Jyväskylän yliopisto

Välimatkat liikuntapaikoille eivät ole este liikunnallisille iäkkäille ihmisille

Jaa
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Gerontologian tutkimuskeskuksessa tehty tutkimus osoitti, että enemmän liikkuvat ikääntyneet henkilöt käyvät monenlaisilla liikuntapaikoilla, joiden sijainti voi olla melko kaukana kotoa.
Kuva: Lars Johansson/Mostphotos
Kuva: Lars Johansson/Mostphotos

Tutkimus osoitti, että liikunnalliset ikääntyneet henkilöt käyvät sekä sisäliikunta- että ulkoliikuntapaikoissa, jotka voivat sijaita melko kaukana kotoa. Esimerkkejä ulko- ja sisäliikuntapaikoista ovat muun muassa yleiset puistot, lähiliikuntapaikat, urheilukentät, kuntosalit ja uimahallit.

Vähemmän liikkuvat henkilöt sen sijaan käyttävät yleensä vain joko sisä- tai ulkoliikuntapaikkoja, jotka sijaitsevat lähellä kotia. Lähellä sijaitsevat liikuntapaikat olivat useammin asuin- ja metsäalueilla, kun taas kauemmat kohteet olivat palveluiden alueilla. Etenkin vähemmän liikkuville ihmisille lyhyt välimatka liikuntapaikkoihin saattaa olla liikkumisen edellytys.

– Liikkumisen kannalta suotuisissa ympäristöissä ja etäisyydellä sijaitsevat liikuntapaikat saattavat motivoida iäkkäitä ihmisiä lähtemään liikkumaan kodin ulkopuolelle, toteaa väitöskirjatutkija Essi-Mari Tuomola Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tuomolan mukaan asuinalueiden lähellä on tärkeää panostaa liikkumisen edistämiseen, kuten katujen kuntoon, lähiliikuntapaikkoihin ja palveluiden saavutettavuuteen

– Lisäksi viheralueiden, kuten puistojen ja muiden metsäalueiden, ylläpitäminen on tärkeää vähän liikkuvien kannalta.

Tutkimukseen osallistui 901 iältään 75–85-vuotiasta henkilöä Jyväskylän ja Muuramen alueelta. Ikääntyneiden henkilöiden liikuntapaikkoja selvitettiin internetpohjaisella karttakyselyllä. Tutkimusta ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö, Juho Vainion Säätiö, Suomen Akatemia sekä Euroopan tiedeneuvosto. Julkaistu tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa toteutettua Aktiivisen ikääntymisen paikat -projektia.

Alkuperäinen artikkeli

Tuomola, Essi-Mari, Keskinen, Kirsi E., Hinrichs, Timo, Rantanen, Taina, & Portegijs. Erja. (2023). Older Adults’ Self-Reported Physical Activity and Distance to and Land Use Around Reported Physical Exercise Destinations. Journal of Aging and Physical Activity. Advance online publication. https://doi.org/10.1123/japa.2022-0105

Lisätietoja:

Essi-Mari Tuomola
väitöskirjatutkija, liikuntatieteellinen tiedekunta
essi-mari.m.k.tuomola@jyu.fi
+358401857370

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Lars Johansson/Mostphotos
Kuva: Lars Johansson/Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kotimaan turisti etsii rentoutumista – ja arjen matkustaminen on ajanvietettä4.10.2023 01:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisten kuluttajien liikkumiseen liittyviä arvoja, motiiveja ja asenteita sekä niissä tapahtuneita muutoksia selvitettiin Jyväskylän yliopiston Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen valtakunnallisesti edustavassa kyselytutkimuksessa (N=2000). Tutkimus toteutettiin Viitoskäytävä – Kumppanuudella kehittyvä kasvuvyöhyke- hankkeen toimeksiantona. Viitoskäytävän alue kattaa Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Kainuun, Koillismaan ja Itä-Lapin.

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme