Vihreät - De Gröna

Vihreät julkaisivat tiedepoliittisen ohjelman: Korkeakoulujen perusrahoitusta on vahvistettava ja tutkijoiden vakituisia työsuhteita lisättävä 

Jaa
Vihreät esittää korkeakoulujen perusrahoituksen vahvistamista, tutkijoiden vakituisten työsuhteiden määrän kasvattamista 30 prosentista 70 prosenttiin ja automaattista pysyvää oleskelulupaa tutkinnon suorittaneille ulkomaalaisille. Vihreät hyväksyivät tiedepoliittisen ohjelman puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä sunnuntaina 14.5.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on tyytyväinen, että hallitusneuvotteluissa olevat puolueet ovat ilmoittaneet pitävänsä kiinni parlamentaarisesti sovitusta TKI-tavoitteesta, mutta muistuttaa, ettei se yksinään riitä. 

– Myönteiset uutiset Säätytalolta ovat vähäisiä, mutta yksi sellainen on tulevien hallituspuolueiden sitoumus pysyä jo viime kaudella päätetyssä tutkimus- ja kehitysrahoituksen kasvattamisessa neljään prosenttiin BKT:sta. Tämä yksinään ei kuitenkaan riitä, vaan samalla on kyettävä lisäämään korkeakoulujen aloituspaikkoja ja varmistettava näille riittävä rahoitus. Rahoituksen painopistettä olisi siirrettävä kilpaillusta rahoituksesta ennakoitavan perusrahoituksen puolelle. Ilman riittäviä panostuksia korkeakoulujen perusrahoitukseen ja aloituspaikkoihin, tiede ja tutkimus jäävät vaille osaavia tekijöitä, Ohisalo muistuttaa. 

Tiedepoliittisessa ohjelmassa puututaan myös korkeakoulujen liian suureen määräaikaisten työsuhteiden osuuteen. 

– Jotta tutkijanuralle saadaan aidosti innostettua kaikista terävimmät mielet, on tutkimusmaailman pätkätyöarkeen saatava muutos. Nyt vain 30 % tutkijoista on vakinaisissa työsuhteissa ja jopa 70 % määräaikaisena. Vihreiden tavoitteena on kääntää tämä toisinpäin siten, että vähintään 70 % työsuhteista olisi vakituisia. Tämä tekisi tiedeyhteisöistä nykyistä insprioivampia ja turvallisempia paikkoja luoda uraa henkilön taustasta riippumatta, toteaa ohjelmatyöryhmän toinen puheenjohtaja Jani Martikainen

Tieteen rahoituksen ja tutkijoiden työssä jaksamisen lisäksi ohjelmassa nostetaan esiin, että menestyksen ja kilpailukykymme varmistamiseksi meidän on kyettävä houkuttelemaan uusia kansainvälisiä opiskelijoita ja tutkijoita Suomeen. 

– Kansainvälisten osaajien houkuttelun ja maassa pitämisen osalta olen hyvin huolestunut siitä, mitä hallitusneuvotteluissa tulee tapahtumaan. Kansainvälisen osaamisen houkuttelemiseksi Suomeen meidän täytyy panostaa yhteiskunnan ja työelämän vastaanottavuuteen, kuten englanninkielisiin ura- ja kouluttautumismahdollisuuksiin. Näistä osaajista on kyettävä myös pitämään kiinni. Yksi käytännöllinen ratkaisu, jota ehdotamme, on pysyvän oleskeluluvan automaattinen myöntäminen Suomessa tutkinnon suorittaneille ulkomaalaisille, Ohisalo sanoo. 

Lue koko ohjelma verkkosivuiltamme osoitteesta:
https://www.vihreat.fi/tiedepoliittinen-ohjelma/ 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Hallitus työntää ihmisiä pois työn syrjästä28.9.2023 14:31:32 EEST | Tiedote

Vihreiden kansanedustaja Fatim Diarra ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Riina Lumme kritisoivat hallituksen työllistämispolitiikkaa. Hallitus sanoo haluavansa kannustaa työn vastaanottamiseen ja työllistää enemmän osa- ja täsmätyökykyisiä henkilöitä. Sen politiikkatoimet sen sijaan tekevät työllistymisestä vaikeampaa. Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi työvoimapoliittisen avauksen kokouksessaan 24.9.2023.

Vihreät julkaisi uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman27.9.2023 18:19:36 EEST | Tiedote

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Inka Hopsu kertovat puolueen uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelman korostavan kokonaisvaltaista turvallisuuskäsitystä, ilmastonmuutokseen varautumista, kestävää kehitystä ja vähemmistöjen oikeuksia. Vihreät hyväksyi uuden ulko- ja turvallisuuspoliittisen ohjelmansa sunnuntaina 24.9. puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

Vihreiden Virta ja Hyrkkö esittävät opintorahan korottamista25.9.2023 10:08:39 EEST | Tiedote

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta ja valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö vaativat Orpon hallitusta vastaamaan opiskelijoiden hätään. Opiskelijat ovat vallanneet oppilaitoksia eri puolella Suomea ja kritisoineet voimakkaasti Orpon hallituksen kaavailuja jäädyttää opintotuen indeksikorotukset. Vihreät osoittaa tukensa mieltään osoittaville opiskelijoille ja aikoo esittää eduskunnassa indeksijäädytysten perumista sekä parannuksia opiskelijoiden toimeentuloon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme