion mukaa lähes 50 000 yritystä on omistajanvaihdoksen edessä Suomessa seuraavan 10 vuoden sisällä.

Jos oma tilanne mietityttää, kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, neuvoo johtaja Veera Kosonen. Yksi hyvä ratkaisu on tehdä omalle perheelle asiantuntijoiden avustuksella pitkän aikajänteen varallisuussuunnitelma, jossa huomioidaan myös perintösuunnittelu. Näin voi pyrkiä varmistamaan, että perheen varallisuus kehittyy turvallisesti yli sukupolvien.

”Suosittelen lämpimästi kääntymään ulkopuolisten laki-, vero- ja sijoitusosaajien puoleen, sillä jokainen perintöriita on yksinkertaisesti liikaa. Toivon, että tänään julkaisemamme selvitys auttaa lisäämään tietoisuutta varallisuus- ja perintösuunnittelun merkityksestä ja siitä, miten tärkeää aiheesta on puhua avoimemmin – harva meistä haluaa jättää jälkipolvilleen riitaisaa perintöä”, Kosonen sanoo.

Selvitys perustuu Oikeusrekisterikeskuksen lukuihin siitä, kuinka paljon perintöasioihin liittyviä riitoja Suomen käräjäoikeuksissa tuli vireille vuosina 2013–2022. Uusimman selvityksen luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia aiemmin julkaistujen selvitysten kanssa, mikä johtuu viranomaisten tilastointijärjestelmissä ja -käytännöissä tapahtuneista muutoksista.

Korjaus klo 15.45: Ensimmäisessä kappaleessa mainittiin alun perin, että kyseessä on kolmas perättäinen vuosi, kun perintöriitojen määrä kasvaa. Oikeasti kyseessä on toinen perättäinen vuosi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen käräjäoikeuksissa laitettiin vireille yhteensä 1 699 perintöasioihin liittyvää riitaa vuonna 2022.
Suomen käräjäoikeuksissa laitettiin vireille yhteensä 1 699 perintöasioihin liittyvää riitaa vuonna 2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki Oyj
S-Pankki Oyj
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

+358 10 767 9300https://www.s-pankki.fi

S-Pankki on kotimainen pankki ja osa S-ryhmää. Olemme olemassa siksi, että jokaisella olisi mahdollisuus vähän rahakkaampaan huomiseen. Meillä on yli kolme miljoonaa asiakasta ja tunnemme asiakkaidemme arjen. Tuomme siihen helppoutta ja hyötyä muun muassa helppokäyttöisten digitaalisten palveluidemme avulla. Täyden palvelun pankkina olemme tukena elämän pienissä ja suurissa käännekohdissa. s-pankki.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme