Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin yrityskysely 2023: Kolmannes yrityksistä ennakoi liikevaihdon kasvua

Jaa
Reilu kolmannes helsinkiläisyrityksistä uskoo, että niiden liiketoiminta kasvaa tulevina vuosina. Joka viidennellä yrityksellä näkymät ovat puolestaan keskimääräistä synkemmät. Lisäksi useampi yritys on laajentamassa toimipaikkoja Helsingissä kuin muuttamassa kaupungista pois. Tiedot käyvät ilmi Helsingin kaupungin laajasta yrityskyselystä, johon vastasi 975 helsinkiläistä yritysvastaajaa. Kyselyn tiedot on kerätty tammi-maaliskuussa 2023.
Kuva: Jussi Hellsten
Kuva: Jussi Hellsten

- Radikaalisti muuttunut toimintaympäristö on heikentänyt joka viidennen helsinkiläisyrityksen liiketoimintaodotuksia. Kansainvälisesti toimivilla yrityksillä odotukset ovat kuitenkin kotimarkkinayrityksiä valoisammat. Epävarmassa suhdannetilanteessa kansainvälistymisestä saadaankin kasvua, toteaa Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Yritykset, joilla on myös kansainvälistä toimintaa, arvioivat kotimarkkinayrityksiä selvästi useammin, että sekä yrityksen henkilömäärä että liikevaihto tulevat kasvamaan. Yrityskyselyyn vastanneista suurin osa toimii vain kotimarkkinoilla, mutta lähes neljänneksellä oli myös kansainvälistä toimintaa kuten ulkomaankauppaa tai tytäryrityksiä. Liikevaihdon kasvua ennakoivia oli eniten kansainvälisesti toimivissa yrityksissä ja informaatio- ja viestintäalalla, matkailu- ja majoitusalalla sekä rahoitus- ja vakuutusalalla. Keskimääräistä synkemmät liikevaihto-odotukset olivat puolestaan life science -toimialalla, rakennusalalla, kuljetus- ja varastointialalla sekä kaupan alalla.

Puolet yritysvastaajista uudistaisi koulutusjärjestelmää

- Työvoiman kohtaanto-ongelma näkyy sekä pitkäaikaistyöttömien suurena määränä että tiettyjen työpaikkojen rekrytointiprosessien pitkittymisenä. Ratkaisuja on löydettävä, sillä muuten yritysten uudistuminen ja kasvu vaikeutuu, toteaa elinkeinojohtaja Rinkineva.

Lähes puolet yritysvastaajista (46 %) näki tarvetta koulutusjärjestelmän ja sisältöjen uudistamiselle. Uudistamista painottavia oli merkittävästi kaikilla aloilla. Koulutusjärjestelmän epäkohtana mainittiin useimmin ammatillisen koulutuksen puutteet. Tyytymättömimpiä ammatilliseen koulutukseen olivat rakennusalan yritykset. Yritysten ja oppilaitosten yhteistyö on kyselyn mukaan liian vähäistä ja se aloitetaan liian myöhään, minkä vuoksi työvoimapula-aloille ei edes hakeuduta. 

Reilu kolmannes on käyttänyt kaupungin palveluja, yrityspalvelut saivat parhaimmat arviot

Reilu kolmannes lähes tuhannesta yrityksestä on käyttänyt yhtä tai useampaa kaupungin palvelua 2021–2022. Kokemus kaupungin palveluista oli keskimäärin kohtuullisen hyvä, sillä asteikolla 1–5 kaikki arviot ylittivät kolmen. Yritykset olivat käyttäneet eniten lupamenettelyjä, mutta parhaimmat arviot sai kaupungin yrityspalvelut. Yrityspalvelujen tunnettuuteen pitääkin panostaa enemmän.

Helsinki pyrkii helpottamaan yritysten työvoiman saantia monin keinoin. Kaupungin vastuu työllisyydenhoidosta on jo kasvanut, vaikka vastuu työllisyyspalveluista siirretään pysyvästi alueille ja kunnille vasta vuoden 2025 alussa. Helsinki tarjoaa työnantajille työllistämiseen apua – esimerkiksi palkkatukea, Helsinki-lisää ja rekrytointiapua. Työnantajille tarjottavia työllisyyspalveluja oli käyttänyt lähes joka kymmenes yritysvastaaja.

Yritysten toivelistalla kannustinloukkujen purkaminen, kohtuuhintaisten asuntojen saatavuus ja työperäisen maahanmuuton vauhdittaminen 

Sosiaaliturvan uudistaminen kannustinloukkuja purkamalla oli yrityskyselyn mukaan yritysten tärkein resepti osaavan työvoiman saantiin. Kolmasosa yrityksistä arvioi, että se helpottaisi parhaiten työvoiman saantia. Kannustinloukkujen purkamista pidettiin tärkeimpänä toimena lähes kaikilla toimialoilla. Toiseksi eniten yritykset korostivat kohtuuhintaisten asuntojen saatavuutta. Asuntotarjonta ja hintataso vaikuttavat osaltaan siihen, kuinka helppoa yritysten on saada työvoimaa. Kolmanneksi eniten kannatusta sai työperäisen maahanmuuton vauhdittaminen valtion keinoin kuten lupaprosesseja nopeuttamalla ja verotusta muuttamalla.

Yritysten halukkuus suositella Helsinkiä sijaintipaikkana on laskenut – pääsyynä liikenteeseen kohdistuva tyytymättömyys

Selvityksessä yritykset toivat esille myös monia muita asioita, joihin kaupungin pitäisi panostaa yritysten palvelutarjonnan ja fyysisten toimintaedellytysten parantamiseksi. Eniten negatiivista palautetta tuli liikennejärjestelyistä ja pysäköinnistä. Niihin liittyvät ongelmat laskivat myös yritysten halukkuutta suositella Helsinkiä sijaintipaikkana. Kehittämiskohteina nostettiin erityisesti liikenteen sujuvuuteen, pysäköintiin ja kaavoitukseen liittyviä asioita. Yritykset toivoivat kaupungilta myös sallivampaa otetta tilojen käyttötarkoituksiin. Toisaalta Helsingin vahvuuksia eli markkinoiden kokoa, kansainvälisiä yhteyksiä ja joukkoliikennettä arvostetaan edelleen.

- Yritysten mainitsemiin haasteisiin tarttuminen tukee yrityskentän sekä koko Helsingin kilpailukykyä ja menestystä, elinkeinojohtaja Rinkineva painottaa.

Kaupunki tulee jatkamaan vuoropuhelua kyselyyn vastanneiden yritysten kanssa.

Helsingin kaupunki on selvittänyt vuodesta 2016 lähtien yritysten näkemyksiä Helsingin elinvoimaan ja yritysmyönteisyyteen vaikuttavista tekijöistä. Helsingin yrityskysely 2023 – näkemyksiä elinvoimaan vaikuttavista tekijöistä on neljäs aihepiiriin liittyvä selvitys. Selvityksen on laatinut Helsingin kaupungin erityisasiantuntija Kaisa Saario ja se perustuu 975 Helsingissä toimivan yrityksen vastauksiin. Kyselyn toteutti Taloustutkimus Helsingin kaupungin elinkeino-osaston (Business Helsinki) toimeksiannosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja-Leena Rinkineva, elinkeinojohtaja, p. 050 559 9183, marja-leena.rinkineva@hel.fi


Kaisa Saario, selvityksen laatija, erityisasiantuntija, p. 040 561 3597, kaisa.saario@hel.fi


Viestin välitti:
Tero Lahti, viestintäasiantuntija, p. 040 334 4801, tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Kuva: Jussi Hellsten
Kuva: Jussi Hellsten
Lataa
Helsingin yrityskysely 2023: Minkälaista liikevaihdon muutosta arvioitte tuleville vuosille?
Helsingin yrityskysely 2023: Minkälaista liikevaihdon muutosta arvioitte tuleville vuosille?
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestari Vartiainen: Keskusta-alueen toimitilojen muuttamista asuinkäyttöön helpotetaan Helsingissä25.9.2023 10:15:00 EEST | Tiedote

Toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset, kuten etätyön lisääntyminen, ostoskäyttäytymisen muutos ja keskustatilan kysynnän muutos kohti elämyksellisyyttä, ovat luoneet tarpeen arvioida rakennusten käyttötarkoitusten muutosten periaatteita. Kaupunki on pormestari Juhana Vartiaisen aloitteesta käynnistänyt työn periaatteiden päivittämiseksi ja toimitilojen käyttötarkoituksen muuttamisen helpottamiseksi.

Helsingin kaupunginhallitus antoi kolme eri lausuntoa lakihankkeisiin18.9.2023 17:49:27 EEST | Tiedote

Kaupunginhallitus kokoontui 18.9. ja päätti antaa lausunnot sosiaali- ja terveysministeriölle valmiuslain toimivaltuussäännöksistä, vanhuspalvelulain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta sekä hallituksen esityksestä koskien yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamista. Kaupunginhallitus päätti myös ottaa Petri Lumijärven henkilöstöjohtajan vakinaiseen virkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme