Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Emerade-adrenaliinikynät vedetään pois kuluttajilta

Jaa
Emerade-adrenaliinikynien myyntiluvan haltija Pharma Swiss Česká republika s.r.o vetää varotoimenpiteenä valmisteita pois käytöstä. Emerade-adrenaliinikynien (autoinjektori) testeissä on havaittu tapauksia, joissa kynä ei ole toiminut asianmukaisella tavalla. Annosta ei tule lainkaan tai annos tulee ennenaikaisesti.

Jos lääkkeen käyttäjällä on hallussaan Emerade-adrenaliinikynä (mikä tahansa vahvuus tai erä) se on palautettava apteekkiin. Kyseessä ei ole vaihtokelpoinen valmiste. Korvaavan valmisteen saaminen edellyttää, että potilaalla on korvaavalle valmisteelle kirjoitettu lääkemääräys hoitavalta lääkäriltä. Potilaan on hankittava uusi adrenaliinikynä, ennen kuin Emerade-kynä palautetaan apteekkiin.

Jos olet Emerade-adrenaliinikynän käyttäjä:

  • Ota yhteyttä hoitavaan lääkäriin saadaksesi lääkemääräyksen korvaavalle valmisteelle.
  • Varmista ennen palauttamista, että sinulla on korvaava valmiste käytössäsi.
  • Palauta Emerade-kynä apteekkiin.

Myyntiluvan haltija ohjeistaa apteekkeja lääkkeen palauttamiseen liittyvistä käytännön toimenpiteistä.

Emerade-kynää käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa (anafylaktisessa reaktiossa), joiden aiheuttaja on esimerkiksi hyönteisen pisto tai purema, ruoka-aine, lääke tai fyysinen rasitus.

Anafylaksiatapauksissa on otettava aina yhteys hätäkeskukseen

Fimea muistuttaa, että mikä tahansa adrenaliinikynä on tarkoitettu ensiavuksi. Potilaan on aina hakeuduttava hoitoon kynän käyttämisen jälkeen. Tilanteessa on soitettava hätänumeroon 112, hälytettävä ambulanssi ja mainittava tässä yhteydessä anafylaksia, vaikka potilaan oireet vaikuttaisivatkin olevan jo häviämässä. Käytetty adrenaliinikynä on hyvä ottaa mukaan.

Yhteyshenkilöt

Sami Paaskoski, yliproviisori, p. 029 522 3237 (tuotevirhettä koskevat kysymykset)
Piia Vuorela, johtaja, p. 029 522 3510 (kliiniset kysymykset)
Minna Myllyntausta, ylitarkastaja, p. 029 522 3230 (lääkkeiden saatavuutta koskevat kysymykset)
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Tietoja julkaisijasta

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA
PL 55
00034 FIMEA

029 5223341http://www.fimea.fi

Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme