Tampereen ammattikorkeakoulu

Kuoroakatemia kokoaa ammattikuorolaulajat yhteiskonserttiin Tampereelle

Jaa
TAMK Musiikin Kuoroakatemia-hanke huipentuu ammattilaiskuorojen yhteiseen konserttiin Duruflé: Requiem Tampereen tuomiokirkossa lauantaina 13.5.2023 klo 19.
Kuva: Jonne Renvall
Kuva: Jonne Renvall

Kuoroakatemian yhteistyökumppanit kamarikuoro Tampere Cappella ja Viron filharmoninen kamarikuoro (EPCC) sinetöivät yhteistyönsä tulokset hankkeen päätöskonsertissa. Konsertin pääteos on Duruflén Requiem, jonka johtaa ennakkotiedoista poiketen Tampere Cappellan taiteellinen johtaja Markus Yli-Jokipii.

EPCC:n taiteellinen johtaja Tõnu Kaljuste on terveyssyistä estynyt matkustamaan Tampereelle, eikä häntä valitettavasti nähdä yhteiskonsertin johtajana alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Konsertin ohjelmisto pysyy kuitenkin samana.

Viron filharmoninen kamarikuoro on tehnyt yhteistyötä Tampere Cappellan kanssa hankkeessa yli vuoden ajan, ja konsertissa kuullaan harvinainen yhteiskokoonpano näistä kuoroista lähes 50 laulajan voimin.

Ohjelmistossa kuullaan konsertin nimiteoksen lisäksi Arvo Pärtin teokset The Deer´s Cry ja An Den Wassern Zu Babel Saben Wir un Weinten Psalm 137.

Konsertti on osa Kuoroakatemia-hanketta, joka on Suomen kulttuurirahaston rahoittama Kärkihanke Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kuoroakatemia on ammattilaiskuorolaulun kehittämishanke, jossa tutkitaan virolaisten ja suomalaisten taiteentekijöiden työyhteisöjä tiimioppimisen näkökulmasta. Hanke on suunnattu kuoroalan ammattilaisille ja sen yhtenä tavoitteena on kehittää mallia, jolla kuoroyhteisön toiminta nousee jo taitavalta freelance-ammattilaistasolta kansainväliselle huipputasolle. Mukana konserttiyhteistyössä on Tampereen tuomiokirkkoseurakunta. 

Konserttiliput: 25/20/15 € (norm./eläkeläinen/opiskelija tai varusmies) + toimitusmaksut Lippu.fi-verkkokaupassa. Lipunmyynti ovella alkaa tuntia ennen konserttia, maksuvälineenä käy vain kortti.

Lisätietoja:

Markus Yli-Jokipii
p. 040 777 5709
markus.yli-jokipii@tuni.fi

Tuottaja Susanna Ihanus
p. 050 300 7647
tuottaja@tamperecappella.fi

Viron filharmoninen kamarikuoro (EPCC) on yksi maailman tunnetuimmista kamarikuoroista. Kuoron perusti vuonna 1981 Tõnu Kaljuste, joka toimi kuoron taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina 20 vuotta. Vuosina 2001–2007 kuoroa johti englantilainen muusikko Paul Hillier. Daniel Reuss teki kuoron kanssa yhteistyötä sen ylikapellimestarina 2008–2013 ja Kaspars Putniņš 2014–2021. Kaudesta 2021–2022 alkaen taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina toimii jälleen Kaljuste.

Kuoron ohjelmisto ulottuu gregoriaanisesta laulusta ja barokista 2000-luvun musiikkiin. Se keskittyy erityisesti virolaisten säveltäjien, kuten Arvo Pärtin, Veljo Tormisin, Erkki-Sven Tüürin, Galina Grigorjevan, Toivo Tulevin ja Tõnu Kõrvitsin tuotantoon. Kuoro konsertoi kausittain noin 60–70 kertaa sekä Virossa että ulkomailla.

Tampere Cappella on laulun ammattilaisista koostuva kamarikuoro, jonka perustaja ja taiteellinen johtaja on Markus Yli-Jokipii. Kuoron ohjelmisto käsittää koko kuoromusiikin laajan kirjon gregorianiikasta uusimpaan musiikkiin. Kaudella 2022–2023 kuoro on tehnyt paljon uutta musiikkia ja uudistanut Lauri Mäntysaaren tilaustöiden kautta suomalaista kansallisromanttista ohjelmistoa. Helmikuussa 2023 kuoro kantaesitti mm. Mäntysaaren laajan sovituksen Leevi Madetojan Okon Fuokon musiikista sekä transkription solistille ja kuorolle Jean Sibeliuksen Cantiquesta op. 77. 

Kaudella 2019–2020 Tampere Cappella oli kuorona Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittaja -musikaalissa. Kuoro on konsertoinut mm. Tampereen Sävelessä Elisa Huovisen johdolla ja vuoden 2020 Ung Nordisk Musik -festivaalilla Tampere Filharmonian kanssa. Tampere Cappellan Vokaaliyhtye toimii TAMK Musiikin yhteistyökumppanina kuoronjohtajien sekä ensemblelaulun koulutuksessa. 

Markus Yli-Jokipii tunnetaan energisenä ja yhteistyökykyisenä kuoronjohtajana, kapellimestarina ja pedagogina. Hän on toiminut kuoronjohdon lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa vuodesta 2012 lähtien. Tällä hetkellä Yli-Jokipii johtaa vakituisesti perustamaansa Tampere Cappellaa sekä Suomen Kanttorikuoroa. Lisäksi hän valmentaa vuonna 2021 perustamansa TAMK Choral Companyn nuoria taiteilijoita. Yli-Jokipii on menestynyt kuorojensa kanssa kilpailuissa, julkaissut useita levytyksiä, johtanut radiokonsertteja sekä vieraillut mm. Helsingin kamarikuoron ja EMO Ensemblen johtajana. Yli-Jokipii on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta pääaineena kuoronjohto ja filosofian maisteriksi Turun yliopistosta pääaineena musiikkitiede. Suomen kuoronjohtajayhdistys valitsi Yli-Jokipiin Vuoden kuoronjohtajaksi 2017.

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall
Kuva: Jonne Renvall
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

School to belong vähentää korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyttä – TAMK ensimmäisenä korkeakouluna mukana19.9.2023 14:00:27 EEST | Tiedote

Korkeakouluopintoihin ja usein uudelle paikkakunnalle tultaessa odotetaan opiskelijaelämää, uusia kavereita ja kuulumista opiskelijayhteisöön. Valitettavasti kaikkien osalta tämä ei toteudu kuten voisi toivoa. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on ensimmäisenä korkeakouluna mukana HelsinkiMission yksinäisyyttä vähentävässä School to Belong -ohjelmassa.

Invitation to media: Welcome to meet Tunisian higher education and ministry delegation at Tampere University of Applied Sciences 26th Sept, 2023 at 10:30 am13.9.2023 15:07:00 EEST | Press Invitation

Tampere University of Applied Sciences (TAMK) is active in promoting international cooperation with research, development, and innovation projects. We are partnering in a RDI project ‘BiotechTunisia’. As part of it, we are welcoming Senior Researchers, Professors, Members of University management and Ministry of Education and Scientific Research from Tunisia. The media is warmly welcome to meet the delegation for short interviews and a cup of coffee and refreshments. The delegation comprises of 22 members.

A new functionally bilingual nursing education model takes part in solving skills shortages in Finland11.9.2023 16:36:32 EEST | News

There is a shortage of nurses in Finland. A functionally bilingual education model (TOKASA) has been developed and piloted by Metropolia and Tampere universities of applied sciences to help address country's skills shortage in the social and health sector. A new feature of the model is that international students do not need to know Finnish at the beginning of their studies. In addition for having the nursing degree, the model supports students' Finnish language learning, employment, and integration into Finnish society.

Toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus ratkoo osaajapulaa – malli on kehitetty Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyönä11.9.2023 12:28:50 EEST | Uutinen

Suomessa on sairaanhoitajapula. Ammattikorkeakouluissa on kehitetty ja pilotoitu toiminnallisesti kaksikielinen koulutusmalli (TOKASA). Koulutus vastaa osaltaan Suomen sosiaali- ja terveysalan osaajavajeeseen. Uutta koulutusmallissa on se, että kansainvälisten opiskelijoiden ei tarvitse osata suomen kieltä opintojen alussa. Sairaanhoitajatutkinnon lisäksi malli tukee opiskelijoiden suomen kielen oppimista, työllistymistä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme