Hiv-säätiö

Seksitautitesteihin pääsy ei toteudu terveysasemilla suositusten mukaan – tartuntamäärät nousussa

Jaa
Hivpoint selvitti syksyllä 2022, miten hiv- ja muihin seksitautitesteihin pääsy toteutuu terveysasemilla. Selvitys toteutettiin ottamalla yhteyttä 20:n eri puolilla Suomea sijaitsevan terveysaseman ajanvarauspalveluun. Oikeanlainen seksitautitesteihin ohjaus toteutui ainoastaan kahdella terveysasemalla. Kolmella terveysasemalla hiv-testiin pääsy evättiin kokonaan. Terveysasemille oli vaikeaa päästä kuppatestiin, eikä klamydia- ja tippurinäytteitä otettu oikeilta limakalvoilta. Hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi nyt tehostaa perusterveydenhuollossa, koska vuonna 2022 tippuri-, kuppa ja hiv-tartuntoja todettiin lähes kaksinkertainen määrä kuin yleensä vuosittain. Tartuntamäärien kasvu on jatkunut vuoden 2023 aikana.
Hivpointin työntekijä esittelee eurooppalaisen testausviikon materiaaleja. Kuvaaja: Mika Ruusunen
Hivpointin työntekijä esittelee eurooppalaisen testausviikon materiaaleja. Kuvaaja: Mika Ruusunen

15.–22.5. vietetään eurooppalaista hiv-testausviikkoa, joka rohkaisee terveydenhuollon toimijoita kaikkialla Euroopassa tehostamaan hiv-testausta.

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin pitää päästä oireettomana

Selvityksessä ilmeni, että monilla terveysasemilla hiv- tai muihin seksitautitesteihin pääsy evättiin oireettomuuden perusteella, vaikka kaikki seksitaudit voivat olla pitkäänkin oireettomia. Hiv- ja muut seksitaudit voivat oireettomana aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja tarttua eteenpäin. Erityisesti hiv-testauksen suhteen oireettomuus ei koskaan saa olla peruste jättää testiä ottamatta, koska hiv-tartunta voi olla vuosia oireeton. Hiv-infektio voi hoitamattomana johtaa hengenvaaralliseen aids-vaiheeseen, joten tartunnan saaneen kannalta on hyvin tärkeää, että tartunta diagnosoidaan mahdollisimman varhain. THL:n hiv-testaussuosituksen mukaan perusterveydenhuollossa hiv-testiin tulee aina päästä omasta aloitteesta, ilman lääkärin lähetettä, maksutta ja anonyymisti. Lisäksi asiakas tulisi aina ohjata hiv-testiin, jos on syytä epäillä seksitautitartunnan mahdollisuutta

Seksitautien määrän kasvu pysäytetään testausta tehostamalla 

Suomessa on arviolta n. 800 hiv-tartunnan saanutta henkilöä, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Hiv-testauksen tehostaminen on ainoa keino näiden tartuntojen löytämiseksi. Merkittävä osa, jopa 63 % uusista hiv-tartunnoista todetaan myöhään, eli silloin, kun hiv on jo edennyt pitkälle tai jopa aids-vaiheeseen. Perusterveydenhuollon testauskäytäntöjä tulee kehittää, jotta diagnosoimattomat hiv- ja muut seksitautitartunnat löydetään, tartuntoja saaneet ihmiset saavat tarvitsemaansa hoitoa ja tartuntamäärien kasvu saadaan pysäytettyä.

- Kehitettävää näyttää olevan ammattilaisten seksitautitestaukseen liittyvissä tiedoissa ja taidoissa esittää oikeita kysymyksiä asiakkaalle. Hyvinvointialueiden on huolehdittava henkilökunnan ajantasaisista tiedoista koulutuksen, sisäisten ohjeiden ja hyvän perehdytyksen avulla. Tarvitaan yhtenäiset seksitautien testauskäytännöt ja ohjeistukset, jotka ovat terveysasemien työntekijöille helposti saatavilla, kertoo Hivpointin asiantuntija Sanna Salo 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Hivpointin työntekijä esittelee eurooppalaisen testausviikon materiaaleja. Kuvaaja: Mika Ruusunen
Hivpointin työntekijä esittelee eurooppalaisen testausviikon materiaaleja. Kuvaaja: Mika Ruusunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Hermannin rantatie 2 B
00580 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden ja heidän läheistensä tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Hivpoint toteuttaa ja kehittää hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyyn ja seksuaaliterveyden edistämiseen tähtääviä testaus-, neuvonta- ja tukipalveluja sekä vaikuttamistyötä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Hiv-säätiön uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on huolissaan Suomen hiv-tilanteesta31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Hiv-tartuntojen ennaltaehkäisyn sekä hiv-tartunnan saaneiden hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta toimiva Hiv-säätiö valitsi vuosikokouksessaan 24.1.2023 vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen hallituksensa puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Pekonen on toiminut tehtävässä aiemmin vuosina 2015–2019. Vuonna 2019 Pekonen luopui puheenjohtajan tehtävästä, kun hänet nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

Suomessa hiv-tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä – hivin ja muiden seksitautien testausta tulisi tehostaa21.11.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa noin puolet hiv-tartunnan saaneista ja suomalaisista tartunnan saaneista yli 10 % ei tiedä hiv-tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen. Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin. Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

Hiv-testausta tulisi tehostaa Suomessa – tartunnat todetaan liian myöhään22.11.2021 06:00:00 EET | Tiedote

Euroopassa arviolta joka kolmas ja Suomessa n. 18 % hiv-tartunnan saaneista ei tiedä omasta tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Suomessa vuosina 2010–2019 todetuista hiv-tartunnoista yli puolet diagnosoitiin myöhään, eli vasta siinä vaiheessa, kun lääkehoito olisi jo pitänyt aloittaa. Jotta kaikki pääsevät ajoissa hiv-testiin ja saavat tarvitsemaansa hoitoa, tulee testausta tehostaa. 22.–29.11. vietetään eurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa, joka rohkaisee järjestöjä, julkisen terveydenhuollon yksiköitä ja viranomaisia kaikkialla Euroopassa tehostamaan hivin ja hepatiitin testausta ja lisäämään tietoisuutta varhaisemman testauksen merkityksestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme