Atradius

Maksukyvyttömyystapaukset lisääntyvät jyrkästi tietyillä markkinoilla

Jaa

Atradiuksen uusimman ennusteen mukaan maksukyvyttömyystapaukset lisääntyvät maailmanlaajuisesti tänä vuonna pandemia-ajan päättymisen ja zombie-yritysten konkurssien vuoksi.

Pandemian jälkimainingeissa maksukyvyttömyystapaukset lisääntyivät maailmanlaajuisesti 9 prosenttia vuonna 2022. Tämä kasvu liittyi Covid-verotukipakettien lakkauttamiseen ja maksukyvyttömyyslainsäädäntöjen väliaikaisten muutosten kumoamiseen. Joillakin markkinoilla maksukyvyttömyysmäärät ovat palanneet pandemiaa edeltäneelle tasolle tai jopa ylittäneet sen.

Vuonna 2023 maksukyvyttömyys lisääntyy kaikilla alueilla. Ennustamme maksukyvyttömyystapausten maailmanlaajuisen määrän kasvavan 49 prosenttia, kun paluu ”normaalitilanteeseen" jatkuu. Pohjois-Amerikassa kasvu on suhteellisen voimakasta, kun taas Euroopassa kasvu on lievempää.

Vuonna 2023 odotamme yritysten konkurssien lisääntyvän erityisesti Etelä-Koreassa (154 %), Italiassa (90 %), Hong Kongissa (83 %), Uudessa-Seelannissa (82 %), Alankomaissa (79 %) ja Yhdysvalloissa (74 %).

Maailmantalouden ennustetaan kasvavan vain 1,7 prosenttia vuonna 2023. Maailmanlaajuinen rahapolitiikan kiristyminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan hidastavat edelleen maailmantaloutta, ja erityisesti Yhdysvalloissa ja Euroopassa kasvu pysähtyy. Inflaatio on alkanut hellittää suurimmilla markkinoilla, mutta on edelleen keskuspankkien tavoitteita korkeampaa. Siksi Euroopan ja Yhdysvaltojen keskuspankkien odotetaan pitävän ohjauskorot nykyisellä korkealla tasolla ja mahdollisesti nostavan niitä vielä lisää. Korkea inflaatio, kireät rahoitusehdot ja supistuvat säästöpuskurit tukahduttavat kysyntää.

Vuonna 2024 kuva on vaihtelevampi. Maailmanlaajuisesti ennustamme maksukyvyttömyystapausten lisääntyvän 12 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna. Toisaalta maita, joissa maksukyvyttömyystapausten määrän arvioidaan laskevan vuonna 2024, ovat esimerkiksi Sveitsi, Kanada ja Venäjä. Inflaation hidastuminen ja kuluttajien ostovoiman kohentuminen parantavat maailmantalouden tilannetta. Ennustamme siksi globaalin BKT:n kasvavan hieman nopeammin vuonna 2024 (2,5 %).

Tulevat vuodet ovat edelleen haasteellisia yrityksille. Niiden on selviydyttävä ympäristössä, jossa ei ole yhtä avokätistä valtion tukea kuin pandemian aikana. Lisäksi ne kohtaavat ympäristön, jossa rahoitusehdot ovat huomattavasti tiukemmat, mikä on ongelma yrityksille, jotka ovat ottaneet paljon velkaa pandemian aikana.

Koko raportin pääset lukemaan täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Meistä

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme