Like Kustannus

George Floydin elämä ja kuolema voitti parhaan tietokirjan Pulitzer-palkinnon

Jaa
Arvostettu amerikkalainen Pulitzer-palkinto vuoden 2022 parhaasta tietokirjasta on myönnetty Robert Samuelsin ja Toluse Olorunnipan kirjalle George Floydin elämä ja kuolema.

Pulitzer-palkinto on yksi maailman arvostetuimmista tunnustuksista.

Tänä vuonna parhaan tietokirjan tittelin napannut, amerikkalaistoimittaja Robert Samuelsin ja Toluse Olorunnipan tietokirja George Floydin elämä ja kuolema on vaikuttava kuvaus turhasta kuolemasta ja sen synnyttämästä, kaikkien aikojen laajimmasta kansalaisoikeusliikkeestä. Teos antaa kasvot paitsi amerikkalaisen rasismin historialle myös sen nykytilanteelle. Sen kuvaus rakenteellisesta eriarvoisuudesta puhuttelee kaikissa yhteiskunnissa.  

George Floyd kuoli 25.5.2020. Hänen kuolemastaan tulee pian kuluneeksi tasan kolme vuotta.

"George Floyd oli tavallinen afroamerikkalainen keski-ikäinen mies. Hänen kamppailunsa olivat henkilökohtaisia ja hänen nimensä tuttu vain niille, jotka hänet tunsivat. Kuolema – oikeuden tuomion mukaan murha – teki hänestä kuitenkin maailmanlaajuisesti tunnetun ihmisen. Hänestä tuli symboli kamppailulle, jota jo hänen isoisovanhempansa kävivät mutta jonka he hävisivät – kamppailun oikeudesta elää ja nauttia lain edessä samoista oikeuksista kuin saman yhteiskunnan valkoiset ihmiset", kommentoi teoksen toinen suomentaja Maryan Abdulkarim esipuheessaan. 

Poikkeuksellisen laajaan lähdemateriaaliin ja yli 400 haastatteluun pohjautuva George Floydin elämä ja kuolema piirtää väkevän kuvan miehestä, joka oli isä, veli, elämänkumppani, ystävä ja lapsi, ja joka onnistui kuollessaan siinä, mitä hän niin vimmaisesti halusi eläessään: muuttaa maailmaa.

Kirjaan on haastateltu valtava määrä Floydin sukulaisia, ystäviä, hänet kohdanneita henkiköitä sekä viranomaisia ja asiantuntijoita. Siinä pureudutaan kysymykseen: miksi juuri Floydin tarina nousi maailman tietoisuuteen? 

Robert Samuels ja Toluse Olorunnipa ovat Washington Postin tutkivia toimittajia. Englanninkielinen alkuteos ilmestyi 17.5.2022. Teoksen ovat suomentaneet Maryan Abdulkarim ja Peter Stenman. Suomennos ilmestyi kesäkuussa 2022. 

Teos on julkaistu myös e-kirjana sekä Jani Toivolan lukemana äänikirjana. 

Painetut ja sähköiset arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@like.fi  

Pdf-vedokset ja lisätiedot: adele.couavoux@like.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Like Kustannus
Like Kustannus
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

09 1566 1http://www.like.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus

Swallow the Sun kertoo koko tarinansa mitään peittelemättä – "Kovakin fani saa silmilleen juttuja, joita ei taatusti ole aiemmin lukenut"12.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tammikuussa 2024 julkaistava kirja Swallow the Sun tarjoaa syvällisen katsauksen yhteen Suomen merkittävimmistä metallibändeistä. Yhtye puhuu nyt ensimmäistä kertaa julkisesti niin bändin sisäisistä ristiriidoista, musiikkibisneksen tylyistä kiemuroista kuin kaiken alleen peittäneestä tuskasta, mutta myös ystävyydestä ja vankasta, läpi seinien vievästä tahdonvoimasta. Surun sanansaattajien suorapuheisen tarinan on kirjoittanut mm. Sentenced-elämäkerrasta tuttu Matti Riekki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme