LämpöYkkönen

Suomesta tuli lämpöpumppujen suurvalta Euroopassa – Suomessa eniten lämpöpumppuja per 1 000 kotitaloutta kohden

Jaa
Suomeen on asennettu kaikkiaan 1,45 miljoonaa lämpöpumppua. Se on eniten suhteessa talouksien määrään koko Euroopassa kertovat European Heat Pump Associationin alustavat tilastot. – Suomalaiset panostavat talotekniikkaan, ovat kiinnostuneita lämmityskustannusten pienentämisestä ja arvostavat laatua, sanoo LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski.
LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski.
LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski.

Lämpöpumppujen suosio on kasvanut Suomessa nopeasti vuosituhannen vaihteesta lähtien. Kehitystä ovat edesauttaneet edullinen sähkö, Pohjolan vaativat olot ja kallioperän laatu sekä se, että Suomessa kaasun merkitys lämmityksessä on erittäin pieni.

– Laadukkaan talotekniikan ja energiatehokkaan lämmityksen merkitys on ollut suomalaisille iso vaativien olosuhteiden ja suuren lämmitystarpeen vuoksi. Olemme huomanneet, että suomalaiset panostavat kestäviin tuotteisiin eli valitsevat usein hinnaltaan korkeamman ja laadukkaamman lämpöpumpun verrattuna esimerkiksi Keski- ja Etelä-Eurooppaan. Suomalaiset ovat teknologian hyödyntämisessä edelläkävijöitä, sanoo toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski LämpöYkkönen Oy:stä, joka onSuomen johtava lämpöpumppujen asennus- ja elinkaaripalvelujen toimittaja.

Suomessa ylivoimaisesti suurin osa myytävistä lämpöpumpuista on ilmalämpöpumppuja.

– Erityisesti taloyhtiöt tulevat olemaan tulevien vuosien kasvun moottori – omakotitaloissa yli joka kolmannella on jo lämpöpumppu, mutta kerrostaloasunnoissa vastaava luku on alle 10 prosenttia, toteaa Hautakoski.

 

Lämpöpumppujen myynti kasvaa rajusti Euroopassa

Ukrainan sota ja vuoden 2022 energiakriisi käynnistivät koko Euroopassa täysin ennennäkemättömän lämpöpumppubuumin – Eurooppa haluaa irti kaasusta ja muusta fossiilisesta energiasta nopeasti. 

Hautakoski ennustaa, että lämpöpumppujen kysynnän kasvu tulee jatkumaan Euroopassa samanlaisena, mitä Suomessa on nähty viimeiset 15 vuotta.

– Kehitys tulee aiheuttamaan valtavan murroksen Euroopassa. Lämpöpumppujen ja sähköautojen lisäksi tuulivoima ja aurinkoenergia yleistyvät, ja ne yhdessä mullistavat koko Euroopan energiainfran ja vauhdittavat yhteiskunnan sähköistymistä. Suomi on jo pitkälle sähköistynyt, mikä on osaltaan mahdollistanut lämpöpumppujen yleistymisen, hän sanoo.

Lämpöpumppujen myyntiä Euroopassa vauhdittaa myös EU:n tavoite: seuraavan viiden vuoden aikana tulisi asentaa 20 miljoonaa lämpöpumppua. Se tarkoittaa, että vuosittain lämpöpumppujen asennettaisiin yli kaksinkertainen määrä vuoden 2022 tasoon nähden.

Suurinta kasvua nähdään nyt Puolassa (+102 %), Tsekissä (+99 %) ja Hollannissa (+80 %). Hautakoski uskoo, että buumi tulee näkymään saatavuusongelmina siksi, ettei lämpöpumppujen valmistukseen ole investoitu tarpeeksi suhteessa tulevaan kysyntään. Lisäksi haasteeksi muodostuu kriittisten komponenttien riittävyys.

– Juuri nyt saatavuustilanne on melko hyvä, mutta tämä tulee näkymään Suomessakin aika ajoin lämpöpumppujen saatavuusongelmina, toteaa Hautakoski.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski.
LämpöYkkösen toimitusjohtaja Veli-Matti Hautakoski.
Lataa
Lämmitykseen tarkoitettujen lämpöpumppujen myynti vuonna 2022.
Lämmitykseen tarkoitettujen lämpöpumppujen myynti vuonna 2022.
Lataa
Myytyjen lämpöpumppujen määrä per 1000 kotitaloutta vuonna 2022.
Myytyjen lämpöpumppujen määrä per 1000 kotitaloutta vuonna 2022.
Lataa
Suomen lämpöpumppumarkkina 2022 lukuina.
Suomen lämpöpumppumarkkina 2022 lukuina.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

LämpöYkkönen
LämpöYkkönen
Koivupurontie 6 B
40320 Jyväskylä

http://www.lampoykkonen.fi

Lisätietoja antaa:
Veli-Matti Hautakoski, toimitusjohtaja,

p. 0400 995 102, veli-matti.hautakoski@lampoykkonen.fi

www.lampoykkonen.fi


LämpöYkkönen on Suomen johtava lämpöpumppuja ja niiden elinkaaripalveluja tarjoava yritys, joka työllistää noin 250 henkeä eri puolella Suomea. LämpöYkkönen asentaa ja huoltaa vuosittain yli 20 000 lämpöpumppua. LämpöYkkösen tavoite on tuottaa yhdessä asiakkaidensa kanssa uusiutuvaa energiaa suuren ydinvoimalan verran vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2022 konsernin liikevaihto oli 52 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta LämpöYkkönen

LämpöYkkönen tuo markkinoille tekoälypohjaisen palvelun – auttaa kuluttajaa optimoimaan lämpöpumpun käyttöä pörssisähkön hinnan vaihtelujen mukaan.5.9.2023 12:07:21 EEST | Uutinen

LämpöYkkönen tuo markkinoille tekoälypohjaisen lämpöpumpun ohjauksen yhteistyössä kotimaisen innovaatioyrityksen Kapacity.io:n kanssa. Älykäs ohjaus optimoi lämpöpumpun käyttöä huomioiden kodin kulutusprofiilin, ennakoiden sääennusteet sekä sähkön spot-hintaan perustuvan hinnoitteluohjauksen.

Lämpöpumppualan suurin asennus- ja huoltopalvelujen tarjoaja LämpöYkkönen tuo nyt kuluttajille ratkaisut myös aurinkosähköön ja energian varastointiin23.5.2023 09:54:39 EEST | Tiedote

LämpöYkkönen tuo aurinkosähköpaneeleihin ja energian varastointiin liittyvät palvelut myös kuluttajien saataville. Yli 90 000 kotitalouden energiaremontista kokemusta kartuttanut yhtiö ja Suomen johtava lämpöpumppuja ja niiden asennus- ja elinkaaripalveluja tarjoaja haluaa, että suomalaiset kotitaloudet saavat aurinkosähköstä mahdollisimman suuren hyödyn irti.

LämpöYkkönen laski lämpöpumppujen hintoja jopa 10,5 % vastatakseen korkeaan inflaatioon ja kuluttajien ostovoiman heikkenemiseen.28.3.2023 15:09:39 EEST | Tiedote

LämpöYkkönen taistelee inflaatiota ja kuluttajien ostovoiman heikentymistä vastaan alentamalla merkittävästi kuluttajille suunnattujen lämpöpumppujen hintoja. Teko on arvovalinta, jonka avulla yritys mahdollistaa kuluttajille siirtymisen kohti energiatehokasta ja hiilineutraalimpaa asumista varmistaen samalla henkilöstönsä työllisyyden.

Helen ja LämpöYkkönen perustavat maalämpö- ja lämpöpumppuratkaisuihin keskittyvän yhteisyrityksen6.7.2022 12:16:22 EEST | Tiedote

Helen Oy investoi merkittävästi lämpöpumppumarkkinaan perustamalla maalämpö- ja lämpöpumppuratkaisuihin keskittyvän yhteisyrityksen LämpöYkkönen Oy:n kanssa. Yhteisyrityksessä kaksi alansa huippuosaajaa yhdistävät osaamisensa tarjotakseen asiakkaille energiatehokkaita ja hiilineutraaleja lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja Helsingissä ja muualla Suomessa. Yhteisyrityksen perustaminen ja siihen liittyvien järjestelyiden toteuttaminen edellyttää vielä yrityskauppavalvontaan liittyvää hyväksyntää Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye