Toimihenkilöliitto ERTO

Erto antoi uusia lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Jaa
Toimihenkilöliitto Erto on antanut uusia lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakot koskevat 41 varhaiskasvatusalan yritystä ja 21 lastensuojelun yksikköä Uudellamaalla sekä Varsinais-Suomessa.
Lakot koskevat varhaiskasvatuksen yrityksissä työvuoroja, jotka alkavat keskiviikon 31.5. klo 00.01 ja perjantain 2.6. kello 23.59 välisenä aikana sekä lastensuojelussa työvuoroja, jotka alkavat keskiviikon 31.5. klo 00.01 ja lauantain 3.6.2023 kello 23.59 välisenä aikana. Aiemmin Erto on ilmoittanut tiettyjä varhaiskasvatuksen sekä ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteita koskevista lakoista, jotka alkavat ensi tiistaina 23.5., jolleivat osapuolet pääse sopuun ennen sitä.
 
Lisäksi Erto ja muut työntekijäliitot ovat ilmoittaneet tänään myös koko alaa koskevan määräaikaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon jatkamisesta 30.5. kello 13 saakka.
 
Lakoilla ja ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla vaaditaan alalle riittäviä palkankorotuksia sekä alan muiden epäkohtien korjaamista. Erto ja muut työntekijäliitot ovat vaatineet alalle palkankorotuksia, joilla pienennetään perusteettomia palkkaeroja julkiseen sektoriin nähden. Työnantajaliitto on tarjonnut julkisen sektorin korotuksia huomattavasti pienempiä palkankorotuksia eikä muistakaan alan ongelmia korjaavista kirjauksista ole päästy yksimielisyyteen. Alan kuukausia kestäneet työehtoneuvottelut päättyivät tuloksettomina huhtikuun lopussa. Kiistaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimistolla maanantaista 8.5. lähtien.
 
”Pidämme edelleen kiinni aiemmin sovitusta työehtosopimuskirjauksesta, jonka mukaan työehtoneuvotteluissa on sitouduttu pienentämään alan palkkaeroja julkiseen sektoriin nähden. Emme voi hyväksyä, että jo ennestään matalapalkkaisen alan palkat jäävät entisestään jälkeen julkisella sektorilla tehtävien samojen töiden palkoista. Näin on etenkin, kun hyvinvointialueet haluavat tehdä tällä säästöjä ja yksityiset yritykset voittoja alan työntekijöiden toimeentulon ja hyvinvoinnin kustannuksella. Kyse on naisvaltaisesta alasta, joten tämä on myös tasa-arvokysymys.”, toteaa Erton neuvottelija ja edunvalvontajohtaja Saara Arola.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Toimihenkilöliitto ERTO
Toimihenkilöliitto ERTO
Ratavartijankatu 2 A
00520 Helsinki

09 613 231http://www.erto.fi
Toimihenkilöliitto Erto on olemassa, jotta kaikilla olisi parempi työelämä. Erto on yhteiskunnallinen keskustelija ja neuvottelija, jonka 13 000 jäsentä työskentelevät yksityisillä aloilla asiantuntijatehtävissä. Erto neuvottelee ja sen jäsenet hyväksyvät vuosittain useita merkittäviä valtakunnallisia työehtosopimuksia ja palkkasuosituksia.
 
Erto, SuPer ja Tehy kuuluvat neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta noudatetaan sosiaalialan palveluyksiköissä. Sosiaalialan palveluyksiköitä ovat mm. yksityiset vanhusten palvelutalot, mielenterveys- ja vammaispalveluyksiköt, päihdehuollon ja lastensuojelun yksiköt, ensi- ja turvakodit sekä yksityiset päiväkodit.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimihenkilöliitto ERTO

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme