Data tarjoaa satojen miljoonien säästöt sote-menoihin – Sitralta suosituksia sosiaali- ja terveydenhuollon tehostamiseen

Julkisen sektorin velkaantuminen ja kasvava työvoimapula sekä ikääntyvä väestö luovat painetta myös sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukselle. Yksi ratkaisu taata laadukas hoito, parantaa tuottavuutta ja hillitä kustannuksia on hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyvää dataa nykyistä tehokkaammin, todetaan Sitran tuoreessa selvityksessä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyvällä datalla tarkoitetaan terveystietoja, joita ovat muun muassa potilas- ja lääkitystiedot, hoitotoimenpiteet sekä sosiaalipalveluihin liittyvät tiedot.
Selvityksessä annettujen suositusten toteuttamisen on laskettu tuovan 770 miljoonan euron vuosittaiset kustannussäästöt sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tämä voisi vapauttaa 5 000 hoitajan ja 1 300 lääkärin työpanosta tehokkaammin hoitotyöhön sekä helpottaa yhä kasvavaa pulaa hoitoammattilaisista. Suositukset mahdollistaisivat myös sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tuottamisen paremmin ja tehokkaammin sekä siirtymisen kohti yksilöllisempää terveydenhoitoa ja sairauksien ennaltaehkäisyä.
”Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto on tärkeiden valintojen edessä käynnistyneellä hallituskaudella. Sote-uudistuksen ensimmäinen vaihe tehtiin ymmärrettävistä syistä hallinto ja rakenne edellä. Uudistuksen seuraava vaihe tulisi tehdä data edellä,” toteaa Sitran reilun datatalouden teemajohtaja Kristo Lehtonen.
Sitra suosittelee muun muassa sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyvän datan laatua tulisi parantaa, ihmisten tulisi päästä henkilökohtaiseen dataansa nykyistä helpommin käsiksi sekä sitä, että lainsäädännön tulisi mahdollistaa ja velvoittaa tekoälyn käyttöä sote-alalla. Datasta voimaa sote-järjestelmään -selvityksen on tehnyt HUS:n entinen tietohallintojohtaja Antti Larsio. Selvitykseen haastateltiin yli kahtakymmentä alan asiantuntijaa.
Data juuttuu siiloihin monesta syystä ja hidastaa hoitotyötä
Sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyvä data liikkuu sote-palveluita tuottavissa organisaatioissa ja osin palvelunantajien välillä. Dataa jaetaan myös kansallisissa tietojärjestelmäpalveluissa ja niiden välityksellä. Ongelmana on se, ettei data liiku riittävästi hoitopolun aikana. Jos tähän saataisiin muutos, tehostaisi se hoitotyötä.
Esimerkkejä dataan liittyvistä haasteista löytyy useita: Potilaan terveystiedot eivät tällä hetkellä siirry terveysasemalta päivystykseen riittävän laajuisina eikä riittävän nopeasti. Potilaan hoitotiedot, kuten vaikkapa sydänfilmi- tai aivosähkökäyrätutkimusten mittausten tulokset, eivät aina välity eteenpäin hoitopaikan vaihtuessa toiseen. Asiakas ei myöskään voi itse välittää tietojaan sähköisessä muodossa muille hoitotahoille heidän käyttämäänsä tietojärjestelmään.
Usein eri alojen asiantuntijoiden työskennellessä yhdessä tietoja vaihdetaan suullisesti ja niitä kirjataan manuaalisesti eri järjestelmiin. Monialaisessa yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetustoimen välillä on myös haasteita. Samat tiedot kirjataan nykyään moneen järjestelmään, kuten sosiaalihuollon asiakastietoihin, terveydenhuollon potilastietoihin ja kuntien ylläpitämään oppilashuollon järjestelmään.
Datan ja tekoälyn avulla pystyttäisiin tehostamaan lääkäreiden, hoitajien ja muiden ammattilaisten työtä sekä tarjoamaan yksilökeskeisempää hoitoa.
“Tekoälyä voidaan käyttää esimerkiksi ennaltaehkäisevässä hoidossa, kuten riskiryhmiin kuuluvien tunnistamisessa. Tekoäly mahdollistaisi myös esimerkiksi hoitotapahtumien kirjauksen sanelulla. Nykyisellään kirjausten tekeminen vie henkilökunnalta jopa enemmän aikaa kuin potilaan tutkiminen”, toteaa Sitran Kristo Lehtonen.
Sosiaali- ja terveysdata olisi saatava liikkeelle hyvinvointialueen sisällä, tarvittaessa hyvinvointialueelta toiselle ja pitkällä tähtäimellä EU:n jäsenmaasta toiseen. Lehtonen huomauttaa, että terveystietojen jakamista on kehitetty myös Euroopan tasolla.
“EU:n tavoitteena on, että terveystiedot siirtyisivät tarpeen mukaan sujuvasti myös maasta toiseen ja eri potilastietojärjestelmien välillä. Suomen on valmistauduttava tähän kehitykseen.”
Säästöihin voidaan päästä käsiksi nopeastikin
Väestön ikääntyminen ja alhainen syntyvyys yhdistettynä velkaantuvaan julkiseen sektoriin edellyttävät Suomelta vankkaa uudistumista ja päättäjien sitoutumista siihen. Sitran projektijohtajan Markus Kalliolan mukaan nopeimmat hyvinvointialueet voisivat päästä kiinni säästöpotentiaaliin jo tällä vaalikaudella.
”Suosituksemme eivät vaadi lisää budjettirahaa, vaan hyvinvointialueiden kannattaisi priorisoida suositusten mukaisia kehitystoimia. Asioiden tekeminen uudella tavalla vapauttaisi kehityspanoksia ja työvoimaa”, Kalliola toteaa.
Sitran selvitys Datasta voimaa sote-järjestelmään julkaistaan 8.5.2023. Sitra haluaa selvityksellään edistää kansallista keskustelua sosiaali- ja terveysdatan nykyistä paremmasta hyödyntämisestä, sen mahdollisuuksista ja edellytyksistä.
Sitra suosittelee seitsemää toimenpidettä sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyvän datan käytön uudistamiseksi
Sitra ehdottaa seuraavia toimenpiteitä sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyvän datan liikkuvuuden parantamiseksi:
- Yksilön pääsyä häntä koskevaan tosiaikaiseen dataan on helpotettava.
Ihmisten pitää päästä helposti käsiksi omiin sote-tietoihinsa ja saada ne myös koneluettavassa muodossa, jotta niitä voi hyödyntää laajemmin. - Periaate “kerää ja kirjaa sujuvasti kerran, käytä usein” tulee ottaa käyttöön. Tietojärjestelmät tulee rakentaa sellaisiksi, että yksilöä koskeva muuttumaton tieto kerätään ja kirjataan vain kerran ja se on sen käytettävissä aina siellä, missä sitä tarvitaan.
- Sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyvän datan laatua tulee parantaa. Datan tulee olla riittävän kattavaa ja sisällöllisesti ymmärrettävää sen käyttäjälle. Tiedon laatu tulee varmistaa sen syntymisestä tallentamiseen, välittämiseen ja vastaanottamiseen asti. Tarvitaan yhteiset mekanismit laadunvarmistamiseen.
- Yksilökeskeiset, kansainväliset tietomallit tulee ottaa käyttöön. Yhdenmukaiset tietomallit tarvitaan sekä hoitoa että tutkimusta varten. Yhteinen malli mahdollistaa sote-datan siirron suoraan palveluntarjoajalta toiselle, jos käyttöoikeudet sen sallivat. Yhteisellä mallilla pohjustetaan myös terveystietojen datanvaihtoa tulevaisuudessa Euroopassa.
- Lainsäädännön tulee mahdollistaa tekoälyn käyttö ja tehtävä se velvoittavaksi. Tekoälyä käytetään jo esimerkiksi röntgenkuvien analysoinnissa. Sen käyttö on mahdollistettava myös ennaltaehkäisyssä, riskiryhmien tunnistamisessa ja potilasryhmien analysoinnissa. Tekoälyn käytöllä sujuvoitetaan laadukasta hoitoa ja alennetaan kustannuksia, turvataan henkilöstön riittävyys ja parannetaan ihmisten hyvinvointia.
- Kansallinen ohjausmalli on uudistettava. Kansallisten tietojärjestelmäpalveluiden ohjausrakennetta ja tuottamisvastuita tulee selkeyttää sekä hyvinvointialueiden palveluja tulee yhdenmukaistaa ja kustannustasoa harmonisoida.
- Rahoitusta tulee suunnata suositusten toteuttamiseen. STM ohjaa sote-palvelujen järjestämistä ja tuottamista. Sen myöntämä rahoitus sote-palveluntuottajille ja THL:lle sekä kansallisiin tietojärjestelmäpalveluihin tulee suunnata osaltaan datan laadun parantamiseen sekä yhteisen tietomallin käyttöönottoon, tekniseen infrastruktuuriin ja varmistaa näin yhteentoimivuus ja datan liikkuvuus. Hyvinvointialueiden tulee laatia tiekartta suositusten käyttöönottoon.
Lisätietoja:
Datasta voimaa sote-järjestelmään–Sote-dataa hyödyntämällä parempaa hoitoa ja kustannussäästöjä (linkki aukeaa 8.5.2023 klo 02.00)
Kristo Lehtonen, johtaja, Reilu datatalous, Sitra
kristo.lehtonen@sitra.fi, puh.0294 618 525
Markus Kalliola, projektijohtaja, Terveysdata 2030 -projekti, Sitra
markus.kalliola@sitra.fi, puh. 0294 618 432
Johanna Kippo, viestinnän asiantuntija, Sitra
johanna.kippo@sitra.fi, puh. 0294 618 220
Avainsanat
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on tulevaisuustalo, joka auttaa Suomea uudistumaan. Ennakoimme tulevaa. Etsimme yhdessä kumppaneiden kanssa ratkaisuja huomisen haasteisiin. Edistämme Suomen hyvinvointia ja vauhditamme talouden kestävää kasvua. Parempi tulevaisuus vaatii tekoja jo tänään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Finlands gigantiska evenemang om cirkulär ekonomi erbjuder lösningar på kampen om kritiska råvaror30.4.2025 09:12:41 EEST | Pressmeddelande
Den allt snabbare kapplöpningen om material undergräver de ekonomiska utsikterna runt om i världen. Lösningar inom den cirkulära ekonomin kan ge stabilitet och källor till ny tillväxt. De bästa lösningarna kommer att presenteras på World Circular Economy Forum WCEF2025, som skapats av Sitra, i Brasilien den 13–16 maj.
Suomalainen kiertotalouden jättitapahtuma tarjoaa ratkaisuja kilpaan kriittisistä raaka-aineista30.4.2025 09:12:41 EEST | Tiedote
Kiihtyvä kisa materiaaleista horjuttaa talouden tulevaisuusnäkymiä eri puolilla maailmaa. Kiertotalouden ratkaisut voivat tarjota vakautta ja uuden kasvun lähteitä. Parhaimmat ratkaisut ovat esillä Sitran luomassa Maailman kiertotalousfoorumi WCEF2025:ssä Brasiliassa 13.–16. toukokuuta.
År 2024: Sitra förnyade sig från grunden – fokus ligger återigen på att stimulera hållbar tillväxt i Finland29.4.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Strategin som Sitra antog sommaren 2024 innebar den största förändringen på flera årtionden. Framtidshusets arbete och organisation riktades in på nya, ambitiösa mål för att främja hållbar tillväxt i Finland. En av metoderna är att styra finansiering till våra partner för samhällsförnyande innovationer. Sitras strategi och arbetets resultat beskrivs i verksamhetsberättelsen och bokslutet för 2024.
Vuosi 2024: Sitra uudistui perusteellisesti – painopiste palaa Suomen kestävän kasvun vauhdittamiseen29.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Kesällä 2024 vahvistettu strategia merkitsi Sitralle vuosikymmeniin suurinta muutosta. Tulevaisuustalon työtä ja organisaatiota suunnattiin palvelemaan uusia, kunnianhimoisia tavoitteita ja edistämään Suomen kestävää kasvua. Yksi keinoista on rahoituksen kanavoiminen kumppaneille yhteiskuntaamme uudistaviin innovaatioihin. Sitran strategiasta ja työn tuloksista kertoo vuoden 2024 toimintakertomus ja tilinpäätös.
Year 2024: Sitra underwent a major reform – focus returns to accelerating Finland’s sustainable growth29.4.2025 07:30:00 EEST | Press release
The strategy approved in the summer of 2024 marked the most significant transformation at Sitra in decades. The Future Fund’s activities and organisation were restructured to meet the ambitious new goals and to advance Finland’s sustainable growth. One key method is channelling funding to partners for innovations that can renew and revitalise society. Sitra’s new strategy and the results of its work are presented in the annual report and financial statements for 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme