Välimatkat liikuntapaikoille eivät ole este liikunnallisille iäkkäille ihmisille

Tutkimus osoitti, että liikunnalliset ikääntyneet henkilöt käyvät sekä sisäliikunta- että ulkoliikuntapaikoissa, jotka voivat sijaita melko kaukana kotoa. Esimerkkejä ulko- ja sisäliikuntapaikoista ovat muun muassa yleiset puistot, lähiliikuntapaikat, urheilukentät, kuntosalit ja uimahallit.
Vähemmän liikkuvat henkilöt sen sijaan käyttävät yleensä vain joko sisä- tai ulkoliikuntapaikkoja, jotka sijaitsevat lähellä kotia. Lähellä sijaitsevat liikuntapaikat olivat useammin asuin- ja metsäalueilla, kun taas kauemmat kohteet olivat palveluiden alueilla. Etenkin vähemmän liikkuville ihmisille lyhyt välimatka liikuntapaikkoihin saattaa olla liikkumisen edellytys.
– Liikkumisen kannalta suotuisissa ympäristöissä ja etäisyydellä sijaitsevat liikuntapaikat saattavat motivoida iäkkäitä ihmisiä lähtemään liikkumaan kodin ulkopuolelle, toteaa väitöskirjatutkija Essi-Mari Tuomola Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.
Tuomolan mukaan asuinalueiden lähellä on tärkeää panostaa liikkumisen edistämiseen, kuten katujen kuntoon, lähiliikuntapaikkoihin ja palveluiden saavutettavuuteen
– Lisäksi viheralueiden, kuten puistojen ja muiden metsäalueiden, ylläpitäminen on tärkeää vähän liikkuvien kannalta.
Tutkimukseen osallistui 901 iältään 75–85-vuotiasta henkilöä Jyväskylän ja Muuramen alueelta. Ikääntyneiden henkilöiden liikuntapaikkoja selvitettiin internetpohjaisella karttakyselyllä. Tutkimusta ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Juho Vainion Säätiö, Suomen Akatemia sekä Euroopan tiedeneuvosto. Julkaistu tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa toteutettua Aktiivisen ikääntymisen paikat -projektia.
Alkuperäinen artikkeli
Tuomola, Essi-Mari, Keskinen, Kirsi E., Hinrichs, Timo, Rantanen, Taina, & Portegijs. Erja. (2023). Older Adults’ Self-Reported Physical Activity and Distance to and Land Use Around Reported Physical Exercise Destinations. Journal of Aging and Physical Activity. Advance online publication. https://doi.org/10.1123/japa.2022-0105
Lisätietoja:
Essi-Mari Tuomola
väitöskirjatutkija, liikuntatieteellinen tiedekunta
essi-mari.m.k.tuomola@jyu.fi
+358401857370
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kotimaan turisti etsii rentoutumista – ja arjen matkustaminen on ajanvietettä4.10.2023 01:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten kuluttajien liikkumiseen liittyviä arvoja, motiiveja ja asenteita sekä niissä tapahtuneita muutoksia selvitettiin Jyväskylän yliopiston Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen valtakunnallisesti edustavassa kyselytutkimuksessa (N=2000). Tutkimus toteutettiin Viitoskäytävä – Kumppanuudella kehittyvä kasvuvyöhyke- hankkeen toimeksiantona. Viitoskäytävän alue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Kainuun, Koillismaan ja Itä-Lapin.
Valtakunnallinen oppimis- ja oppimisvaikeustutkijatapaaminen Jyväskylässä 5.-6.10.20233.10.2023 08:28:13 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ja Niilo Mäki Instituutti kutsuvat koolle suomalaiset oppimis- ja oppimisvaikeustutkijat eri tieteenaloilta esittelemään meneillään olevaa työtään sekä tutkimustuloksiaan Jyväskylään 5.-6.10.2023.
Jyväskylän Tutkijoiden yössä vieraili lähes 14 000 kävijää!2.10.2023 10:56:45 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yötä vietettiin Jyväskylän yliopistossa jälleen syyskuun viimeisenä perjantaina 29.9.2023. Tapahtumassa saatiin uusia tiede-elämyksiä, kokeiltiin itse tutkimuksen tekemistä sekä keskusteltiin innostuneiden tieteen tekijöiden kanssa. Mukana oli jälleen satoja tutkijoita eri aloilta.
Mittausteknologian avulla kehitetään hiihtotekniikkaa Vuokatissa2.10.2023 10:35:36 EEST | Tiedote
Shuang Zhao testasi väitöskirjatutkimuksessaan uusien voima-antureilla varustetuttujen rullasuksien toimivuutta. Voimanmittausrullasukset tuovat uusia mahdollisuuksia hiihtotutkimukseen ja hiihtotekniikoiden kehittämiseen.
Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote
PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme