Håll hunden i koppel för att skydda naturen
Djurens reproduktionsperiod är i full gång. Däggdjuren har små ungar att ta hand om och fåglarna ruvar i sina bon. Särskilt känsliga för störningar är ungar till fåglar som häckar på marken och däggdjurens ungar.
- En hund eller katt som springer fritt kan orsaka stor skada i naturen. Ett fågelbo eller en kull kan ödeläggas på ett ögonblick. Också däggdjurens ungar är i stor fara, säger specialplanerare Marko Svensberg från Finlands viltcentral.
Den period då hundar ovillkorligen måste hållas i koppel pågår från början av mars och ända fram till den 20 augusti. Också utanför denna tidsperiod måste man ha markägarens eller jakträttshavarens tillstånd för att låta hunden springa lös.
Bestämmelserna i lagen gäller hundar av alla raser. Undantag från förbudet gäller för myndighetsuppgifter, en hund som är yngre än fem månader, eller när till exempel en apporterande hund används vid jakt på ringduva. En hund får också med tillstånd av områdets innehavare vistas på en gårdsplan eller i en trädgård eller på ett omgärdat område som är reserverat för hundar.
- Också när man semestrar till sjöss ska hunden eller katten hållas i koppel då man tar i land. Det är skäl att undvika vistelse på sådana skär och öar som är populära bland sjöfåglar, eftersom ett sällskapsdjur som springer fritt kan orsaka en tragisk förödelse i naturens ”barnkammare”, säger Svensberg.
Enligt jaktlagen är det tillåtet att dressera en fågelhund utan att störa viltet. Dressyr ska emellertid ske på ett område där det inte finns vilt, till exempel på ett fält eller en öppen åker. I praktiken betyder dressyr utan att störa viltet till exempel lydnads- eller apportdressyr. Då man rör sig i terrängen ska hunden hållas i koppel eller så att föraren omedelbart kan koppla den.
Enligt lagen ska hundar hållas kopplade eller så att de omedelbart kan kopplas. Då en hund som inte hålls i koppel rastas ska den vara inom räckhåll och fullständigt under förarens kontroll. Utan markägarens eller jakträttshavarens tillstånd får en hund aldrig vara okopplad på annans mark.
Det är också förbjudet att hålla en katt okopplad utan ägarens övervakning och utanför innehavarens gård, och det går inte att ge tillstånd till det. Om en katt avlägsnar sig från gården utan övervakning är den övergiven.
Nyckelord
Kontakter
Marko SvensbergSpecialplanerare
Tel:029 431 2108marko.svensberg@riista.fiOm
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Bävrarna som återställare av livsmiljön och skadedjur inom skogsbruket26.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote
Bävrarna är en del av den finska naturens mångfald, men kan med sina dammar orsaka skador för jord- och skogsbruket. Skadorna förhindras genom organiserad fångst och rivning av dammar.
Majavat elinympäristön ennallistajina ja metsätalouden vahinkoeläiminä26.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote
Majavat ovat osa Suomen luonnon monimuotoisuutta, mutta padoillaan ne voivat aiheuttaa vahinkoja maa- ja metsätaloudelle. Vahinkoja estetään suunnitelmallisella metsästyksellä ja patojen purkamisella.
Jakten på skogshönsfågel inleds – stammarna starka i många områden7.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Jakten på skogshönsfågel startar söndagen den 10 september. Liksom i fjol är jakttiderna långa i många områden. Bytesmängden ska alltid anpassas till den lokala fågelstammens tillstånd, som kan variera avsevärt mellan olika områden.
Metsäkanalintujen metsästys alkaa – kannat monin paikoin vahvat7.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsäkanalintujen metsästys alkaa sunnuntaina 10.9. Metsästysajat ovat edellisvuoden tapaan monilla alueilla pitkät. Saalismäärä tulee aina suhteuttaa paikallisen lintukannan tilaan, joka voi vaihdella alueiden välillä merkittävästi.
Mårdhundsstammen har minskats på värdefulla fågelvatten1.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Den effektiverade bekämpningen av främmande rovdjur har gett resultat på värdefulla fågelvattenobjekt inom Helmi-programmet. På nästan samtliga 72 fångstobjekt har man lyckats minska antalet mårdhundar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum