Tesi

Tesin tuottotutkimus: Suomalaisten pääomasijoitusrahastojen tuotot ylittävät listatun osakemarkkinan tuotot

Jaa
Tesin tuoreen, suomalaisten pääomasijoitusrahastojen tuottoja luotaavan selvityksen mukaan kotimaiset rahastot tuottavat hyvin sekä listattuun osakemarkkinaan että eurooppalaisiin verrokkirahastoihin verrattuna.
Matias Kaila, Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja
Matias Kaila, Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja

"Yleisesti voi sanoa, että viimeisen noin viidentoista vuoden ajan hajautetusti suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin sijoittanut on kerännyt sijoituksilleen parempia tuottoja kuin samaan aikaan listattuun osakemarkkinaan sijoittanut", kertoo Matias Kaila, Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja.

Erityisen hyvin vertailussa pärjäävät parhaiten menestyvät venture capital -rahastot, jotka ovat tuottaneet noin 2,5-kertaisesti sen, mitä listattu markkina on tuottanut.

Pääomasijoitusrahastoihin sijoittavat muun muassa suuret institutionaaliset sijoittajat, kuten suomalaiset työeläkeyhtiöt.

Suomessa vahva venture capital -markkina

Suomalainen venture capital -kenttä on kehittynyt finanssikriisin jälkeen vahvaksi. "Jopa puolet finanssikriisin jälkeen sijoitustoimintansa aloittaneista rahastoista kuuluu vuosituotolla mitattuna parhaiten tuottavaan joukkoon, kun ne asetetaan rinnakkain eurooppalaisten verrokkien kanssa", kertoo Jens Färm, tuottotutkimuksen koonnut seniorianalyytikko.

Vuosien 2009–2015 sijoitustoimintansa aloittaneiden rahastojen vuosituotot ylsivät vuoden 2022 loppuun mennessä 22 prosenttiin. Viime vuoden selvityksen mukaan tähän ikäryhmään kuuluvien venture capital -rahastojen vuosituotto oli 25 prosenttia. Kailan mukaan vuosituottoprosentin painuminen johtuu yleisestä taloudellisesta epävarmuudesta ja erityisesti suurempien scaleup-yritysten arvostustasojen laskusta.

Tänä vuonna tutkimukseen mukaan otetut uusimman sukupolven eli 2016–2020 sijoitustoimintansa aloittaneet rahastot ovat tuottaneet myös hyvin ja yltävät vuosituotoissa 19 prosenttiin.

Buyout- ja growth-rahastojen tuotot pääosin tasaisia

Vuosina 2009–2015 sijoitustoimintansa aloittaneet, vakiintuneisiin kasvuyrityksiin sijoittajat buyout- ja growth-rahastot ovat tuottaneet edellisvuoden tutkimuksen tapaan tasaisesti 17 prosenttia Ne pärjäävät tuotoissa varsin hyvin myös eurooppalaisten verrokkien rinnalla.

Uudemmilla, vuosien 2016–2020 aikana perustetuilla buyout- ja growth-rahastoilla vuosituotot sen sijaan ovat jääneet 11 prosenttiin. Färmin mukaan tulos johtuu osittain siitä, että osa näistä rahastoista on vielä sijoitusvaiheessa, joten arvonnousua ei ole vielä tapahtunut.

Tutkimuksesta

Tutkimus on laaja ja kattaa käytännössä koko suomalaisen pääomasijoitusmarkkinan. Siinä tutkittiin erikseen startupeihin sijoittavia venture capital -rahastoja ja vakiintuneempiin kasvuyrityksiin sijoittajia buyout- ja growth-rahastoja. Lisäksi rahastot jaettiin molemmissa ryhmissä vielä kahteen eri ikäryhmään: vuosina 2009–2015 ensisijoituksen tehneisiin rahastoihin ja vuosina 2016–2020 ensisijoituksen tehneisiin rahastoihin. Uudempien rahastojen tuottoja tarkasteltiin tässä tutkimuksessa ensimmäistä kertaa.

Tutkimuksessa on mukana 44 suomalaista rahastoa, ja määrä jakautuu tasaisesti buyout- ja growth-ja venture capital -rahastoihin. Vanhempia (2009–2015) rahastoja tutkimuksessa on 19 kappaletta ja uudempia (2016–2020) 25 kappaletta. Kerättyjä varoja näillä kaikilla rahastoilla on yhteensä noin neljä miljardia.

Tuottotutkimus tarkastelee suomalaisen pääomasijoitusmarkkinan tuottotilannetta vuoden 2022 lopussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimus: Jens Färm, seniorianalyytikko, Tesi
jens.farm@tesi.fi, +358 40 566 0067


Mediakontaktit ja haastattelupyynnöt: Saara Vettenranta, viestintäpäällikkö, Tesi
saara.vettenranta@tesi.fi, +358 40 723 3516

Kuvat

Matias Kaila, Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja
Matias Kaila, Tesin rahastosijoituksista vastaava johtaja
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tesi
Tesi
Porkkalankatu 1
00180 Helsinki

Tesi haluaa nostaa Suomen uudistavan talouskasvun eturiviin. Kehitämme markkinaa ja toimimme aktiivisesti kasvavien suomalaisyritysten onnistumisen puolesta. Sijoitamme pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Meiltä saat pitkäjänteistä apua, perusteltua näkemystä, kärsivällistä rahaa ja osaavaa omistamista. tesi.fiTwitterLinkedInUutiskirje

Taustaa Tesistä:

  • Vuonna 1995 perustettu pääomasijoitusyhtiö
  • Virallinen nimi Suomen Teollisuussijoitus Oy
  • Suomen valtion 100 % omistama
  • Hallinnoidut pääomat 2,4 miljardia euroa
  • 11 miljardia euroa liikevaihtoa ja yli 70 000 työpaikkaa Suomeen kasvuyrityksistä, joissa Tesi on suoraan tai välillisesti rahastojen kautta rahoittajana

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tesi

Tuore vaikuttavuuskatsaus: Kolme vuosikymmentä markkinaehtoista sijoittamista on rakentanut kasvua, työtä ja hyvinvointia Suomeen31.8.2023 00:00:00 EEST | Tiedote

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) taloudellinen kädenjälki näkyy vuosittain noin 450 suomalaisessa yrityksessä, joissa Tesi on omistajana joko suorien sijoitustensa tai välillisesti rahastosijoitustensa kautta. Nämä yritykset tuovat vuositasolla 12 miljardia euroa liikevaihtoa ja 64 000 työpaikkaa. Vuonna 2022 näiden yritysten verokertymä Suomeen oli 1,1 miljardia euroa.

Tesi’s Impact Review: Investing three decades on market terms has generated growth, jobs and wellbeing in Finland31.8.2023 00:00:00 EEST | Press release

Tesi’s (Finnish Industry Investment) economic handprint is manifested every year in some 450 Finnish companies in which Tesi is an owner through either its direct investments or indirectly via its fund investments. These companies generate combined net sales of EUR 12 billion and altogether 64,000 jobs. In 2022, Finland’s aggregated tax receipts from these companies amounted to EUR 1.1 billion.

Suomalaisten meriteollisuusyritysten näkymät melko positiivisia, Turun telakan merkitys erityisen suuri5.7.2023 06:22:52 EEST | Tiedote

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) uuden selvityksen mukaan kotimaisen meriteollisuuden ympärille on rakentunut elinvoimainen ekosysteemi: meriteollisuusyrityksiä on Suomessa yli tuhat, ja alan yritykset suuntaavat vahvasti kansainvälisille markkinoille. Turun telakan merkitys suomalaiselle meriteollisuudelle on suuri: yli puolet alan yrityksistä käy suoraa kauppaa sen kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme