MIELI Suomen Mielenterveys ry

Mental Health Art Week 2023 on täynnä tunteita ja teatteria

Jaa
Yhdeksättä kertaa järjestettävä Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko tarjoilee jälleen maksuttomia kaikille avoimia kulttuurielämyksiä toukokuun viimeisellä viikolla 22. – 28.5.2023. Tänä vuonna ohjelmaa tuottavat MIELI ry:n paikallisyhdistysten lisäksi myös neljätoista Suomen teatterit ry:n jäsenteatteria.
Kuva: Pekka Keskinen
Kuva: Pekka Keskinen

”MHAW järjestetään, sillä kulttuuriosallistumisen on tutkitusti todettu vahvistavan mielenterveyttä. Viikolla tuotetaan mielen hyvinvointia pohtivia, tulkitsevia ja edistäviä kulttuuri- ja taide-elämyksiä, joista suurin osa on maksuttomia ja avoimia kaikille”, kertoo MHAW-viikon suunnittelija Melis Ari-Gürhanli.

”Kulttuuriosallistuminen parantaa mielialaa, ehkäisee tai vähentää negatiivisia tunteita, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta. Kulttuuri myös auttaa muuttamaan itseen liittyviä negatiivisia tai toimintaa rajoittavia käsityksiä; vahvistaa kuuluvuuden tunnetta, itsetuntemusta, itseluottamusta, vähentää sosiaalista syrjäytymistä, tukee sosiaalista osallistumista ja osallisuutta”, Gürhanli luettelee.

Viikon teemana ovat tunteet

Tämän vuoden MHAW-viikko kulkee otsikolla Tunne tunteesi. Tunteet ovat mukana kaikissa elämän tapahtumissa ja vuorovaikutustilanteissa. Tunteet antavat värit ja sävyt elämään. Ne tuovat meille tärkeää tietoa monesta asiasta. Tunteet kertovat, mistä kiinnostumme, mitä rakastamme, mistä innostumme, mitä inhoamme, suremme tai mihin petymme. Taidelähtöiset menetelmät kehittävät tunnetaitoja, jotka ovat myös mielenterveystaitoja.

Kulttuuriosallistuminen tekee hyvää mielelle ja kulttuurihyvinvointi kuuluu kaikille! MHAW-viikon aikana tarjoamme mielen hyvinvointia pohtivia, tulkitsevia ja edistäviä kulttuuri- ja taide-elämyksiä kaikille.

Mikä MHAW?

Mental Health Art Week (MHAW) -tapahtumaviikko järjestetään 22. – 28.5.2023. Tapahtumaviikko on rantautunut Suomeen Skotlannista ja sitä koordinoi MIELI Suomen Mielenterveys ry.

Yli 30 MIELI ry:n jäsenyhdistystä tarjoaa matalan kynnyksenkulttuurielämyksiä MHAW-viikolla ympäri Suomen aina Rovaniemeltä Helsinkiin ja Porista Lappeenrantaan. Luvassa on teatterielämyksiä, lukuisia taidetyöpajoja, katutaidetta, stand-up komiikkaa, toritapahtumia, konsertteja, tanssia, runo-iltoja, taiteilijakeskusteluita, avoimia ovia, festarimeininkiä ja paljon muuta.

MHAW-viikon valtakunnalliseksi yhteistyökumppaniksi on tänä vuonna lähtenyt mukaan Suomen teatterit ry (STEFI). STEFI:n 73 jäsenteatterit ovat mukana viestimässä kulttuurin voimaannuttavista vaikutuksista mielen hyvinvointiin. 14 jäsenteatteria eri puolilta Suomea osallistuu MHAW-ohjelmasisällön tuottamiseen toukokuun lopussa. Monet teatterit kuten Varkauden, Mikkelin, Tampereen, Rauman, Rovaniemen, Savonlinnan, Seinäjoen -teatterit ja pääkaupunkiseudulta KOM -teatteri, Q-teatteri, tanssiteatteri Glims&Gloms tarjoavat teatterielämyksiä MHAW-viikolla.

Tutustu valtakunnalliseen MHAW-tapahtumaviikon ohjelmaan täällä: www.mieli.fi/mhaw

Lisätietoja antaa: Suunnittelija Melis Ari-Gurhanli, melis.ari@mieli.fi p. 040 186 8122

Kuvat

Kuva: Pekka Keskinen
Kuva: Pekka Keskinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti 4
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme