Museokortti

Yksi näistä taiteilijakodeista on suomalaisten suosikki – äänestys käynnissä!

Jaa
Yleisö valitsee Museokortin erikoispalkinnon voittajan, joka julkistetaan Museogaalassa osana Museoliiton 100-vuotisjuhlia 25. toukokuuta. Tänä vuonna ehdokkaat koostuvat kuudesta ainutlaatuisesta taiteilijakodista. Mukana on kohteita Kittilästä, Lieksasta, Naantalista, Valkeakoskelta, Tuusulasta ja Vantaalta.
Museokortin erikoispalkinnon voittajan valitsee yleisö. Reidar Särestöniemen taiteilijakoti Kittilässä on yksi ehdokkaista. Kuva: Krista Ylinen
Museokortin erikoispalkinnon voittajan valitsee yleisö. Reidar Särestöniemen taiteilijakoti Kittilässä on yksi ehdokkaista. Kuva: Krista Ylinen

Museokortin erikoispalkinto 2023 jaetaan yleisön äänestämälle taiteilijakodille. Äänestyksessä on ehdolla kuusi kiehtovaa kohdetta, jotka esittelevät eri aikakausien taiteilijaelämää eri puolilla maata.

Yleisöäänestyksen ehdokkaat Museokortti-palkinnon 2023 voittajalle

Ääniä on annettu jo lähes 4 000. Aikaa suosikkikohteen äänestämiseen on 19.5. asti. Äänestäneiden kesken arvotaan kaksi Museokorttia.

Äänestä suosikkiasi täällä >

Museokortin erikoispalkinto luovutetaan yleisön suosikille Museoliiton 100-vuotisjuhlassa valtakunnallisilla Museopäivillä

Tänä vuonna ehdokkaiksi on valittu joukko erilaisia taiteilijakoteja eri puolilta Suomea. Ehdolla olevat kuusi taiteilijakotia edustavat toisistaan poikkeavia tyylisuuntia, aikakausia sekä alueita. Mukana on kansallisromanttisia hirsihuviloita, erämaan keskelle rakennettuja omaleimaisia luomuksia, kartanomiljöö sekä 1920-luvun tunnelmaa. Viime vuoden ehdokkaiden teemana oli linnat, ja erikoispalkinnon voittajaksi äänestettiin Olavinlinna.

Museokortin vuosittainen erikoispalkinto luovutetaan eniten ääniä keränneelle taiteilijakodille Suomen Museoliiton järjestämillä Museopäivillä Helsingissä 25. toukokuuta. Tänä vuonna Museoliitto viettää 100-vuotisjuhlavuottaan. Voittaja julkistetaan Museogaalassa, jossa jaetaan muun muassa Vuoden museo, Vuoden museojulkaisu ja Vuoden viestintäteko -palkinnot.

Esittelyssä ehdokkaat – monipuolinen kattaus ainutlaatuisia taiteilijakoteja

Halosenniemi on taidemaalari Pekka Halosen ja hänen perheensä kansallisromanttinen, hirsinen koti ja erämaa-ateljee Tuusulanjärven rannalla. Vuonna 1902 valmistunut taiteilijakoti kertoo Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat maineikkaan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön. 

Kuvataiteilija Reidar Särestöniemen kotitila on hämmästyttävä kohde keskellä syrjäistä Lapin erämaata. Kittilän Kaukosen kylässä sijaitseva Särestöniemi-museo koostuu 1800-luvulla rakennetusta sukutilasta sekä taiteilijan 1970-luvulla rakennuttamista galleria- ja ateljeerakennuksista. 

Puuta rakastaneen kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakotiin Paateriin kuuluvat tunnelmalliset hirsiset ateljee, kirkko, kotitalo ja galleriakahvila metsän siimeksessä. Vuosikymmenten saatossa Lieksan Vuonisjärven kylälle syntyneen kokonaisuuden helmi on vuonna 1991 valmistunut kirkko, joka on Ryynäsen suurikokoisin ja tunnetuin työ.

Casa Haartman on taiteilija ja kulttuurivaikuttaja Axel Haartmanin ja hänen vaimonsa Hedvigin taiteilijakoti Naantalissa. Vuonna 1926 valmistuneen rakennuksen hillitty ulkokuori kätkee sisälleen koristeellisen sisustuksen sekä taideaarteita, kuten Helene Schjerfbeckin teoksia. 

Vanajaveden äärellä sijaitseva Visavuori on kuin pieni linna. Kuvanveistäjä Emil Wikströmin suunnittelema ja toteuttama taiteilijakoti viitoitti tietä muille luonnon helmaan etsiytyville taiteilijoille 1800-luvun lopulla. Vuosina 1893-1912 rakennettua Visavuorta kutsutaankin ensimmäiseksi suomalaiseksi erämaa-ateljeeksi. 

Uniikki veistospuisto ja kuvanveistäjän kotimuseo tunnelmallisessa Nissbackan kartanomiljöössä Vantaalla. Kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933–2015) taiteessa keskeisiä elementtejä olivat antiikki ja informalismi, historia ja hetken hauraus, luonnon lainalaisuudet ja ihminen näiden kaikkien risteymäkohdassa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Museokortin erikoispalkinnon voittajan valitsee yleisö. Reidar Särestöniemen taiteilijakoti Kittilässä on yksi ehdokkaista. Kuva: Krista Ylinen
Museokortin erikoispalkinnon voittajan valitsee yleisö. Reidar Särestöniemen taiteilijakoti Kittilässä on yksi ehdokkaista. Kuva: Krista Ylinen
Lataa
Ehdokas: Visavuoren museo
Ehdokas: Visavuoren museo
Lataa
Ehdokas: Casa Haartman
Ehdokas: Casa Haartman
Lataa
Ehdokas: Paateri
Ehdokas: Paateri
Lataa
Ehdokas: Paateri
Ehdokas: Paateri
Lataa
Ehdokas: Laila Pullinen – veistopuisto & kotimuseo
Ehdokas: Laila Pullinen – veistopuisto & kotimuseo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museokortti
Museokortti
Spaces Bulevardi, FMA Creations Oy, Bulevardi 21
00180 HELSINKI

http://www.fmac.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Heinäkuu villitsi museokävijät – Museokorttia vingutettiin ennätykselliset puoli miljoonaa kertaa!1.8.2023 16:36:35 EEST | Tiedote

Kuluva kesä on ollut huippusuosittu museoissa. Suomalaiset ovat vinguttaneet Museokorttia jo nyt enemmän kuin koko viime kesänä yhteensä. Heinäkuu rikkoi aiempien vuosien ennätykset: kuukauden aikana Museokorttia käytettiin huimat 470 000 kertaa, joka on 40 prosenttia enemmän viime vuoteen verrattuna. Kesän lopussa odotetaan miljoonan kesäkäynnin rajan menevän rikki, mikä on poikkeuksellista.

Yhdellä kortilla kotimaan suosikkikohteet ja yllättävimmät nähtävyydet – katso 30 vinkkiä kesälomaan2.6.2023 13:08:50 EEST | Tiedote

Museokortti on hyödyllinen matkakumppani säästeliäälle kotimaanmatkailijalle. Kortilla saa rajattoman pääsyn yli 360 kohteeseen, kuten Turun linnan, Heurekan ja Hämeenlinnan Vankilan kaltaisiin suosittuihin lomakohteisiin. Kokosimme 30 vinkkiä, joiden avulla matkailijat löytävät kesäreissujen kestosuosikit, erikoisimmat nähtävyydet, kauneimmat puutarhat ja kiinnostavimmat taidenäyttelyt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme