Alvar Aalto -säätiö

WHOSE MODERNISM? 14.–15.6.2023 – läpileikkaus modernismin kansainvälisistä virtauksista

Jaa

5. Alvar Aalto -tutkijaseminaari – Whose modernism? tuo kansainvälisen modernismin ja Alvar Aalto -tutkimuksen uusimmat virtaukset Aalto2-museokeskukseen Jyväskylään 14.–15.6.2023.

5. Alvar Aalto -tutkijaseminaari – Whose Modernism? avaa kaksipäiväisessä tapahtumassaa kolmea keskeistä teemaa: keskiviikon Intent (tarkoitus) -teeman pääpuhuja on amerikkalainen, kansainvälisesti arvostettu arkkitehtuurihistorioitsija, kriitikko ja opettaja, Joan Ockman.  Torstaiaamuna ratkotaan tekijyyden (Authorship) kysymyksiä. Pääpuhujana on tuolloin brasilialainen arkkitehti Ruth Verde Zein, nimekäs arkkitehtuurin ja muotoilun professori Sao Paolosta. Iltapäivän Legacy (perintö) -teemaan johdattaa kansainvälisesti palkittu suomalainen elokuvaohjaaja Klaus Härö. Ohjelmassa on lähes 40 ainutlaatuista esitystä eri puolilta maailmaa. Rekisteröidy nyt ilmaiseen, englanninkieliseen virtuaalitapahtumaan verkossa tai tule paikalle seuraamaan esiintyjiä – lippuja Aalto2-museokeskuksen tapahtumaan on vielä myynnissä rajoitettu erä.

Whose Modernism? -tapahtuma antaa puheenvuoron niin tutkijoille, opiskelijoille ja kuin muille modernismin saloista kiinnostuneille. Tuoreissa Aalto-esityksissä tutustutaan mm. Aallon Säynätsalon kunnantaloon kokonaistaideteoksena, Rautataloon, Toppilan sellutehtaan teolliseen perintöön sekä mm. arkkitehti Aarne Ervin, MoMAn kuraattori Elizabeth Mockin ja taidemaalari László Moholy-Nagyn Aalto-yhteyksiin. Myös arkkitehtuurin opiskelijoiden näkemyksiä arkkitehti Alvar Aallosta on hiljattain kartoitettu.

Modernin arkkitehtuurin, Alvar Aallon, taidehistorian ja kulttuurin ystävät – tervetuloa 14.–15.6.2023 Aalto2-museokeskukseen Jyväskylään paikan päälle tai virtuaalisesti. Kiinnostaako, miten mainonta ja media ovat muokanneet modernismia tai naisten rooli kuluttajana? Miten otetaan käyttöön hylättyjä vanhoja kaupunkitiloja, entisöidään Tel Avivin bauhaus-arkkitehtuuria tai Singaporen Pearl Parkin asuntoja? Millaista oli sosialismin ajan keittiösuunnittelu Virossa tai arkkitehti Asta Palmin vapaa-asuntojen suunnittelu? Uutta näkökulmaa on tarjolla niin taiteilija Diego Riverasta ja meksikolaisesta modernista arkkitehtuurista kuin intialaisesta modernismista Ahmedabadissa. Syynissä ovat mm. Mies van der Rohen Barcelonan paviljonki, 1960-70-lukujen betoniarkkitehtuuri, Nigerian ensimmäiset yliopistorakennukset sekä arkkitehti Timo Penttilän teoreettinen ajattelu. Tiesitkö muuten, miten arkkitehti Walter Gropius vaikutti Britanniassa tai arkkitehti Antonio Vilar kotimaassaan Argentiinassa? Tässä vain pieni nippu poimintoja päivien monipuolisesta annista. Oheisohjelmaan sisältyy mm. opastuksia Aalto2-museokeskuksen tuoreisiin näyttelyihin.

Tapahtumapaikka, Aalto2 on uusi arkkitehtuurin, muotoilun ja kulttuuriperinnön kohtaamispaikka.  Museokeskus koostuu kahdesta Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta Alvar Aalto -museosta (1971–73, 2023), Keski-Suomen museosta (1956–61, 1991, 2019) sekä näiden välille valmistuneesta uudisosasta (A-Konsultit Oy, 2023). Jyväskylän kaupunki on tapahtuman pääkumppani. Muita kumppaneita ovat Aalto-yliopisto, Artek, Cumulus Association, Icomos Suomi, Museovirasto ja Suomen Arkkitehtuurimuseo.

Mikä tutkijaverkosto?
Alvar Aalto -tutkijaverkosto palvelee keskustelukanavana ja yhteyksien rakentajana kansainvälisten Alvar Aalto -tutkijoiden välillä. Verkoston avulla tuodaan esiin Aalto-tutkimuksen kannalta kiinnostavia tutkimusaiheita. Verkoston tapahtumista vastaa Alvar Aalto -akatemia, joka on osa Alvar Aalto -säätiötä.

5. Alvar Aalto Researchers’ Network Seminar – Whose Modernism?
Aika: 14.–15.6.2023
Paikka: Aalto2, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Vuonna 2023 on kulunut 125 vuotta Alvar Aallon (1898−1976) syntymästä. Modernin suunnittelun uranuurtajat, arkkitehdit Alvar, Aino ja Elissa Aalto tekivät poikkeuksellisen rikkaan ja monipuolisen uran sekä Suomessa että kansainvälisesti. Juhlavuoden aikana Alvar Aalto -säätiö tuo esiin - yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa - Alvar Aallon arkkitehtitoimiston (1923−1994) tarinaa ja töiden taustalla vaikuttaneita, yhä tänäkin päivänä ajankohtaisia ajatuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Heikkonen
Ohjelmapäällikkö, Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg
Tiedottaja, toimittaja, Alvar Aalto -säätiö
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme