Taitajassa katsotaan tulevaisuuteen – ”Työ autoalalla on siistiä kuin sairaalassa”

Teknologian kehitys muuttaa kädentaitoammatteja, ja yksi tuntuvan mullistuksen kokeneista on autoala. Muutos on ollut nopeaa, joten monella on vielä vanhanaikainen mielikuva yhtä lailla autoalan työtehtävistä kuin työskentely-ympäristöistäkin.
– Nykyaikainen autokorjaamo on kuin sairaala – se on puhdasta ja siistiä työtä valkoisilla lattioilla. Enää hommia ei tehdä likaisessa rasvamontussa, kertoo Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg. – Tänä päivänä autoissa on samantyyppistä tekniikkaa kuin puhelimissa, minkä lisäksi sähköautot ovat muuttaneet työtä. Myös digitalisaatio ja data ovat isoja juttuja alalla.
Koska kehitys on tuonut mukanaan uudenlaisia osaamistarpeita, alalla on pulaa ammattilaisista. – Jos peliala, sähkö tai elektroniikka kiinnostavat, autoala on äärimmäisen hyvä suunta, Sohlberg sanoo.
Hyvinvointiteknologia lisää kiinnostusta alalle
Teknologia on vahvasti läsnä myös hyvinvointiteknologiassa, joka on vasta toista kertaa mukana Taitajassa. Tehtävissä käytetään esimerkiksi VR-laseja, toteutetaan pakohuonepeli ja tehdään kotihoidon etäohjausta.
Lajivastaava Angela Aalto kertoo lajin olevan kovin ajankohtainen, koska hyvinvointiteknologian käyttö lisääntyy terveydenhuollossa kiihtyvällä tahdilla. – Erilaisia laitteita ja sovelluksia otetaan koko ajan enemmän käyttöön.
Siinä missä sote-ala on varsin naisvaltainen, uusi laji on houkutellut kilpailuun myös miespuolisia opiskelijoita. – Tämä on kiinnostanut myös tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoita. Niinpä finaalissa kilpailee opiskelijoita eri tutkinnoista, Aalto kertoo.
Vertikaaliviljely pienentää ilmastokuormaa
Vertikaaliviljely ei vielä ole osa ammatillista tutkintoa, mutta uusia menetelmiä kokeillaan oppilaitoksissa erilaisten hankkeiden kautta.
– Opiskelijat ovat hyvin kiinnostuneita uusista viljelymenetelmistä ja haluavat tutustua niihin myös käytännössä, Omnian puutarha-alan koulutuspäällikkö Johanna Issakainen kertoo.
Vertikaaliviljelyn jujuna on viljelyn ilmastokuorman pienentäminen. Jos viinikaappia muistuttava viljelykaappi viedään esimerkiksi ravintolaan, saadaan todellista lähiruokaa. Vertikaaliviljelyssä ei käytetä lainkaan maa-ainesta vaan kasvi ottaa tarvitsemansa ravinteet ravinneliuoksesta. – Viljelymenetelmä kuluttaa vähemmän vettä ja ravinteita, ja samalla säästytään kuljetuksen ympäristökuormalta, Issakainen kertoo.
Suomessa vertikaaliviljelytuottajia on jo, mutta suuressa mittakaavassa viljelymenetelmä on vasta tulossa käyttöön. Issakainen katsoo, että vertikaaliviljely kuin myös muut kestävän kehityksen viljelymenetelmät ovat kasvava trendi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi Korhonen
yhteiskuntasuhdejohtaja, Omnia
Paivi.Korhonen@omnia.fi
Puh. 040 126 7599
Katja Katajamäki
viestintäpäällikkö, Skills Finland
katja.katajamaki@skillsfinland.fi
puh. 040 732 0691
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Simonkatu 12 B 24, 5. krs.
00100 HELSINKI
040 7320691, viestinta@skillsfinland.fihttp://www.skillsfinland.fi/
Ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja2023 Espoo
Ammattitaidon SM-finaalissa kilpailee noin 350 opiskelijaa eri ammattialoilta. Lajeja on 47, ja niistä viisi on erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja. Finalistit karsittiin 1646 semifinalistin joukosta. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöksissä nähdään ajankohtaisia teemoja: drone-lennätys, tulevaisuuden ruokateknologia ja seinämaalaus (muraali).
Taitaja2023-tapahtuman yhteydessä kilpaillaan lisäksi yläkoululaisten Taitaja9-kilpailu, jonka karsintoihin osallistui lähes 12 000 yläkoululaista. Loppukilpailuun osallistuu 36 kolmen hengen joukkuetta.
Tapahtuman päävastuullinen järjestäjä on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Yhteistyökumppanina TaitajaPLUS-lajien järjestämisessä toimii Ammattiopisto Live. Tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry.
Taitaja2023 on kaikille avoin maksuton tilaisuus tutustua suomalaiseen huippuammattiosaamiseen. Tapahtuman keskeiset teemat ovat kestävä tulevaisuus, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus sekä ammattiosaamisen merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa.
Espoon kilpailuihin lähdetään osaamisella ja ammattiylpeydellä – tapahtuman virallinen slogan ja hashtag on #OlePro.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Skills Finland ry
Nuori EM-mitalisti teki puvun Linnan juhliin5.12.2025 08:53:12 EET | Tiedote
Nuorten ammattitaidon EM-kilpailussa pronssimitalilla palkitun tekstiili- ja muotialan opiskelijan Inka Nurmisen, 19, suunnittelema ja toteuttama klassista glamouria hehkuva puku nähdään lauantaina Presidentinlinnassa.
Taitaja2026-semifinaali innosti 1800 ammatillista opiskelijaa – määrä on 2000-luvun suurimpia25.11.2025 16:31:53 EET | Tiedote
Tammikuussa 2026 eri puolella Suomea ammatillisissa oppilaitoksissa järjestettävissä semifinaaleissa ratkaistaan, ketkä ammattiin opiskelevat nuoret selvittävät tiensä alansa suomenmestaruusfinaaliin toukokuussa. Taitaja2026-finaali järjestetään Keski-Uudellamaalla Tuusulassa.
Ammattikorkeakoulut tarjoavat Taitaja2026-kilpailijoille suoran väylän opintoihin4.11.2025 11:31:04 EET | Tiedote
Taitaja2026-kilpailun finaalissa menestyneet ammattikoululaiset voivat hakea kilpailutulostensa perusteella suoraan ammattikorkeakouluun jatko-opintoihin.
Amispäiväkirjat sai jatkoa Nelosen kanavilla – mukana seitsemän uutta ammattiin opiskelevaa nuorta24.9.2025 15:05:15 EEST | Tiedote
Amispäiväkirjat-ohjelmasarja kertoo ammatillisen koulutuksen valinneista henkilöistä, heidän haaveistaan, tavoitteistaan ja haasteistaan. Toinen tuotantokausi on alkanut Nelosen kanavilla. Sarjan päähenkilöt voi tavata 6.10. järjestettävässä kutsuvierastilaisuudessa Helsingissä.
Palacen Daniel Romille nuorten kokkien EM-kultaa18.9.2025 17:04:21 EEST | Tiedote
EuroSkills Herning 2025 -kilpailu päättyi viime viikolla Herningissä, Tanskassa. Suomen ammattitaitomaajoukkue saavutti mitaleita kolmessa lajissa. Kirkkaimman mitalin toi Daniel Romi Cooking-lajissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme