Onko kotonasi yli 4 vuotta vanha reititin? Asiantuntija paljastaa, miksi se voi olla jo riski ja mitä laitteen vaihdossa tulee ottaa huomioon

Partasen mukaan ulkoisista merkeistä on harvoin mahdollista nähdä, että oman kodin reititin on käynyt vanhaksi. Yleisimmät merkit heikosti toimivasta reitittimestä näkyvätkin silloin, kun verkkoon lisätään uusia laitteita. Tällöin pätkimistä alkaa yleensä huomata esimerkiksi suoratoistopalveluiden toiminnassa tai etäpalaverin videoyhteydessä.
”Jos kodin netti tökkii jatkuvasti ja reititintä pitää toistuvasti käynnistellä uudestaan, niin silloin on kyllä selkeä aika vaihtaa reititin. Nyrkkisääntönä sanoisin, että peruskäyttäjälle neljä vuotta vanha reititin on jo ikääntynyt. Edistynyt käyttäjä saattaa vaihtaa jo kahdenkin vuoden välein", sanoo Partanen.
Partanen muistuttaa, että tökkivä netti on kuitenkin pientä sen rinnalla, mitä vanhentunut reititin voi pahimmillaan aiheuttaa.
”Jos laite on riittävän vanha, siihen ei välttämättä ole saatavilla tietoturvapäivityksiä tai niiden tekeminen on niin hankalaa, että käyttäjä vain antaa asian olla. Pahimmillaan hakkeri saattaa kaapata tällaisen laitteen ja käyttää sitä laittomaan toimintaan. Olemme myös huomanneet, että asiakkaat ovat maailmanpoliittisen tilanteen takia aiempaa selkeästi kiinnostuneempia laitteiden tietoturvasta. Erityisesti näinä aikoina jokaisen onkin tärkeä huolehtia omasta tietoturvastaan”, kertoo Partanen.
Kiinnitä huomiota myös hintaan
Millainen reititin sitten kannattaa nyt hankkia? Partanen kehottaa reititintä vaihtavan pohtimaan ihan ensiksi hintaa.
”Edullisessa laitteessa on säästetty kaikessa, kuten esimerkiksi WiFin kantavuudessa, ohjelmiston laadussa ja laitteen tehossa. Vertailuksi voisi ottaa vaikkapa älypuhelimen. Jos ostaa 50 euron älypuhelimen, se toimii eri tavalla kuin vaikkapa 250 euron hintainen laite. Sama pätee reitittimiin: halvalta laitteelta ei voi odottaa kaikkein korkeinta suorituskykyä. Monessa suomalaiskodissa olevan elektroniikan hinta on helposti useita satoja, joskus jopa tuhansia euroja. Näiden laitteiden käyttökokemusta ei kannata pilata hankkimalla halvin mahdollinen reititin”, huomauttaa Partanen.
Myös oman asunnon koko kannattaa ottaa huomioon.
”Reitittimellä kattaa noin 70-neliöisen asunnon, jos se on asennettu fiksulle paikalle. Esimerkiksi kerrostalokaksiossa laite kannattaa laittaa huoneiden väliin vaikkapa senkin tai kaapin päälle. Pahin paikka on metallikaapin sisällä, koska kaappi estää WiFin kuulumisen ja laite lämpenee turhan paljon suljetussa tilassa. Omakotitalossa tai asunnon koon ollessa yli 70 neliötä reitittimen verkkoa kannattaa laajentaa mesh-järjestelmällä", opastaa Partanen.
Partasen mukaan reitittimen kannattaa ehdottomasti olla WiFi 6 -yhteensopivia.
”Tällä varmistaa luotettavan ja nopean yhteyden koko asuntoon. Tämän lisäksi neuvon hankkimaan reitittimen omalta operaattorilta, sillä operaattori pitää huolen laitteen tietoturvasta, eikä asiakkaan tarvitse seurata laitevalmistajan sivuja tai osata päivittää laitetta”, summaa Partanen.
Lisätietoja medialle:
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Ville Partanen, palvelukehitysjohtaja, DNA Oyj, puh. +358 44 044 4056, ville.partanen@dna.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
Nearly 40 per cent of Finns feel that digital services have a negative effect on concentration – Disconnect Day on 1 October invites people to put their devices away22.9.2023 10:30:00 EEST | Press release
According to DNA’s annual Digital Life survey, nearly 40 per cent of Finns feel that constant use of digital services negatively affects their ability to concentrate. People want to restrict their use of smart devices, but many find it difficult. The upsides and downsides of digitality are highlighted especially in younger age groups. People under 35 in particular find it challenging to disconnect from their phone. Even so, parents estimate that as many as 36 per cent of young people aged 13 to 16 have wanted to limit the time they spend on their phones. The second annual Disconnect Day on 1 October 2023 challenges everyone to put their smart devices away.
Lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee digipalvelujen haittaavan keskittymistä – Älyvapaapäivänä 1.10. laitteet laitetaan sivuun22.9.2023 10:30:00 EEST | Tiedote
DNA:n vuosittaisen Digitaalinen elämä -tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee jatkuvan digipalvelujen käytön haittaavan keskittymiskykyään. Älylaitteiden käyttöä tahdotaan rajoittaa omatoimisesti, mutta moni pitää sitä vaikeana. Digitaalisuuden positiiviset ja negatiiviset puolet korostuvat varsinkin nuoremmissa ikäryhmissä. Etenkin alle 35-vuotiaat pitävät puhelimelta irrottautumista haastavana. Silti vanhempien arvion mukaan jopa 36 prosenttia 13–16-vuotiaista nuorista on halunnut itse rajoittaa puhelimen parissa viettämäänsä aikaa. Toisen kerran 1.10.2023 vietettävä Älyvapaapäivä haastaa jokaisen laittamaan älylaitteet sivuun.
DNA customers have the highest mobile data usage in Europe, new report reveals – video content being an especially significant contributor21.9.2023 09:45:00 EEST | Press release
DNA customers had the highest average mobile data usage per subscription in Europe during the first six months of 2023 and were among the top users of mobile data worldwide, according to research company Tefficient’s new report**. DNA’s expert says that the growing popularity of video content has played an especially important role in raising data usage. Despite this rise, energy consumption has remained reasonable thanks to the added energy efficiency of the 5G network.
DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa, kertoo tuore raportti – datamääriä kasvattaa etenkin liikkuva kuva21.9.2023 09:45:00 EEST | Tiedote
DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa ja olivat myös koko maailman kärkijoukoissa, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti**. DNA:n asiantuntija sanoo etenkin liikkuvan kuvan yleistymisen kasvattavan datamääriä. Datamäärien lisääntyessä energiankulutus pysyy kuitenkin kohtuullisena, sillä 5G-verkon myötä energiatehokkuus paranee.
DNA surveys: Finns need more support for everyday information security12.9.2023 08:00:00 EEST | Press release
The annual Digital Life and School surveys commissioned by DNA show that Finns’ interest in information security is on the rise. Increased remote working and phishing, for instance, are factors that make Finns increasingly interested in the most secure devices and connections.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme