Heikko hedelmällisyystietoisuus vaikuttaa lapsitoiveiden toteutumiseen

Suomessa ja kaikissa länsimaissa syntyvyys laskee ja ensisynnyttäjien keski-ikä nousee. Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on 30 vuotta ja se on Pohjoismaiden korkein. HUS-alueella ensisynnyttäjien keski-ikä oli maan korkein (31,1 vuotta).
Lastensaantitoiveiden toteutumiseen vaikuttavat monet tekijät, joista yksi on heikko hedelmällisyystietoisuus.
“Lastensaannin lykkääminen johtaa yhä useammin tilanteisiin, joissa toivottuja lapsia jää syntymättä. Viivästyneestä lastenhankinnasta on muodostumassa merkittävä ongelma monissa kehittyneissä maissa”, kertoo HUSin Lisääntymislääketieteen yksikön osastonylilääkäri, dosentti Hanna Savolainen-Peltonen.
Hedelmöityshoitoihin hakeutuu yhä useampi
Tahattoman lapsettomuuden kohtaa noin joka kuudes pariskunta. Tärkein yksittäinen naisen hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on ikä. Hedelmällisin ikä tulla raskaaksi on naisilla 18–25 vuotta ja miehillä alle 35 vuotta. Yli 37-vuotiaalla naisella synnytyksen todennäköisyys on jo selkeästi laskenut.
Kun nuorten aikuisten hedelmällisyystietoisuutta on tutkittu, on havaittu tietotason olevan heikko. Esimerkiksi iän vaikutusta hedelmällisyyteen aliarvioidaan.
“Nykyiset hedelmöityshoidot ovat tehokkaita. Jopa 80 % lapsettomuustutkimuksiin hakeutuvista saa toivomansa lapsen. Hedelmöityshoitojen tehokkuutta saatetaan kuitenkin yliarvioida, mikä voi johtaa pettymyksiin. Hedelmöityshoidoilla ei voida korjata iän vaikutusta sukusolujen laatuun”, Savolainen-Peltonen toteaa.
Hedelmöityshoitoihin hakeutuvien keski-ikä on nousussa. Suomessa ja maailmalla yli puolet hedelmöityshoidoista tehdään yli 35-vuotiaille naisille. HUSissa hedelmöityshoitojen määrä on noussut viiden vuoden aikana noin 30 %, ja lapsettomuuden vuoksi tutkimuksissa ja hoidoissa käyneiden määrä viimeisen kolmen vuoden aikana noin 15 %. HUSissa ensimmäiseen IVF-hoitoon tulevien naisten keski-ikä on viimeisen viiden vuoden aikana noussut vuodella (33,2 -> 34,3 vuotta).
Suorana HUSista 9.5.2023: Ajankohtaista hedelmällisyydestä. Katso tallenne YouTubesta tästä linkistä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna Savolainen-Peltonen
osastonylilääkäri, dosentti
hanna.savolainen-peltonen@hus.fi
p. 0504271206
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme