Rakennusliike Lapti Oy

Ojalan päiväkodin ja koulun rakentaminen on alkanut – massiivipuurunkoisen rakennuksen hiilijalanjälki ja kokonaisenergiankulutus minimoidaan

Jaa
Voimakkaasti tulevina vuosina kasvavalle Ojalan asuinalueelle Tampereella nousee uusi massiivipuurunkoinen päiväkoti ja koulu, jonka hiilijalanjälki ja kokonaisenergiankulutus pyritään minimoimaan. Ojalan päiväkoti tarjoaa paikat 160 lapselle ja koulu 150:lle esi- ja alkuopetuksen oppilaalle. Kokonaisuuden suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy. Pää- ja arkkitehtisuunnittelijana kohteessa toimii Sweco Architects Oy. Koulu ja päiväkodin omistajaksi tulee kiinteistösijoitusyhtiö NREP, joka vuokraa tilat Tampereen kaupungille. Rakentaminen käynnistyi mittavilla louhinnoilla huhtikuussa, ja Ojalan päiväkoti ja koulu avaavat ovensa elokuussa 2024.

Kaksikerroksisen päiväkodin ja koulun hiilijalanjälki on pyritty minimoimaan, minkä ansiosta rakennus kuormittaa ilmastoa mahdollisimman vähän. Rakenteiden ja teknisten järjestelmien valinnoissa on huomioitu koko rakennuksen elinkaaren aikainen energiankulutus ja käyttökustannukset.

Päiväkodista ja koulusta tulee A-energialuokkaa, ja rakennuksessa tähdätään harvinaisen pieneen E-lukuun eli kokonaisenergiankulutukseen. Ilmanvaihtokoneiden ja lämmöntalteenoton hyötysuhde on erinomainen. Lämmitys toteutetaan ympäristöystävällisellä maa- sekä kaukolämmön hybridilämmitysjärjestelmällä, ja rakennuksen katolle tulee aurinkopaneelit.

Valittujen ratkaisujen ansiosta tulevan päiväkodin ja koulun hiilijalanjälki eli rakennuksesta aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat noin kolmasosan tyypillistä päiväkotirakennusta pienemmät. 50 vuodessa säästetyllä päästömäärällä ajaisi keskipäästöisellä autolla noin 4,5 miljoonaa kilometriä, mikä tarkoittaa noin 112 kierrosta maapallon ympäri.

Päiväkoti ja koulu toteutetaan massiivipuisena CLT-rakenteena, jonka etuna on sisäilman hengittävyys. Rakennukseen tullaan jättämään paljon puupintaa näkyviin myös sisätiloihin. Rakennuksessa käytetty puu tuo ilmastohyötyjä ja kasvattaa rakennuksen hiilikädenjälkeä varastoimalla hiiltä. Päiväkoti ja koulu ovat laajuudeltaan noin 3 200 m2.

”Kiinnitimme tulevan päiväkodin ja koulun suunnittelussa erityistä huomiota arjessa toimiviin ja muuntautuviin tilaratkaisuihin sekä ympäristöystävälliseen rakennukseen. Ojalan päiväkodista ja koulusta tulee erittäin tehokas niin hiilijalanjäljen, energiakulutuksen kuin elinkaarikustannusten osalta. Energiatalouteen tehtävät investoinnit maksavat itsensä takaisin suhteellisen nopeasti käytön aikana”, kertoo Laptin palvelu- ja toimitilayksikön hankekehityksestä ja myynnistä vastaava johtaja Tuomas Lindfors.

Päiväkodille ja koululle muuntojoustavat ja toiminnalliset tilat yhteisen sydämen ympärille

Päiväkodista ja koulusta tulee muuntojoustava, ja pohjaratkaisu tukee päiväkodin ja koulun vaihtelevia tarpeita. Päiväkodin sekä esiopetuksen ja koulun toiminnalliset tilat jakautuvat omiin, erillisiin alueisiin. Talon sydämen muodostaa päiväkodin ja koulun yhteiset, rinnakkain sijaitsevat ruokailu- ja liikuntasalitilat, joita yhdessä muiden monikäyttöisten tilojen kanssa on mahdollista vuokrata iltakäyttöön.

Päiväkotiin ja kouluun tulee iso piha-alue, josta löytyy eri toimintoja olemassa olevien, luonnollisten maastonmuotojen lomassa. Pihalle on tulossa lisäksi viljelyalueita, kukkaniittyjä ja viljelylaatikoita tukemaan lasten luontosuhdetta ja luonnon monimuotoisuutta.

Laptin ja NREPin muodostama konsortio valittiin toteuttamaan Ojalan päiväkoti ja koulu kilpailullisen hankintamenettelyn kautta laadullisesti parhaimman ehdotuksen tehneenä. Päiväkodin ja koulun suunnitelmia on kehitetty yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa, ja päiväkodin ja koulun sisätilojen ja piha-alueen suunnittelutyöhön on osallistettu myös tulevia käyttäjiä. Tampereen kaupunki vuokraa kiinteistöt käyttöönsä vähintään 20 vuoden pituiseksi jaksoksi rakennuksen valmistumisesta alkaen.

Lapti on toteuttanut aiemmin useita päiväkoteja ja kouluja, kuten esimerkiksi päiväkoti Nappulaniemen Tampereella sekä Emäkosken koulun Nokialla ja Kaurialan koulun Hämeenlinnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuomas Lindfors, johtaja, hankekehitys ja myynti, palvelu- ja toimitilat, Rakennusliike Lapti Oy, p. 040 590 3917, tuomas.lindfors@lapti.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliike Lapti Oy
Rakennusliike Lapti Oy
Äyritie 8 B
01510 VANTAA

020 785 5500http://www.lapti.fi

Lapti lyhyesti

Lapti on vakavarainen rakentaja, joka keskittyy toiminnassaan kohtuuhintaisten asuntojen uudisrakentamiseen Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa. Laptin palveluvalikoimaan kuuluu lisäksi laadukkaiden liike- ja toimitilojen, koulujen ja terveydenhuoltokiinteistöjen sekä päivähoito- ja hoivakiinteistöjen rakentaminen maanlaajuisesti. Rakennusliike Lapti -konsernin palveluksessa oli tilikauden päättyessä noin 570 henkilöä. www.lapti.fi

Rakennamme huolella hyvän elämän puitteet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliike Lapti Oy

Opiskelijatornitalo UNO saavutti harjakorkeuden – opiskelijat pääsevät muuttamaan keväällä 20248.9.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Oulun 3. korkein asuinkerrostalo ja Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön historian korkein uudiskohde, 16-kerroksinen UNO on saavuttanut harjakorkeuden. Opiskelijoiden arjen kohtaamisiin ja yhteisöllisyyteen on panostettu tornitalossa tavalla, joka tuo tasapainoa yksinasumiseen ja etäopiskeluun. Yhteistoiminta on korostunut myös hankkeen suunnittelussa ja rakentamisessa. Opiskelijat pääsevät muuttamaan uusiin asuntoihin keväällä 2024.

Savitaipaleelle uusi hoivakoti ympärivuorokautisen hoivan asiakkaille4.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Hoivakodin rakentaminen alkaa syksyllä 2023, ja talo valmistuu loppuvuodesta 2024. Uudessa hoivakodissa on tilat 60 asukkaalle. Osa tiloista soveltuu ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville ikääntyneille ja osa yhteisölliseen asumiseen. Suomen Hoiva ja Asunto Oy:n omistukseen tulevan hoivakodin suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy. Tiloissa tuottavat palveluja Attendo Oy ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue.

Ähtärin kampus yhdistää ammatillisen koulutuksen ja lukion saman katon alle – Lapti aloittaa rakentamisen elokuussa22.8.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Ähtäriin nousee uusi kampus, joka yhdistää Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ammatillisen koulutuksen ja Ähtärin lukion saman katon alle Tuomarniemen alueelle. Rakentaminen käynnistyy elokuussa 2023. Rakennustyöt valmistuvat syksyllä 2025, ja opetustoiminta kampuksella alkaa vuoden 2025 loppupuolella. Kokonaisuuden pääurakoitsijana toimii Rakennusliike Lapti Oy. Pääsuunnittelijana ja arkkitehtina toimii Mikko Pohjaranta UKI Arkkitehdit Oy:stä.

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luola palvelee alueen oppilaitoksia monipuolisesti17.8.2023 12:00:00 EEST | Tiedote

Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan rakentaminen etenee hyvää tahtia – työmaalla on alkanut sisävalmistusvaihe ja pääsisäänkäyntirakennuksen rakentaminen Luolan ulkopuolelle. Sisävalmistusvaiheeseen kuuluvat muun muassa vaativat ja laajat tekniikka-asennukset, joita vaaditaan esimerkiksi kansainvälisten urheilutapahtumien järjestämiseen. Luolaan rekrytoidaan parhaillaan kahvila-, ravintola- ja asiakaspalveluyrittäjää, joka kehittää yhteistyössä kaupungin kanssa asiakkaille laadukkaita palveluita. Kahvila-ravintola-liiketoiminnan lisäksi yrittäjä hoitaa Luolan asiakaspalvelun, joka koostuu Luolan käyttäjien opastuksesta, neuvonnasta ja asiakasmaksujen perimisestä. Perinteisiä harjannostajaisia Luolassa päästään viettämään perjantaina 8.9.2023 Luolan runkorakenteiden valmistumisen kunniaksi. Luolan 2. vaiheen eli sisäosien rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy. Yhteistyöllä rakennetaan kaikille mieluinen Luola Kuopion kaupunki ja Savilahden alueen oppilaitokset eli Savo

Vuorentaustan koulu laajenee Ylöjärvellä – keskiössä tilojen muunneltavuus ja monikäyttöisyys9.8.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuorentaustan koulun laajennusosan rakentaminen vanhan peruskorjattavan rakennuksen yhteyteen alkaa elokuussa 2023 Ylöjärvellä. Laajennusosan suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy, joka voitti urakan erityisesti parhailla laatupisteillä. Rakennustyöt valmistuvat loppuvuodesta 2024, ja ensimmäinen lukukausi alkaa laajennusosassa alkuvuodesta 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme