Skills Finland ry

Mästare2023 utmanar företagen till samarbete för att lösa bristen på kunnig arbetskraft

Dela
Vid Mästare är läroanstalter och företaget tillsammans med och utformar framtidens yrkeskunnande. Tävlingens arbetslivsmotsvarighet vill man säkerställa med att företag deltar bland annat i att planera uppgifter.
Mästare2023-evenemanget har som mål att utveckla yrkesutbildningens kvalitet och att göra den mera känd. Bild: Omnia.
Mästare2023-evenemanget har som mål att utveckla yrkesutbildningens kvalitet och att göra den mera känd. Bild: Omnia.

Samarbetet mellan yrkesutbildningen och arbetslivet är centralt när man vill lösa hur man ska få kunnig arbetskraft och arbetslivets behov att mötas.

– Det föds nya kunskapsbehov och nya yrken, gamla försvinner och de som finns kvar förnyas. Det står klart att uppdatering av kunnandet behövs i en allt snabbare takt. För att man ska hållas med i den här farten behövs det en fortlöpande diskussion mellan arbetslivet och yrkesutbildningen, konstaterar Utvecklingsföreningen för yrkeskunnande AMKE ry:s styrelseordförande och Keskos regionchef för huvudstadsregionen Laura Rissanen och Esboregionens utbildningssamkommuns ledare Tuula Antola.

– Yrkesutbildningen har en central roll både för att svara på akuta arbetskraftsbehov och för att förutse behov av kunnande i framtiden, betonar Rissanen och Antola.

I samarbete för att lösa bristen på kunnig arbetskraft

Vid Mästare-evenemanget främjas den här dialogen på många olika sätt. Evenemanget har cirka 350 samarbetspartners som är med och genomför evenemanget på olika sätt.

Till exempel är arbetstagare från Würth domare i fem FM-tävlingsgrenar och planerare av tävlingsuppgifter. Företaget har levererat verktyg, personlig skyddsutrustning och andra tillbehör för användning av de tävlande, och dessutom har man för användning av besökare levererat utrustning, tack vare vilken besökarna säkert får pröva sina egna färdigheter med händerna, t.ex. i att borra och skruva.

– Bristen på kunnig arbetskraft utgör en broms för den ekonomiska tillväxten och för en utveckling av samhället. Vi vill vara med och lösa situationen och säkerställa att det också i framtiden finns tillräckligt med personer som utför yrkesuppgifter. Yrken som utförs med händerna är värdefulla, och om de yrkeskunniga skulle försvinna skulle man snabbt märka det, säger Würths branschchef Tuomas Syyrakki.

Kespro ansvarar för VIP-matserveringen vid Mästare2023 Esbo -evenemanget, deltar i tävlingens domarkår och syns under evenemangsveckan på kanaler för sociala medier som de unga gillar.

– Bristen på arbetskraft inom restaurangbranschen är en stor riskfaktor för oss. Vi är på Mästare för vi vill göra branschen intressantare och inspirera ungdomar att börja jobba i den. Vi vill i god tid vara med och påverka så det finns tillräckligt med kvalitativ arbetskraft inom restaurangbranschen, berättar Kespros kommersiella chef Jerry Tiittala.

Kespro samarbetar med läroanstalter också utanför Mästare. Tiittala har märkt att man genom samarbete mellan företagen och läroanstalterna effektivt kan inverka på vilka arbetslivsfärdigheter de studerande har. – Ju bättre de studerande är förberedda för arbetslivet, desto bättre är det för arbetslivet, sammanfattar han. – Därför lönar det sig att aktivt samarbeta med läroanstalterna och tillsammans se längre in i framtiden.

Nyckelord

Kontakter

Päivi Korhonen
chef för samhällskontakter, Omnia
Paivi.Korhonen@omnia.fi
Tfn. 040 126 7599


Katja Katajamäki
kommunikationschef, Skills Finland
katja.katajamaki@skillsfinland.fi
tfn. 040 732 0691

Bilder

Mästare2023-evenemanget har som mål att utveckla yrkesutbildningens kvalitet och att göra den mera känd. Bild: Omnia.
Mästare2023-evenemanget har som mål att utveckla yrkesutbildningens kvalitet och att göra den mera känd. Bild: Omnia.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skills Finland ry
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI

040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/

Yrkesutbildningens storevenemang Mästare2023 Esbo

I FM-finalen i yrkesskicklighet tävlar cirka 350 studerande från olika yrkesområden. Det finns 47 grenar och av dem är fem MästarePLUS-grenar avsedda för studerande som behöver särskilt stöd. Finalisterna gallrades ut bland 1646 semifinalister. Utöver tävlingsgrenarna visas aktuella teman i yrkesuppvisningarna: drönarflygning, framtidens matteknologi och väggmålning (mural).

I samband med Mästare2023-evenemanget tävlar man dessutom i Mästare9-tävlingen för högstadieelever, i vars uttagningar nästan 12 000 högstadieelever deltog. I finalen deltar 36 lag på tre personer.

Huvudansvarig arrangör är Esboregionens utbildningssamkommun Omnia. Yrkesinstitutet Live är samarbetspartner i anordnandet av MästarePLUS-grenarna. Evenemangets bakgrundsorganisation är Skills Finland ry.

Mästare2023 är ett öppet avgiftsfritt tillfälle för alla att bekanta sig med finländsk toppkompetens. Evenemangets centrala teman är en hållbar framtid, internationalism och kulturell mångfald samt betydelsen av yrkeskompetens i det finländska samhället.

Till tävlingarna i Esbo åker man med kompetens och yrkesstolthet – evenemangets officiella slogan och hashtag är #VarPro.

Följ Skills Finland ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skills Finland ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum