Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Juha Marttila: Hiilensidontaan ei tarvita valtiontukia, vaan toimivat markkinat

Jaa
Päästöjen vähentämisen lisäksi EU:n ilmastopolitiikan kuuma kysymys on, kuinka lisätä hiilensidontaa ilmakehästä. Se on miljardiluokan kysymys, jonka ratkaisut ovat pelloilla ja metsissä. ”Kun toimitaan järkevästi, tähän ei tarvita valtioiden tukia. MTK haluaa sellaiset hiilensidontamarkkinat, jossa yrittäjä saa sitomastaan hiilestä markkinahinnan, ja markkina-alue on vähintään Euroopan laajuinen”, linjasi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila perjantaina Helsingissä. MTK:n järjestämässä seminaarissa keskityttiin EU:n hiilenpoistomarkkinoiden mahdollisuuksiin.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila lausui seminaarin päätössanat. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila lausui seminaarin päätössanat. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen

Vaikka hiilensidontamarkkinat ovatkin olemassa, eivät ne tarjoa hiiltä sitoville maanomistajille läpinäkyviä markkinoita. Hiilensidontamarkkinat kiinnostavat, mutta teoria ei vielä kohtaa käytäntöä.

”Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ollaan valmiita tekemään töitä. Talkoilla nämä ongelmat eivät ratkea tai vaikenemalla häviä. On aika puhua investoinneista ja rahasta, joilla päästöjen vähennys- ja hillintätoimia saadaan aikaan. Rahalle on saatava vastinetta ja sitä tässä ollaan myös tarjoamassa”, Marttila kertoi perjantain seminaarin päätteeksi.

Perjantaina järjestetyssä ”Onko EU ohittamassa vuosisadan mahdollisuuden? Hiilenpoistomarkkinoilla kaikki voivat voittaa” -seminaarissa käsiteltiin Euroopan hiilimarkkinoiden nykytilannetta ja tulevaisuutta. Seminaarissa puheenvuoron saivat Euroopan kärkiasiantuntijat. MTK:n järjestämällä tilaisuudella haettiin konkretiaa keskeneräisille ja osin puuttuville hiilimarkkinoille.

Juha Marttila totesi konkreettisen keskustelun hiilimarkkinan ympärillä tervetulleeksi.

”Kun hiilieuroista puhutaan, on tarjonnan ja kysynnän kohdattava”, Marttila painotti.

MTK haluaa parhaillaan muodostettavalta hallitukselta konkreettisia toimia hiilimarkkinoiden toiminnan parantamiseksi. Näitä ovat muun muassa läpinäkyvyysrekisteri vapaaehtoisesti tuotetuille hiilipoistumille sekä EU-poliittinen linja, joka edistää tuotettujen poistumien rajat ylittävää, markkinaehtoista kaupankäyntiä.

Hiilidioksidin vähentämiseksi tarvitaan kaikki keinot

Seminaarissa puhunut akateemikko Markku Kulmala toi tilaisuuteen tieteen ja tutkimuksen näkökulman ja kertoi tukevansa vahvasti vapaaehtoisten hiilensidontamarkkinoiden syntymistä. Hän muistutti, että maailman väestö, tuotanto ja energiankulutus ovat voimakkaassa kasvussa.

”Tarvitsemme käyttöön kaikki keinot hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen vähentämiseksi ja poistamiseksi ilmakehästä”, Kulmala painotti.

Kulmalan lisäksi Helsingin Pikku-Finlandiassa kuultiin aamupäivän aikana Christian Holzleitneria (EU-komissio, DG Clima), Kristjan Lepikiä (Arbonics), Mika Anttosta (St1) ja Juhani Damskia (ympäristöministeriö). Tilaisuuden avasi maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Tallenne seminaarista on nähtävissä MTK:n YouTube-kanavalla.

Lisätietoja:

MTK:

Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167

Heikki Aro, maaperä- ja ilmastoasiantuntija, 050 593 9393

Anssi Kainulainen, energia-asiantuntija, 050 596 1541

Avainsanat

Kuvat

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila lausui seminaarin päätössanat. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila lausui seminaarin päätössanat. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Lataa
Kristjan Lepik. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Kristjan Lepik. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Lataa
Markku Kulmala. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Markku Kulmala. Kuva: MTK / Juho Hämäläinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Budjettiesitys pettymys viljelijöille – valtion pahentama kassakriisi vaatii toimia jo syksyllä20.9.2023 14:41:50 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys vuoden 2024 budjetiksi ei sisällä toimia maatalouden vakavien ongelmien ratkaisuksi. Päinvastoin Orpon hallitus on vetämässä maataloudelta pois 55 miljoonaa euroa, joista Marinin hallitus keväällä päätti helpotukseksi maatilojen kustannuskriisiin. Syksyn tukimaksujen viivästyminen on aiheuttamassa akuutin kassakriisin suurelle joukolle suomalaistiloja. MTK vaatii hallitukselta välittömiä toimia valtion itse aiheuttaman kriisin estämiseksi.

Metsänomistajat toimivat Metsämarssin mukaisesti - Monitavoitteinen ja aktiivinen metsänhoito on arvossaan15.9.2023 14:34:06 EEST | Tiedote

Metsänomistajien tavoitteet metsien hyödyntämisessä ovat yleisesti monipuolistuneet. Metsätutka-kyselyn vastausten mukaan yli puolet metsänomistajista asettaa erityisiä tavoitteita metsänomistukselleen. Näistä metsänomistajista monitavoitteisia piirteitä on valtaosalla ja kolmasosa luokittelee itsensä suoraan joko virkistyskäyttöä tai taloudellista turvaa korostaviksi.

"Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta” – Metsämarssi-viikon avaustilaisuus kannusti katsomaan eteenpäin12.9.2023 15:28:20 EEST | Tiedote

Metsämarssin historia juontaa vuoden 1950 kesäkuuhun, jolloin se järjestettiin ensimmäisen kerran. Tapahtuman aloitustapahtuma järjestettiin tuolloin Tuusulassa Malmarin tilalla, johon kokoonnuttiin tiistaina 12. syyskuuta myös vuoden 2023 Metsämarssin osalta. Valtiovallan puheenvuoron tilaisuudessa piti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme