Asumismuoto vaikuttaa suomalaisten energiaremonttisuunnitelmiin – omakotitaloasujat suosivat lisäeristämistä ja -tiivistämistä

Jaa
Monet suomalaiset havahtuivat kuluneen talven aikana kotinsa energian kulutukseen. Kun EU julkaisi vielä suunnitteilla olevan energiatehokkuusdirektiivin, monet alkoivat pohtia asuntonsa energiaremontin tarvetta. Starkin helmikuussa 2023 teettämän tutkimuksen* mukaan asumismuodolla on merkittävä vaikutus suunnitteilla olevaan energiaremonttiin.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että omakotitalo- ja paritaloasujat suunnittelevat erityisesti lisäeristämistä, ikkunoiden tai ovien vaihtamista tai tiivistämistä sekä ilmalämpö- tai vesi-ilmalämpöpumpun hankintaa parantaakseen kotinsa energiatehokkuutta seuraavan vuoden aikana.

– Talon ikä vaikuttaa paljon sen energiatehokkuuteen ja erityisesti omakotitaloasujien pohdintaan energiaremontista. Lämmitysmuodolla on iso merkitys energiatehokkuuteen, samoin talon tai asunnon tiiveydellä, joten lisäeristäminen tai -tiivistäminen ovat luonnollisesti listan kärjessä, Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi toteaa.

Myös rivitaloasujat suosivat ikkunoiden vaihtamista tai tiivistämistä sekä ilmalämpö- tai vesi-ilmalämpöpumpun hankintaa.

– Ilmalämpöpumppu on usein energiatehokas ratkaisu kaikkiin vuodenaikoihin. Toisin kuin lisäeristämisen, lämpöpumpun asennusta ei voi tehdä itse. Lämpöpumpun saa asentaa vain rekisteröity ammattilainen, Päiväniemi muistuttaa.

Rivitaloasujat vaihtavat energiatehokkaampiin laitteisiin, ja kerrostaloissa suositaan energiatehokasta valaistusta

Rivitaloissa asuvien keskuudessa suosituin energiaremontin muoto on energiatehokkaampiin laitteisiin vaihtaminen, sillä 20 prosenttia rivitalossa asuvista aikoo vaihtaa energiatehokkaampiin laitteisiin seuraavan 12 kuukauden aikana.

Vastaavasti kerrostaloissa panostetaan erityisesti valaistukseen sekä hanoihin ja suihkuihin: 25 prosenttia kerrostaloasujista suunnittelee energiatehokkaaseen valaistukseen vaihtamista ja 20 prosenttia aikoo asentaa kotiinsa vettä säätävät hanat ja suihkut.

– Rivi- ja kerrostaloissa energiaremontin mahdollisuudet ovat usein rajoittuneemmat kuin omakotitaloissa, sillä päätös ei ole vain asukkaan oma. Siksi laitteiden vaihtaminen, energiatehokkaaseen valaistukseen panostaminen sekä veden säästö ovat hyviä keinoja tehostaa omaa energian käyttöä. Esimerkiksi monissa suihkuissa on nykyään virtauksenrajoitin, joka tekee tuotteesta tavallista suihkua energiatehokkaamman. Tuotteisiin kannattaa perehtyä huolellisesti tai pyytää asiantuntevaa neuvoa, jos haussa on mahdollisimman energiatehokas vaihtoehto, Päiväniemi sanoo.

*Suomalaiset remontoivat ja rakentavat 2023 -kysely tehtiin Stark Suomen toimeksiannosta. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi Pohjoisranta BCW. Kysely toteutettiin Bilendin M3 Research -verkkopaneelissa helmikuussa 2023. Kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.

Yhteydenotot ja lisätietoja:

Harri Päiväniemi, toimitusjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 040 643 1800
Satu Otala, viestintäjohtaja, Stark Suomi Oy, puh. 044 475 7483, satu.otala@stark-suomi.fi

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Stark Suomi Oy
Olarinluoma 15
02200 ESPOO

09 3541 0000http://www.stark-suomi.fi

STARK - reilusti rakentajan asialla.
Olemme jokaisen rakentajan reilu ja luotettava kumppani, joka tekee työtään intohimolla ja tinkimättömällä ammattiylpeydellä. Meitä 
starklaisia on noin 1 100 ympäri Suomen ja valtakunnallinen 26 myymälän verkostomme, jakelukeskuksemme sekä verkkokauppamme palvelevat ajasta ja paikasta riippumatta. Stark on osa Pohjois-Euroopan suurinta rakennustarvikeyritystä STARK Groupia.

www.stark-suomi.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Stark Suomi Oy

Hinta ohjaa suomalaisten ostopäätöstä rakennus- ja remontointimateriaaleissa – hankintojen pitkäikäisyydellä aiempaa suurempi merkitys22.8.2023 08:40:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset eivät ole valmiita ostamaan rakennus- ja remontointimateriaaleja hinnalla millä hyvänsä, sillä hinta vaikuttaa eniten suomalaisten ostopäätökseen lähes jokaisessa tuloluokassa. Viime vuoteen verrattuna hankintojen kestävyyden ja pitkäikäisyyden merkitys on selvässä kasvussa. Tämä selviää Starkin teettämästä tutkimuksesta*.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme