Kustannus Oy Duodecimin syksyn uutuuskirjat: lääketieteen menestystarinoiden ja planeetan terveyden jäljillä
Kustannus Oy Duodecimin syksyn tietokirjoissa kerrotaan suomalaisen lääketieteen kiehtovista menestystarinoista. Terveyden edistämistä ja sairauksien torjumista tarkastellaan myös globaalista näkökulmasta.

Sata suomalaisen nykylääketieteen menestystarinaa. Niistä kertoo Anne Pitkärannan, Kaija-Leena Kolhon ja Kimmo Kontulan toimittama Lääketieteen parantava voima – 100 tieteen tarinaa soluista sovelluksiin. Kirjoittajat ovat alojensa huippuammattilaisia ja edustavat monipuolisesti lääketieteen eri aloja. Mukana on arkisia aiheita, soveltavaa tutkimusta ja molekyylitason perustutkimusta.
Tutkimuksen puolestapuhujana tunnettu korva-, nenä- ja kurkkutautiopin emerita professori Anne Pitkäranta on toiminut muun muassa HUSin tutkimusjohtajana. Kaija-Leena Kolho on lastentautiopin professori Helsingin yliopistossa ja ylilääkäri HUSissa. Sisätautiopin emeritusprofessori Kimmo Kontulan tieteellinen toiminta on kohdistunut erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien molekyyligenetiikkaan.
Helsingin yliopiston rehtorina ja kanslerina toiminut lastenlääkäri Kari Raivio pohtii kirjassaan Maapallo potilaana terveyttä ja sairauksia globaaleina kysymyksinä. Tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä, tietojen jakamista ja yhteisiä pelisääntöjä, sillä maapallon muuttuvat olosuhteet, luonnon hyvinvointi sekä ihmisten ja eläinten terveys ovat monimutkaisesti riippuvaisia toisistaan.
Miten vanhempien tulisi reagoida lasten ja nuorten syömiseen liittyvään oireiluun? Siitä kertoo lastenlääkäri Nina Kaseva kirjassaan Kun lapsi ei syö – lastenlääkärin opas vanhemmille. Se käsittelee lasten ja nuorten syömiseen liittyviä oireita ja ongelmia. Viime syksynä ilmestynyt Kasevan esikoiskirja Kun lapsi on lihava – lastenlääkärin opas vanhemmille oli ensimmäinen suomenkielinen tietokirja lasten ja nuorten lihavuudesta.
Oppikirjojemme tarjottimella on runsaasti kattaus uutuuksia, esimerkiksi Avanteen hoidon opas, Päivystyskirurgian opas, Ortopedian ja traumatologian käsikirja, Lastentautien päivystyskirja sekä toinen osa immunologian teemasta kirjassa Immunologia – Mikrobiologia, immunologia ja infektiosairaudet. Oppikirjojen uutuuksiin lukeutuvat myös Psykoterapeuttinen hoitosuhde sekä Nuorten masennus ja interpersonaalinen terapia.
Hyvän hoidon käytäntöjä ja periaatteita käsitellään useissa kirjoissa. Masennuksen hoidon hyvät käytännöt kuvaa masennuksen tunnistamisen ja suositeltavat toimintatavat. Muistisairaan hoidon hyvät käytännöt -oppaan aiheita ovat esimerkiksi muistisairaan tilanteen arviointi ja seuranta, kohtaaminen ja toimintakyvyn tukeminen. Vanhuksen hoidon hyvät käytännöt kertoo konkreettisesti hyvistä toimintatavoista eri hoitotilanteissa ja -ympäristöissä.
Reumasairauksien varhaista toteamista ja ajanmukaista hoitoa valottaa Reumasairaudet. Sydänsairaudet käsittelee käytännönläheisesti yleisimpien sydänsairauksien hoitoa, tutkimuksia ja ehkäisyä. Syöpäsairaudet kuvaa syövän syntyä, syitä ja ehkäisyä, periytymistä, syöpäseulontoja ja diagnostiikkaa.
Tutustu Kustannus Oy Duodecimin tuleviin tieto- ja oppikirjoihin.
Arvostelukappaleiden tilaukset: kirjat@duodecim.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna HietakangasviestintäpäällikköLääkäriseura Duodecim
Puh:040 557 9676minna.hietakangas@duodecim.fiLinkit
Duodecim
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa ja arjen työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Mikrokirurgian visionäärinen kehittäjä Antti-Pekka Elomaa sai Martti Hämäläinen -palkinnon20.9.2023 19:30:00 EEST | Tiedote
Kokeellisen neurokirurgian dosentti, lääketieteen tohtori Antti-Pekka Elomaa sai Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen myöntämän Martti Hämäläinen -palkinnon. Hänet tunnetaan niin mikrokirurgian visionäärisenä kehittäjänä kuin startup-yritysten perustajana.
Tervetuloa Itä-Suomen Lääketiedetapahtumaan – tarjolla laaja kattaus ajankohtaista tietoa4.9.2023 10:00:00 EEST | Kutsu
Ammenna toimittajan työhösi ajankohtaista tietoa vaikkapa keuhkosairauksista, lasten pitkittyneestä kivusta sekä ADHD:sta ja autismista perusterveydenhuollon näkökulmasta Kuopiossa 19.–21.9. järjestettävässä Itä-Suomen Lääketiedetapahtumassa.
Poikkitieteellinen Terveyttä taiteesta -seminaari 12.7. Savonlinnassa syventyy luontoteemaan tieteen ja taiteen keinoin30.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Terveyden, tieteen ja taiteen näkökulmat nivoutuvat yhteen ensiluokkaisen esiintyjäkaartin käsittelyssä: mukana on edustajia lääketieteen asiantuntijoista eri taiteenalojen edustajiin. ”Meidän kaikkien tulevaisuus riippuu siitä, miten me kohtaamme toisemme ja ympäröivän luonnon”, nostaa tapahtuman alullepanija, arvostettu arkkiatri Risto Pelkonen.
Lääkärikoulutuksen ja verkkopedagogiikan edelläkävijä Jussi Mertsola palkittiin lääketieteen opettajan palkinnolla8.6.2023 19:00:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen opettajan Duodecim -palkinto on myönnetty lastenlääkäri, professori Jussi Mertsolalle. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Mertsola on vienyt lääkärikoulutusta laaja-alaisesti eteenpäin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Hän on toiminut aktiivisesti lääkärijärjestöissä ja edistänyt lääkärikoulutuksen kehitystä.
Uutuuskirja pohtii johtajuutta terveydenhuollossa lääkärien näkökulmasta – hyviä johtajia kehittyy monen polun kautta24.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Kaksitoista lääkärijohtajaa – kaksitoista erilaista kertomusta siitä, millaista on johtaminen lääkärin työnä. Kustannus Oy Duodecimin uusi tietokirja Johtaminen lääkärin työnä koostuu erilaisista urapoluista ja johtajuuteen liittyvistä ajankohtaisista pohdinnoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme