Eläketurvakeskus (ETK)

Podcasten Pensionskommittén: Vad är rättvisa i pensioner?

Jaa
Hur görs en pensionsreform som är rättvis mot de unga? Är bergsrådens massiva tilläggspensioner rättvisa? Vem drar större nytta av pensionssystemet, män eller kvinnor? Frågor som berövar folk nattsömnen diskuteras av Akava-ordföranden Maria Löfgren, den fria journalisten Tuija Siltamäki och Pensionsskyddscentralens vd Mikko Kautto.

Under den tredje säsongen av podcasten Eläkekomitea (Pensionskommittén) går telefonlinjerna heta när nattugglorna ringer för att tala om sina pensionsbekymmer.

I vårens fjärde episod diskuteras rättvisan och pensionerna ur många synvinklar.

Laura har hört att det finns ett tryck att höja pensionsavgiften i framtiden. Hon frågar vem som betalar följande pensionsreform och om också pensionärerna kunde bidra. Samtalet får paneldeltagarna att fundera på generationsavtalet och ungdomarnas ställning i pensionssystemet.

I kvällens andra samtal skryter framgångsrika Juha med sin tilläggspensionspott på tre miljoner. Samtalet får paneldeltagarna att fundera på företagens tilläggspensionsarrangemang. Vilken är skillnaden mellan den lagstadgade arbetspensionen och tilläggspensioner? Är generaldirektörernas stora pensioner bara ett sätt att skatteplanera?

I nattens tredje samtal berättar pensionären Antti om sin dispyt med sin fru. Vem drar större nytta av pensionssystemet, män eller kvinnor? Mäns pensioner är större i genomsnitt, men kvinnor lever klart längre. Hur kan skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner minskas? Och i den förväntade livslängden?

De som skipar rättvisa i den nattliga studion är Akavas nya ordförande Maria Löfgren, den främsta millennialen och fria journalisten Tuija Siltamäki och Pensionsskyddscentralen vd Mikko Kautto. 

Diskussionen i pensionskommittén leds av ekonomijournalisten Alma Onali.   

Fräscha tankar och insikter 

Pensionsskyddscentralens podcast Eläkekomitea lovar vara rakt på sak om stora frågor.   

Under våren kommer kommittén att diskutera bland annat arbetslivslängden placeringar och nativiteten.    

Podden vill ta fram fräscha synvinklar och tankar, utan att glömma bort det humoristiska.  Samtidigt vill man öka insikterna om de komplexa utvecklingsgångarna som påverkar vår framtid.  

Podcasten kan höras på webbplatsen Etk.fi och de flesta poddplattformer. Börja följa!  

Lyssna på episoden på Eläkekomitea-poddens webbsida 

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Tukkutorinkuja 5
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Undersökning: En positiv upplevelse av arbete och arbetsmiljö kan uppmuntra till fortsatt arbete efter den tidigaste pensionsåldern14.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Ett trivsamt och meningsfullt arbete, en lägre känsla av stress och färre upplevda förändringar i arbetet är faktorer som hänger ihop med att man arbetar förbi sin lägsta möjliga pensionsålder. Detta framgår av Pensionsskyddscentralens (PSC) enkätundersökning, som riktade sig till personer som ålderspensionerat sig under åren 2019–2021.

Sysselsättningen har ökat betydligt i samband med höjningen av pensionsåldern – men det har också arbetslösheten och arbetsoförmågan15.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Den gradvisa höjning av pensionsåldern som det avtalades om i 2017 års pensionsreform har höjt sysselsättningen betydligt bland personer vid tröskeln till pensioneringen. Samtidigt har också arbetslösheten och antalet sjukpensioneringar ökat klart, framgår av en ny undersökning utförd av Pensionsskyddscentralen (PSC).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme