MIELI Suomen Mielenterveys ry

Ylivelkaantuminen heikentää koko perheen mielenterveyttä – Vanhemmat toivovat talousvaikeuksissa kokonaisvaltaista tukea

Jaa
MIELI ry:n uunituore selvitys Ylivelkaantumisen vaikutukset lapsiperheiden arkeen ja mielenterveyteen kertoo talousvaikeuksien kuormittavan koko perhettä ja kaventavan sosiaalisia suhteita. Ammattilaisten ymmärtäväisyys taas motivoi vanhempia velkojen selvittämiseen.

Talousvaikeudet ja ylivelkaantuminen heikentävät tutkitusti koko perheen mielenterveyttä. Mielialaoireet, unettomuus, häpeän ja epätoivon tunteet sekä voimakas stressi ovat ylivelkaantuneilla vanhemmilla yleisiä. Vanhempien kokemukset käyvät ilmi 572 vastauksen aineistosta, joka kerättiin verkkokyselyllä syksyllä 2022.

”Aineistosta käy ilmi, että ylivelkaantumiseen johtavat varsin monenlaiset polut. Tavallisia syitä ovat esimerkiksi kohonneet elinkustannukset, ero, työttömyys tai sairastuminen”, kertoo projektipäällikkö Janette Vesterinen MIELI ry:n YLVA-hankkeesta.

”Selvityksen toimenpidesuositukset antavat eväitä siihen, miten yhteiskunta pystyy vastaamaan paremmin talousvaikeuksista kärsivien perheiden tarpeisiin. Toivomme, että tulokset huomioidaan, kun perheiden palveluja kehitetään”, Vesterinen peräänkuuluttaa.

Keskusteluapu, talousneuvonta ja vertaistuki auttavat

Tarve pärjätä ilman muiden apua korostui vastauksissa. Aineistosta selviää, että moni vanhempi turvautuu talousvaikeuksissa läheisiin. Eniten vaikeuksista oli keskusteltu puolison tai läheisten kanssa.

”Vanhemmat kokivat talousvaikeuksista keskustelemisen häpeälliseksi. He kokivat, että apua on vaikea hakea, palvelujärjestelmä on sirpaleinen ja jonot pitkiä. Vanhemmilta puuttui myös tietoa, mistä apua kannattaisi hakea”, sanoo Vesterinen.

Hyviäkin kokemuksia löytyi. Ne, jotka olivat kokeneet tulleensa kohdatuiksi palveluissa, kertoivat saaneensa merkittävästi apua. Sosiaali- ja diakoniatyöntekijöiden tai talous- ja velkaneuvojien inhimillisyys ja ymmärtäväisyys loi turvallisuutta ja motivoi velkojen selvittämiseen.

Kattavammalle ja varhaisemmalle tuelle on iso tarve. Ylivelkaantuneet vanhemmat hyötyvät paitsi keskusteluavusta, talousneuvonnasta ja arjen avusta, myös vertaistuesta.

”Vaikeuksien ratkomista helpottivat omien kokemusten sanoittaminen ja vuorovaikutuksellinen kohtaaminen. Vanhemmat toivoivatkin ymmärtäväistä, avointa kohtaamista, ja perheen tilanteen kokonaisvaltaista huomioimista”, avaa Vesterinen.

”Muistuttakaa, että ulosottokierteessä oleva vanhempi ei ole huono vanhempi, eikä ihmisarvoa mitata rahassa.”
– Ylivelkaantunut vanhempi

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja ilmoittautuminen selvityksen Teams-julkistamistilaisuuteen 8.5. klo 14.00


Projektipäällikkö Janette Vesterinen
etunimi.sukunimi@miel.fi, puh. +358 40 4890826


Viestinnän asiantuntija Ellen Tuomaala
etunimi.sukunimi@miel.fi, puh. 050 5902052

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

Selvityksen toteuttanut MIELI ry:n YLVA-hanke (2022–2024)ehkäisee ongelmien ylisukupolvisuutta ja auttaa ylivelkaantuneita lapsiperheitä vahvistamalla mielenterveyttä, tukemalla vanhemmuutta ja sujuvampaa arkea.

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme