Helsingin yliopiston Pacius-palkinto Mikko Ojaselle

Musiikintutkimuslaboratorio, alkujaan nimeltään Helsingin yliopiston ääniteknillinen laboratorio, juhlii 60-vuotista taivaltaan lukuvuonna 2022–2023. Ojanen on ollut studion kantava voima viime vuodet opetuksensa ja tutkimustyönsä myötä.
– Tämä huomionosoitus tuntuu erittäin hyvältä ja liikuttavalta. Työskentely sekä Helsingin yliopiston että koti- ja pohjoismaisen elektronisen musiikin kulttuuriperinnön äärellä näin upeassa ympäristössä on ollut suuri ilo ja kunnia. Palkinnon myötä toivon voivani herättää kiinnostusta ja saada näkyvyyttä tälle täysin ainutlaatuiselle yliopiston yksikölle, joka kiinnostaa laajasti sekä opiskelijoita, tutkijoita että vierailijoita myös kansainvälisesti, sanoo Ojanen.
Studiolla merkittävä rooli kotimaisessa kokeellisessa musiikissa
Yliopiston ääniteknillisellä laboratoriolla on ollut keskeinen asema suomalaisen elektroakustisen musiikin synnyssä sekä happening- ja underground-konserttien järjestämisessä Suomessa. Tämä Pohjoismaiden vanhin studio perustettiin professori Erik Tawaststjernan aloitteesta lukuvuoden 1961–1962 aikana yhdessä musiikkitieteen opiskelijoiden Erkki Salmenhaaran, Ilkka Oramon ja Ilpo Saunion kanssa. Tarkoituksena oli luoda Suomeen eurooppalaisia trendejä vastaava studio, jota rakentamaan kutsuttiin silloinen fysiikan opiskelija Erkki Kurenniemi. Laboratorion historiaan kuuluvat myös muun muassa elektronimusiikkisäveltäjä Jukka Ruohomäki, joka ylläpiti studiota 1970-luvun ajan, sekä vajaa kaksi vuotta sitten menehtynyt musiikkitieteen yliopistonlehtori Kai Lassfolk, joka ylläpiti ääniteknillistä laboratoriota 1980-luvulta alkaen 35 vuoden ajan. Mikko Ojasen työ on ylläpitänyt ja kehittänyt edelleen tätä elektroakustisen musiikin uutta perinnettä.
Studion kokoelma sisältää muun muassa Erkki Kurenniemen 1960- ja 1970-luvuilla rakentamia ainutlaatuisia sähkösoittimia ja merkittävän kokoelman näillä soittimilla tehtyä elektronista musiikkia. Soittimet ovat edelleen käytössä ja Mikko Ojanen opettaa niiden avulla äänisynteesiä sekä elektronista ja tietokonemusiikkia ja näiden tutkimusta.
– Oma tutkimukseni studion ja samalla Helsingin yliopiston historiasta on tarkentanut kuvaa muun muassa siitä, kuinka yllättävän laajalle yliopiston studiossa tuotetut äänet ja musiikki levisivät erilaisten näyttelyiden, elokuvien, radiokuunnelmien, teatteriesitysten ja muiden teosten konteksteissa. Helsingin yliopiston ääniteknillisen laboratorion merkitystä Suomen kokeellisen musiikin ja avantgarden kentällä vuosikymmenten saatossa ei ole oikein vieläkään ymmärretty tai tunnistettu, toteaa Ojanen.
Helsingin yliopiston Pacius-palkinto
Helsingin yliopisto jakaa vuosittain Pacius-palkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yliopiston musiikkielämää. Palkinto korostaa luovan säveltaiteen pitkää historiallista perinnettä Helsingin yliopistossa sekä sen elävää harjoitusta nykyisinkin olennaisena osana yliopistoyhteisön omaa musiikkielämää. Palkintosumma on 4000 euroa ja palkinnonsaajaa esittää rehtorille Helsingin yliopiston musiikkiseura HYMS. Pacius-palkinto perustettiin vuonna 1991 yliopiston ensimmäisen musiikinopettajan Fredrik Paciuksen muistoksi.
***
Musiikintutkimuslaboratorio (UHMRL) Facebookissa
Yhteyshenkilöt
Mikko Ojanen
yliopistonlehtori
p. 044 242 8103
mikko.ojanen@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 202416.4.2025 11:59:51 EEST | Tiedote
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.
Uusi korjausopas auttaa kohentamaan digitaalista yhteiskuntaa15.4.2025 13:11:23 EEST | Tiedote
Potilastietojärjestelmä Apotti ei lunasta lupauksiaan ja tekoälyhankkeita kaatuu. Algoritmi syrjii, joten se pitäisi korjata. Tutkimushankkeessa koostettu opas kertoo, miten voimme tehdä parempia algoritmisia järjestelmiä.
Mielenterveyshäiriöt vähentävät todennäköisyyttä tulla vanhemmiksi15.4.2025 11:39:29 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus on havainnut yhteyden yleisten mielenterveyshäiriöiden, kuten masennuksen ja ahdistuksen, ja vanhemmaksi tulemisen todennäköisyyden välillä Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme