SDP

SDP:n Matias Mäkynen: Kuinka lähelle pohjaa kokoomus on valmis arvoissaan joustamaan?

Jaa
SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen toivoo hallitusneuvottelijoilta malttia siinä, miten suomalaisen yhteiskunnan perusperiaatteista joustetaan perussuomalaisten symbolisten voittojen hyväksi.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- Kokoomus valitsi perussuomalaiset ohi SDP:n hallitusneuvotteluihin jo varhain alkuvuodesta, koska tiesi perussuomalaisten joustavan talouden ja työelämän kysymyksissä SDP:tä enemmän. Perussuomalaiset ei tietenkään hyväksy kokoomuksen talousohjelmaa ilmaiseksi, vaan se vaatii edes näennäisiä muutoksia sille symbolisiin asioihin.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina oikeusministeriön vahvistaman tiedon, että hallitusneuvotteluihin on pyydetty selvitystä siitä, voitaisiinko rikoslain pykäliä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muuttaa löysemmiksi. Taustalla on perussuomalaisten saamat tuomiot pykälän perusteella. Oikeusministeriön vastauksessa todetaan, ettei liikkumavaraa ole, vaan pikemmin Suomen allekirjoittamat kansainväliset sitoumukset edellyttäisivät lain tiukentamista.

- Selvityksen pyytäminen puhuu karua kieltä kokoomuksen arvojen painumisesta pohjalle, kun Petteri Orpo hakee ”pragmaattisia” ratkaisuja muodostaakseen oikeistokonservatiivisen hallituksen. Aikana, jolloin Suomen tulisi onnistua houkuttelemaan väkeä töihin ulkomailta, kokoomus on valmis harkitsemaan rasistisen ja kansanryhmää vastaan kiihottavan puheen nykyistä laajemmassa mitassa. Ihmisryhmiä uhkaava, solvaava tai panetteleva kieli ei ole tarpeellista missään tilanteessa, vaan sillä heikennetään Suomen jo valmiiksi tulehtunutta keskusteluilmapiiriä. Asiallinen kritiikki ja asiakeskustelu esimerkiksi uskonnollisista ja kulttuurisista tavoista on mahdollista ilman, että pykälä tuottaa ongelmia. Se nähtiin mm. tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisoinnista keskusteltaessa viime kaudella eduskunnassa, Mäkynen sanoo.

Mäkynen on huolissaan Suomen kansainvälisestä asemasta aikana, jona Euroopassa soditaan ja kansainvälisiä osaajia olisi saatava Suomeen enemmän. Julkisuudessa on ollut tietoja myös kehitysavun leikkauksista ja humanitaarisen maahanmuuton kiristyksistä.

- Syrjintälakien löysääminen ja Suomen kansainvälisestä vastuusta väistäminen antaa väärän viestin aikana, jona kansainväliseltä yhteisöltä vaadittaisiin kriiseissä yhtenäisyyttä. Nato-jäsenyys parantaa Suomen sotilaallista turvallisuutta, mutta yhtä tärkeää on ehkäistä kriisien syntymistä, kantaa oma vastuumme hätää kärsivien auttamisesta sekä huolehtia kansainvälisen sopimusjärjestelmän uskottavuudesta omalta osaltamme. Kokoomuksen ja persujen sulkeutuva ja sisäänpäin kääntyvä Suomi uhkaa heikentää oma-aloitteisesti kansainvälistä asemaansa. Toivon Säätytalon neuvottelijoille malttia ja pitkäkatseisuutta, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme