Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliiton valtuuskunta: Terveydenhuollon leikkaukset uhkaavat potilaiden perusoikeuksia

Jaa
Lääkäriliiton valtuuskunta teki kevätkokouksessaan 12.5.2023 kannanoton, jossa se toteaa, että tämänhetkisessä tilanteessa, jossa järjestelmän kustannukset ylittävät annetun rahoituksen jo nyt ja jonot ovat ennätyspitkät, ei rahoitusta leikkaamalla ole mahdollista saada säästöjä romahduttamatta järjestelmää täysin.

Suomalaisen terveydenhuollon tilanne on vaikea. Niin perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon kuin sosiaalipalvelujen jonotilanne on ennätyksellisen huono. Suomalaiset joutuvat odottamaan sekä  kiireettömiä että kiireellisiä palveluja aiempaa kauemmin. Odotusajat ovat pidempiä kuin voidaan pitää kohtuullisena ja ylittävät lain vaatimukset. Lisäksi hyvinvointialueiden alijäämäennuste tälle vuodelle on miltei miljardi euroa, eikä rahoituslain indeksi ota huomioon palkkakustannusten kasvua ansiotasoindeksiä nopeammin. Ennen kaikkea pula on kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisista. Henkilöstöpula vaivaa miltei kaikkia hyvinvointialueita, joita koettelee toisiinsa nivoutuva rahoitus-, henkilöstö- ja hoidollinen kriisi. 

Samaan aikaan Säätytalolla suunnitellaan lehtitietojen mukaan miljardiluokan leikkauksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Lääkäriliitto ymmärtää, että valtiontalouden velkaantumiskierre tulee pysäyttää. Tämänhetkisessä tilanteessa, jossa järjestelmän kustannukset ylittävät annetun rahoituksen jo nyt ja jonot ovat ennätyspitkät, ei rahoitusta leikkaamalla kuitenkaan ole mahdollista saada säästöjä romahduttamatta järjestelmää täysin. 

Potilaalla on oikeus riittäviin terveyspalveluihin

Valtiovarainministeriön menokartoituksessa todetaan, että ”Hyvinvointialueiden rahoitusta ei ole mahdollista supistaa, ellei samanaikaisesti vähennetä alueiden tehtäviä tai velvoitteita. Myös indeksisäästöt voisivat vaarantaa hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyyden.” Menokartoitus viittaa useaan otteeseen perustuslakiin, jonka määrittämiin perusoikeuksiin kuuluvat riittävät terveyspalvelut. On kyseenalaista, onko edes tämänhetkinen tilanne perustuslain mukainen, ja selvää, että korjaavat toimenpiteet edellyttävät lisärahoitusta, eivät rahoituksen vähentämistä. 

Perustuslaki on kirjoitettu potilasta ajatellen. Jokaisen kansalaisen tulee voida luottaa siihen, että tarpeen vaatiessa on mahdollista päästä laadukkaaseen hoitoon riittävän nopeasti. Potilaiden lisäksi terveydenhuollon ahdinko on myös työntekijöiden taakka – henkilöstöpako julkiselta sektorilta ei tule päättymään resursseja vähentämällä. Säätytalolla on kuunneltu valtiovarainministeriötä tarkalla korvalla, näin tulee tehdä myös terveydenhuollon osalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matias Rantanen, Lääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja, puh. 040 720 8308, mjmran@utu.fi 


Janne Aaltonen, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja, puh. 0451 218989, janne.aaltonen@laakariliitto.fi 

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliitto: Hallitusohjelma antaa terveydenhuollolle uusia mahdollisuuksia, mutta rahoituksen leikkaaminen terveydenhuollon kriisin keskellä on vastuutonta19.6.2023 09:48:01 EEST | Tiedote

Petteri Orpon ensimmäisen hallituksen hallitusohjelma, Vahva ja välittävä Suomi, lupaa terveydenhuoltoon paljon parannuksia: Oikea-aikainen hoitoonpääsy varmistetaan, jonot puretaan ja vaikuttavuutta parannetaan. Mielenterveyspalvelujen saatavuutta parannetaan ja vahvistetaan terveydenhuollon menetelmien arviointia kokoamalla osaaminen ja resurssit yhdeksi kokonaisuudeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme