Julkiset hankinnat kestävämmäksi kuntien ja yritysten kumppanuudella
Julkisten hankintojen suunnitteluun on kehitetty uusi toimintamalli, joka auttaa kuntia tekemään kestävämpiä ja markkinalähtöisempiä hankintoja. Malli auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä osallistumaan helpommin julkisiin hankintoihin. Lisäksi malli tarjoaa valikoiman konkreettisia toimintatapoja, joilla erilaiset kunnat voivat muuttaa hankintojen suunnittelua osallistavammaksi ja avoimemmaksi.

Julkisten hankintojen kokonaisarvo Suomessa vuonna 2021 oli noin 45 miljardia euroa (lähde: Hankinta-Suomi-ohjelma: Julkisten hankintojen tilanne Suomessa). Julkisen sektorin hankinnoilla voidaan luoda kysyntää uudenlaisille, kestävästi tuotetuille palveluille ja tuotteille. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistyötä.
Laurea-ammattikorkeakoulun koordinoima toimintamalli perustuu hankinta-asiantuntijoiden ja yritysten tarpeisiin, ja se kehitettiin palvelumuotoilun asiakaskeskeisillä menetelmillä. Mallissa painottuu jatkuva vuoropuhelu ja viestintä sekä kunnan sisäisesti että kunnan ja yritysten välillä. Toimintamalli korostaa myös kunnan johdon ratkaisevaa roolia muutoksessa.
- Hankinnoilla toteutetaan kunnan strategiaa ja edistetään kestävyyttä, jolloin tarvitaan myös linjauksia, resursseja ja lupaa kilpailuttaa eri tavalla kuin on ollut tapana, toteavat mallin kehittäjät palvelumuotoilija Raija Kaljunen ja liiketalouden lehtori Hannu Tikkanen Laurea-ammattikorkeakoulusta.
Uutta toimintamallia voivat hyödyntää kaikenlaiset kunnat eri toimialojen hankintojen kehittämisessä kunnan koosta, hankintaorganisaation mallista tai hankintojen volyymistä riippumatta. Mallia voivat käyttää myös muut julkishallinnon organisaatiot, järjestöt, yrittäjät tai hankintaneuvontaa tarjoavat organisaatiot.
Toimintamallin esittely Laurean verkkosivuilla
Avoimuutta hankintoihin osallistavilla toimintatavoilla ja viestinnällä
Uusi toimintamalli antaa käytännönläheisen kokonaiskuvan, miten kunnan hankintojen valmistelijat voivat lisätä osallistavia toimintatapoja ennen tarjouspyynnön julkaisua.
- Innovatiiviset toimintatavat voivat olla pieniäkin asioita. Voidaan mm. lähettää tarjouspyyntöluonnos kommentoitavaksi yrittäjille, jotta saadaan tietoa, onko se markkinoiden mielestä ylipäätään järkevin tapa kilpailuttaa hankinta. Uudenlaisia toimintatapoja voi kehittää myös hankinnoista viestimiseen, jossa voi käyttää esimerkiksi hankintakalentereita, hankintainfoja, hankinta-asioista kertomista eri tavoin tai palveluiden tarpeiden selvittämistä osallistavin toimintatavoin, Kaljunen kuvailee.
- Toimintamalli rohkaisee yrittäjiä markkinoimaan aktiivisesti omia palveluitaan kunnalle ja vaikuttamaan eri tavoin kunnan hankintoihin. Innovatiiviset toimintatavat hankintojen suunnittelussa luovat osaltaan kysyntää yritysten innovatiivisille tuotteille ja palveluille, Tikkanen toteaa.
Jatkuva vuoropuhelu on yhteinen tavoite
Kehittämistyön aikana kävi ilmi, että yrittäjillä ja hankinta-asiantuntijoilla on yhteinen tavoite: molemmat toivoivat jatkuvampaa vuoropuhelua ja aktiivista viestintää substanssikentän, toimittajakentän, hankintoja toteuttavan tahon ja myös erilaisten sidosryhmien kesken.
- On olemassa vahva yhteinen tahto edistää julkisten hankintojen vastuullisuutta ja hyödyntää yritysten osaamista hankintojen suunnittelussa. Toivomme, että tämä toimintamalli osaltaan antaisi työkaluja näiden tavoitteiden saavuttamiseen, Kaljunen ja Tikkanen toteavat.
Kestävien julkisten hankintojen suunnittelun toimintamalli on kehitetty Laurea-ammattikorkeakoulussa osana Helsinki-Uusimaa – Kestävä ja digitaalinen yrittäjyysalue 2021–2022 -hanketta. Laurean koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Haaga-Helian, Metropolian ja lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto osana Euroopan unionin koronapandemian johdosta toteuttamia toimia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisla SaastamoinenProjektipäällikköLaurea-ammattikorkeakoulu
Puh:050 505 8805kaisla.saastamoinen@laurea.fiRaija KaljunenPalvelumuotoilijaLaurea-ammattikorkeakoulu
Puh:050 361 6270raija.kaljunen@laurea.fiLaurea-ammattikorkeakoulu
Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva ammattikorkeakoulu. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja.
Laurea-yhteisöön kuuluu noin 8 500 opiskelijaa, 650 henkilökunnan jäsentä ja 34 000 Laureasta valmistunutta alumnia. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Laurea-ammattikorkeakoulu Oy
Yhteishaku päättyi: Laureaan hakeneita kiinnosti turvallisuus ja rikosseuraamusala14.9.2023 17:50:10 EEST | Tiedote
Uudellamaalla toimivan Laurea-ammattikorkeakoulun suomenkielisiin koulutuksiin haki tänään 14. syyskuuta päättyneessä yhteishaussa yhteensä 4 626 ensisijaista hakijaa. Keskimäärin ensisijaisia hakijoita jokaista tarjolla ollutta opiskelupaikkaa kohden oli 4,3. Erityisesti hakijoita kiinnostivat turvallisuuteen liittyvät koulutukset.
Kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin ja kyberturvallisuuden kansainväliset asiantuntijat kokoontuvat Vantaalle8.9.2023 08:20:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen CRITIS2023-konferenssi kokoaa yhteen johtavia asiantuntijoita, tutkijoita ja ammattilaisia kriittisen infrastruktuurin ja kyberturvallisuuden alalta jakamaan tietoa, kokemuksia ja ratkaisuja kriittisen tiedonvaihtoinfrastruktuurin suojelemiseksi. Konferenssin tavoitteena on parantaa valmiussuunnitelmia, taata kriittisten toimintojen jatkuvuus ja tiedonvaihto häiriöiden ja hätätilanteiden aikana sekä varmistaa yhteiskuntamme johdonmukainen turvallisuus. Lisäksi tavoitteena on löytää uusia keinoja toimijoiden väliseen yhteistyöhön.
Korkeakoulujen yhteishaku käynnistyy 4.9. - Laurean syksyn uutuuskoulutukset vastaavat työelämän tarpeisiin1.9.2023 09:10:57 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen syksyn yhteishaku käynnistyy jälleen maanantaina 4. syyskuuta. Viime kevään yhteishaussa jälleen Suomen vetovoimaisimmaksi ammattikorkeakouluksi nousseessa Laurea-ammattikorkeakoulussa tarjolla on yli 1 100 aloituspaikkaa. Laureassa syksyn yhteishaussa ensimmäistä kertaa mukana olevat rikosseuraamus- sekä matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan koulutukset vastaavat työelämän valtakunnallisiin osaajatarpeisiin.
Lähes kaikkien Laureassa opiskelevien kenialaisten jatko turvattu25.8.2023 10:26:50 EEST | Uutinen
Uudellamaalla toimivassa Laurea-ammattikorkeakoulussa vuonna 2022 aloittaneiden kenialaisopiskelijoiden maksuongelmien syitä on selvitetty kevättalvesta 2023 lähtien. Tutkinto-opintoja on keväällä suorittanut yli 90 kenialaisopiskelijaa. Heistä 60 haluaa ja voi jatkaa opintojaan Laureassa maksujärjestelyn turvin ja 31 on siirtymässä oppisopimuskoulutukseen toisen asteen oppilaitoksiin. Vain kahden opiskelijan opinto-oikeus päättyy. Laurea haluaa varmistaa jatkossa, ettei vastaavia epäselvyyksiä jatkossa ilmene ja on tehnyt parannuksia tilauskoulutusprosessiin. Tilauskoulutus tulee jatkumaan, sillä se on keskeinen osa korkeakoulun yhteiskunnallista tehtävää sekä osa Laurean ja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sovittua tahtotilaa.
Ammattikorkeakoulu on kilpailukykyinen työpaikka korkeatasoisille tutkijoille24.8.2023 12:06:05 EEST | Tiedote
Tutkijan urapolun tarkoitus on vahvistaa Laurea-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatio- eli TKI-toiminnan vaikuttavuutta. Hallitusohjelmaan kirjatun neljän prosentin TKI-tavoitteeseen sitoutuminen ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on tärkeä viesti ammattikorkeakoulun tutkimuskentälle. Laurean tavoite on tehdä ammattikorkeakoulusta houkutteleva vaihtoehto myös akateemista uraa luoville.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme