S-Pankki Oyj

Kysely kertoo: Suomalaiset kaipaavat pankilta tukea elämän käännekohdissa

Jaa
Pankilta kaivataan tukea ja yhteydenpitoa oman asunnon hankinnan ja läheisen poismenon yhteydessä, selviää S-Pankin teettämästä kyselytutkimuksesta. Suosituin kumppani raha-asioista keskustelemiseen on oma puoliso.

Kun elämässä tapahtuu isoja muutoksia, niin iloisia kuin surullisiakin, kaivataan pankilta tukea. S-Pankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 31 prosenttia suomalaisista toivoo pankilta tukea ja yhteydenpitoa, kun on asunnon hankinnan aika.

Asunnonosto on monivaiheinen prosessi ja iso taloudellinen päätös. On luonnollista, että sen yhteydessä pankin neuvoja kaivataan, toteaa S-Pankin valmennuspäällikkö Emilia Simola.

”Kokemukseni mukaan pankilta toivotaan nopeutta ja saavutettavuutta, kun asunnon oston aika on käsillä. Asiakkaan kannattaa olla yhteydessä pankkiin hyvissä ajoin, kun oma asunto alkaa olla ajankohtainen. Näin jää hyvin aikaa keskustella lainasta ja myös esimerkiksi siitä, miten toimitaan, kun rahoitus on neuvoteltu ja täydellinen asunto löytyy”, Simola sanoo.

Tukea kaivataan pankilta myös silloin, kun elämä koettelee. Vastaajista kolmasosa toivoo pankin tukea ja yhteydenpitoa, kun läheinen menehtyy ja kun koittaa taloudellisesti tiukka tilanne. Nämä ovat tilanteita, joita voi harvoin ennakoida ja joihin liittyy paitsi haastavia taloudellisia kysymyksiä myös suuria tunteita.

”Ikäviin uhkakuviin voi varautua ennakoimalla. Esimerkiksi läheisen äkillisen poismenon varalta kannattaa tarkistaa, että yhteisten pankkitilin käyttäjät ovat kaikki tilin omistajia. Taloudellisesti haastavien tilanteiden varalle suositellaan puskurirahaston säästämistä”, Simola vinkkaa.

Rahakysymykset ovat ajankohtaisia myös naimisiinmenon tai saman katon alle muuttaessa. Kuitenkin vain 4–5 prosenttia suomalaisista haluaa pankilta tukea ja yhteydenpitoa näiden elämänmuutosten yhteydessä.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös, keiden kanssa suomalaiset keskustelevat raha-asioistaan. Vastaajista puolet kertoi keskustelukumppaniksi oman puolison. Seuraavaksi eniten rahasta puhutaan ystävien ja omien vanhempien kanssa. Vastaajista 14 prosenttia pitää raha-asiat itsellään, eikä puhu niistä kenenkään kanssa.

Entä mitä suomalaiset arvostavat eniten pankin toiminnassa? Ylivoimaisesti tärkeimmäksi ominaisuudeksi nousee luotettavuus, joka oli 81 prosentille vastaajista tärkeää. Lähes 60 prosenttia vastaajista taas pitivät vaivattomuutta pankkiasioissa tärkeänä. Puolet vastaajista arvostaa pankin ammattitaitoisuutta. Kansainvälisyydellä oli merkitystä vain kahdelle prosentille vastaajista.

Tutkimuksen tulokset S-Pankin sivuilla

Tutkimuksen toteutti S-Pankin toimeksiannosta Kantar. Tutkimusaineisto kerättiin Kantarin internet-paneelissa 25.–30.11.2022. Tutkimukseen vastasi 1 018 suomalaista. Vastaajajoukko edustaa 18–79-vuotiasta väestöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki Oyj
S-Pankki Oyj
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

+358 10 767 9300https://www.s-pankki.fi

S-Pankki on kotimainen pankki ja osa S-ryhmää. Olemme olemassa siksi, että jokaisella olisi mahdollisuus vähän rahakkaampaan huomiseen. Meillä on yli kolme miljoonaa asiakasta ja tunnemme asiakkaidemme arjen. Tuomme siihen helppoutta ja hyötyä muun muassa helppokäyttöisten digitaalisten palveluidemme avulla. Täyden palvelun pankkina olemme tukena elämän pienissä ja suurissa käännekohdissa. s-pankki.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme