Etelä-Savon ELY-keskus

Kevättulvista ennakoidaan hieman tavanomaista suurempia Etelä-Savossa

Jaa
Lumet ovat Etelä-Savosta jo sulaneet ja jäät pitkälti lähteneet. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat tavanomaiseen tulvakorkeuteen verrattuna monin paikoin hieman ylempänä. Lumen vesiarvo oli sulamiskauden alkaessa normaalia suurempi, mutta vähäsateinen huhtikuu on kuitenkin hillinnyt tulvien nousua. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy. Latvajärvissä vedenpinnat ovat jo lähdössä laskuun.
Järvimaisema. Kuva: Petri Nieminen.
Järvimaisema. Kuva: Petri Nieminen.

Mäntyharjun reitillä vedenkorkeudet hieman tavanomaista ylempänä Puulaa lukuun ottamatta

Kymijoen vesistöalueeseen kuuluvan Mäntyharjun reitin latvoilla Iso-Naakkiman vedenkorkeus on 2 cm tavanomaista tulvakorkeutta ylempänä. Sen alapuolella sijaitsevalla Kyyvedellä lukema on 6 cm tavanomaista tulvaa korkeammalla. Kyyvedellä tulvahuipun ennakoidaan sijoittuvan touko-kesäkuun vaihteeseen ja nousua kertyvän vielä todennäköisesti noin 5 cm. Kyyveden ja Puulan välillä sijaitsevan Läsäkosken virtaama on noin 25 m3/s, mikä vastaa keskimääräistä tulvavirtaamaa.

Kissakosken voimalaitoksen juoksutukset (35 m3/s) ovat pitäneet Puulan vedenkorkeuden tavanomaista alempana; tällä hetkellä järven vedenpinta on tavanomaista tulvakorkeutta 16 cm alempana (NN+94,62 m) ja tulvahuippukin jäänee tavanomaista alemmas. Puula noussee vielä 5–10 cm kesäkuun alkuun mennessä. Puulan alapuolisen Vahvajärven vedenkorkeus vastaa tavanomaista tulvakorkeutta.

Reittiä alaspäin tultaessa Lahnavesi on tavanomaisessa tulvakorkeudessaan ja Lahnaveteen laskeva Pyhävesi-Kallavesi 9 cm tavanomaista ylempänä. Reitin alaosalla Vuohijärvessä vedenpinta on vielä 28 cm tavanomaista tulvakorkeutta alempana, mutta nousussa. Tulvahuippu jäänee kuitenkin Vuohijärvessä tänä vuonna joitakin senttejä tavanomaista alhaisemmaksi.

Sysmän reitin latvajärvi Suontee on 2 cm tavanomaista tulvakorkeutta ylempänä.  

Myös Saimaalla vedenkorkeus ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä

Vuoksen vesistöalueella Pihlajavesi on ajankohtaan nähden 10 cm keskimääräistä pinnantasoa ylempänä. Saimaa on 10 cm keskimääräistä pinnantasoa ylempänä myös Lappeenrannan Lauritsalan havaintoasemalla (NN+75,80 m). Saimaan vedenpinta on nousussa. Vedenkorkeuden ennakoidaan nousevan tulevista sademääristä riippuen todennäköisesti noin 30–45 cm heinäkuun alkuun mennessä. Savonlinnan Suurijärven vedenpinnan korkeus on jo kääntynyt laskuun ollen 3 cm tavanomaista tulvakorkeutta alempana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ari Luukkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, ari.luukkonen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 204


Vesitalousasiantuntija Petri Nieminen, Etelä-Savon ELY-keskus, petri.nieminen@ely-keskus.fi, p. 0295 024 211

Kuvat

Järvimaisema. Kuva: Petri Nieminen.
Järvimaisema. Kuva: Petri Nieminen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Seuranta-asemien perusteella Etelä-Savon jäätilanteessa ei ole muutosta, virtapaikkojen sulaminen jatkunut21.3.2024 14:51:38 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 44–52 senttimetrin välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 5–10 senttiä keskimääräistä paksumpaa.

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi Itä-Suomen yrityksille ja yhteisöille kehittämisrahoitusta 107 miljoonaa euroa vuonna 202321.3.2024 08:15:00 EET | Tiedote

Uuden oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) käyttöönotto vuonna 2023 lisäsi merkittävästi Etelä-Savon ELY-keskuksen mahdollisuuksia myöntää yrityksen kehittämisavustusta itäsuomalaisille yrityksille. ELY-keskus myönsi vuoden 2023 aikana itäsuomalaisille yrityksille ja yhteisöille yhteensä 107 miljoonaa euroa erilaista kehittämisrahoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye