Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastot selvittivät pelastusviranomaisten ilmoitusvelvollisuutta poliisille tahallisista ja tuottamuksellisista onnettomuuksista – alueellinen vaihtelu suurta

Jaa
Aluehallintovirastot selvittivät, miten ja millä keinoin pelastusviranomaiset toteuttavat pelastuslaissa säädettyä velvollisuutta ilmoittaa poliisille kaikista tuottamuksellisiksi ja tahallisiksi epäillyistä onnettomuuksista. Aluehallintovirastot toteuttivat selvityksen vuoden 2022 tietojen ja pelastuslaitoksilta pyydettyjen selvitysten pohjalta.

Aluehallintovirastojen selvityksen mukaan ilmoitusten tekeminen toteutuu valtakunnallisesti tarkasteltuna huonosti ja alueellista vaihtelua ilmoitusten tekemisessä on paljon: vuonna 2022 pelastusviranomaiset ilmoittivat heikoimmillaan 23 % tapauksista ja kattavimmillaan 98 %. Selvityksen perusteella ilmoituskäytännöt ovat vaihtelevia.

Pelastuslaitosten työntekijöilleen laatimissa ohjeissa ja koulutuksissa on suuria eroja eri alueiden välillä. Osa pelastuslaitoksista on ohjeistanut, että kirjalliselle ilmoittamiselle ei ole lainkaan tarvetta, ja osa ohjeistaa välittämään ilmoitukset poliisille lähtökohtaisesti kirjallisesti. Ilmoitusten tekemiseen ilman tarpeetonta viivytystä ei ole kaikissa pelastuslaitoksissa kiinnitetty riittävästi huomiota, eikä toiminta ole pelastuslaitoksissa yhdenmukaista.

Ilmoitusvelvollisuuden toteutumista tarkasteltiin tässä laajuudessa nyt ensimmäistä kertaa. Selvitys tuo esiin puutteet, jotka olisi syytä korjata, jotta julkiselle toiminnalle asetettu vaatimus lainmukaisuudesta ja kansalaisten yhdenvertainen kohtelu toteutuvat. Tilannetta on syytä lähteä parantamaan huolehtimalla pelastustoimen henkilöstön järjestelmällisestä koulutuksesta aiheeseen, laatimalla tarvittavat ohjeistukset ja valvomalla myös hyvinvointialueen omavalvonnan toimin, että ilmoitusvelvollisuus toteutuu säädetyllä tavalla.

Lisätietoja:

Lisätiedot medialle:

  • Etelä-Suomen aluehallintovirasto: pelastusylitarkastaja Eero Nyman, p. 0295 016 773
  • Itä-Suomen aluehallintovirasto: pelastusylitarkastaja Johannes Ketola, p. 0295 016 878
  • Lapin aluehallintovirasto: pelastusylitarkastaja Seppo Lehto, p. 0295 017 357
  • Lounais-Suomen aluehallintovirasto: pelastusylitarkastaja Tero Kuusisto, p. 0295 018 009
  • Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto: pelastusylitarkastaja Jussi Herranen, p. 0295 018 505
  • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto: pelastusylitarkastaja Jarno Soisalo, p. 0295 016 628

sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rakennusalan yritysten toiminnassa merkittäviä puutteita työturvallisuusmääräysten noudattamisessa – vastuuhenkilöille sakkoja ja yhtiöille yhteisösakkoja30.11.2023 15:31:43 EET | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi eteläpohjalaista rakennusalalla toimivaa yhtiötä yhtiösakkoon työturvallisuusrikoksista. Rakennustyömaan rakennuttaja ja päätoteuttaja Suomen Kuntorakennus Oy on tuomittu seitsemän tuhannen euron yhteisösakkoon ja aliurakoitsijana toimiva Martti Lamminmäki Oy on tuomittu viidentoista tuhannen euron yhteisösakkoon. Suomen Kuntorakennus Oy:n toimitusjohtaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, turvallisuuskoordinaattori 40 päiväsakkoon, rakennustyömaan vastaava työjohtaja 60 päiväsakkoon ja asennustyöjohtaja sekä asennustyötekijöiden esimies 80 päiväsakkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme