Terapeuttinen harjoittelu vähensi päänsärkypäiviä – nousujohteinen harjoitusohjelma nyt kaikkien saatavilla

Satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, että niskan ja hartianseudun lihasten terapeuttista harjoitusohjelmaa tehneillä naisilla päänsärkypäivien lukumäärä lähes puolittui ja myös niskan toimintakyky parani. Harjoitusohjelma osoittautui turvalliseksi ja helpoksi toteuttaa ja sitä voi suositella lääkkeettömäksi vaihtoehdoksi kaularankaperäisen päänsäryn, jännityspäänsäryn sekä migreenin hoidossa. Puolen vuoden mittaiseen tutkimukseen osallistui 116 keski-iältään 44-vuotiasta naista, joista noin puolella oli voimakasta kaularankaperäistä ja/tai jännityspäänsärkyä ja noin puolella osallistujista lisäksi migreeni.
Nousujohteinen harjoitusohjelma omatoimiseen harjoitteluun
Kuudesta eri harjoitusohjelmasta koottu kokonaisuus on tarkoitettu pääasiassa omatoimiseen harjoitteluun henkilöille, joilla on kaularankaperäisiä päänsärkyjä, jännityspäänsärkyä sekä niihin liittyviä migreenejä. Tarvittaessa harjoitusten tekemiseen voi hakea ohjausta myös fysioterapeuteilta.
– Nousujohteisista harjoitusohjelmista kolme ensimmäistä on kevyehköjä, kaularangan ja pään asennon ja liikkeiden hallintaan harjaannuttavia. Kolmessa jälkimmäisessä harjoitusohjelmassa käytettävien harjoitusliikkeiden tarkoitus on vahvistaa kaularangan ja hartiaseudun lihaksia, kertoo terveystieteiden tohtori Marjo Rinne.
– Rasittavuutta lisätään ohjeiden mukaan ja osassa harjoitusliikkeitä vastuksena käytetään vastuskumia. Lisäksi ohjelmissa on venytysohjeet hartiaseudun lihasryhmille, täydentää lehtori Sanna Garam Metropolia Ammattikorkeakoulusta.
Tavoitteena on harjoitella säännöllisesti 4–6 kertaa viikossa vähintään kahdesta kolmeen kuukautta.
Alkuperäinen artikkeli:
Rinne M, Garam S, Kukkonen-Harjula K ym. Neck–Shoulder Region Training for Chronic Headache in Women: A Randomized Controlled Trial. Clin Rehabil. 2023. doi: 10.1177/02692155231170687
Harjoitusohjelma UKK-instituutin verkkosivuilla: ukkinstituutti.fi/paaskyohjelma
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marjo Rinne
terveystieteiden tohtori, fysioterapeutti
puh. 040 5715797
marjo.rinne@outlook.com
Sanna Garam
terveystieteiden maisteri, lehtori
puh. 040 6418226
sanna.garam@metropolia.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia.
Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Yksi minuutti kertoo paljon fyysisestä kuormittumisesta28.9.2023 12:40:01 EEST | Tiedote
Kestävyyskunnon taso kannattaa pyrkiä pitämään mahdollisimman pitkään yli 30 ml/kg/min. Tämä selvisi UKK-instituutin väestötutkimusaineistoja yhdistävässä analyysissä.
Selvitys: kansallispuistoissa liikkuminen säästi yhteiskunnan rahoja 164 miljoonaa euroa viime vuonna15.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Metsähallitus ja UKK-instituutti ovat laskeneet ensimmäisen kerran luonnossa liikkumisen hyödyt kansantaloudelle. Vuonna 2022 ihmisten liikkuminen kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla vähensi yhteiskunnan kustannuksia 164 miljoonalla eurolla. Liikkuminen luonnossa tuo yhteiskunnalle säästöä kahdella tavalla: luontoliikunta vähentää kansansairauksista aiheutuneita kustannuksia ja auttaa ihmisiä pysymään työkykyisinä.
UKK-instituutti ja Tampereen kaupunki yhteistyöhön iäkkäiden hyvinvoinnin edistämiseksi23.8.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Iäkkäiden liikkumisen edistäminen ja kaatumisten ehkäisy ovat keskiössä UKK-instituutin Ikä-HYTE-hankkeessa. Tampereen kaupunki solmi hankkeen kanssa yhteistyösopimuksen.
Iäkkäiden kaatumisten ehkäisyn maailmanlaajuiset suositukset sovitettu Suomeen14.8.2023 15:19:35 EEST | Tiedote
Kaikille iäkkäille suositellaan kaatumisriskin arviointia ja neuvontaa tehokkaaseen liikuntaharjoitteluun maailmanlaajuisessa kaatumisten ehkäisyn suosituksessa. Kotimainen asiantuntijaryhmä käänsi ja sovitti suosituksen Suomeen.
Naishoitajien selkäkipu väheni ja elämänlaatu parani selkäneuvonnan ja pilatesharjoittelun yhdistelmällä kahden vuoden seurantatutkimuksessa10.8.2023 10:26:43 EEST | Tiedote
Selkäneuvonta yhdistettynä viikoittaisiin pilatesharjoituksiin vähensi naishoitajien selkäkipua puolen vuoden intervention aikana 31 prosenttiyksikköä kontrolliryhmään verrattuna, selviää UKK-instituutin satunnaistetusta kontrolloidusta seurantatutkimuksesta. Intervention vaikutus selkäkipuun oli havaittavissa vielä kahden vuoden seurantamittauksissa. Vastaavasti neuvonnan ja harjoitteiden yhdistelmä oli kustannusvaikuttava keino parantaa hoitotyötä tekevien naisten elämänlaatua ja vähentää selkäkivusta aiheutuvia sairauspoissaoloja. Yhdistelmäryhmän sairauspoissaoloista aiheutuneet kustannukset olivat kahden vuoden aikana 92 prosenttia kontrolliryhmää pienemmät.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme