Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Talentia: Uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Jaa
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on julistanut uuden ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa 16.5. klo 13 ja päättyy 30.5. klo 13. Kielto koskee kaikkia Talentian jäseniä, jotka kuuluvat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin. Alalla on voimassa aiemmin annettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto ajalla 2.5.–16.5.

Ensi viikolla tulossa on myös lakkoja, jos työriitaan ei synny sopua. Yksityistä varhaiskasvatusta koskeva kaksipäiväinen lakko alkaisi 23.5. Samana päivänä alkaisi myös viisipäiväinen lakko tehostetun ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteissa Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla.  

Yksityisen sosiaalipalvelualan työriitaa yritettiin ratkoa vielä eilen valtakunnansovittelijan johdolla, mutta työntekijäpuolen ja työnantajan näkemykset ovat kaukana toisistaan. Valtakunnansovittelija ei nähnyt mahdolliseksi jatkaa sovittelua tai jättää sovintoehdotusta.  

Talentia on päättänyt uudesta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, jotta neuvotteluihin saadaan vauhtia. Kielto koskee kaikkia yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin kuuluvia Talentian jäseniä.

Tavoitteena palkkaohjelma

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkat ovat jääneet jälkeen julkisen sektorin palkoista. Talentian tavoitteena on saada alalle useampivuotinen palkkaohjelma. Yksityiselle sosiaalipalvelualalle haetaan vähintään samansuuruisia korotuksia kuin hyvinvointialueiden sote-sopimuksessa.

- Alan työntekijäpula vain syvenee, jos palkoissa jäädään edelleen jälkeen julkisesta sektorista. Jo valmiiksi pienituloisten työntekijöiden ostovoimaa syö lisäksi korkea inflaatio, sanoo Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.  

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksen piiriin kuuluvat työntekijät työskentelevät muun muassa yksityisissä lastensuojelulaitoksissa ja päiväkodeissa.  

- Talentian jäsenet ovat korkeakoulutettuja sosiaalialan asiantuntijoita, jotka tekevät vaativaa ja vastuullista työtä. Työstä olisi syytä maksaa sen vaativuutta vastaava palkka.  

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksen piiriin kuuluu yli 72 000 työntekijää, jotka työskentelevät muun muassa yksityisissä lastensuojelulaitoksissa tai päiväkodeissa. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta neuvottelevat työntekijäpuolelta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala HALI ry.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme