Hyvinkään kaupunki

Hyvinkään kaupungin tehtävänä on mahdollistaa hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa

Jaa
Viime viikkoina on käyty runsaasti keskustelua hävikkiruokaterminaalin toiminnan lopettamiseen liittyen paikallislehden palstoilla, sosiaalisessa mediassa ja ruoanjakopisteissä.

Ruoka-apua tuetaan Hyvinkäällä kaupungin toimesta enemmän kuin missään muussa Keski-Uudenmaan kunnassa. Toimintaa tuetaan tasavertaisesti suhteessa muihin Hyvinkäällä toimiviin hyvinvointia ja terveyttä edistäviin toimijoihin. Tasavertaiseen kohteluun kuuluu se, että kaupunki mahdollistaa ja edistää olosuhteita, joissa toimijat voivat tehdä arvokasta työtään.

Kaupunki on tukenut yhdistysten toimintaa muun muassa tarjoamalla käytännön järjestelyapua, tarvikeapua, tukea viestintään ja markkinointiin, tapahtumien järjestämiseen sekä rahallisia avustuksia myöntämällä. Viimeisimpänä Kulttuuri- ja hyvinvointilautakunta on 27.4. kokouksessaan päättänyt myöntää Hyvinvointipalveluiden kohde- ja kumppanuusavustuksina 236.533 euroa yli neljäänkymmeneen, hyvinkääläisten hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintoon.

Avustusta saaneiden toimintojen kohderyhmiä ovat mm. vähävaraiset, yksinäiset, ikääntyneet, yksinhuoltajat, omaishoitajat, sairastuneet, invalidit sekä vammaiset aikuiset ja lapset.

Ruoka-aputoimintaan myönnettiin mm. 15 000 € Leivänmurtajat ry:lle. Lisäksi on jätetty 38 000 € avustusvaraus Toimari ry:n Hävikkiruokaterminaalille. Hävikkiruokaterminaalille varattu avustusvaraus vastaa kaikkien hakijoiden kohdalla sovellettua, avustussäännön mukaista laskennallista maksimisummaa eli yhden osa-aikaisen työntekijän enimmäispalkkakuluja 28 000 euroa ja enimmäistoimintakuluja 10 000 euroa.

Avustushakemuslomakkeen kohdasta 1.7 johtuen, Toimari ry:n Hävikkiruokaterminaalin avustushakemuksen käsittely on kesken.

Hyvinvointipalveluiden avustussäännön mukaisesti ”Mikäli yhdistys tai muu yhteisö osallistuu Hyvinkään kaupungin, Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tai muun julkisen hankintayksikön kilpailutuksiin, ja samanaikaisesti hakee avustusta muuhun kuin kilpailutuksen alaiseen toimintaan, yhdistyksen tai muun yhteisön on eriytettävä kirjanpitonsa avustettavan toiminnan osalta.”

Toimari ry:lle on lähetetty täydennyspyyntö koskien eriytettyä kirjanpitoa. Avustushakemuksen käsittely etenee yhdistyksen toimitettua hyväksytyt tilinpäätösasiakirjat. Eriytetty kirjanpito voidaan osoittaa hyväksytyillä tilinpäätöstiedoilla. Eriytetyn kirjanpidon avulla varmistetaan, ettei kaupungin myöntämä avustus kohdennu yhdistyksen liiketoimintaan.

Hyvinvointipalveluiden avustukset vuonna 2023 - Hyvinkään kaupunki (hyvinkaa.fi)

Ruoka-apu toiminnan tulevaisuus valtakunnallisesti

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoittaa haettavaksi valtionavustusta ruoka-aputoiminnan järjestämisen kustannuksiin. Avustus on tarkoitettu ensi sijassa vapaaehtoistoimijoiden ruoka-aputoiminnan järjestämisestä aiheutuviin, välittömiin kustannuksiin. Avustuksen hakijatahona voi olla hyvinvointialueen keskuskunta, joka edelleen jakaisi avustuksen alueellaan tarkoituksenmukaisella tavalla. Mikäli alueen kunnista mikään ei voi toimia koordinoivana hakijana, voi hakijana toimia myös hyvinvointialue. Avustuksen hakuaika on 2.4.–31.7.2023.

Ruoka-aputoiminnan järjestämiseen on valtion talousarviossa vuoden 2023 osalta varattu jaettavaksi 1 831 000 euroa. Valtionavustus on tarkoitettu ruoka-aputoimintaa järjestäville tahoille ruoka-aputoiminnan järjestämisen kustannuksiin. Avustukset kohdennetaan hankehallinnoijan kautta edelleen alueella toimiville ruoka-aputoimijoille yhteisen hankesuunnitelman mukaisesti. Avustusten käyttöaika päättyy 31.12.2024.

Ruoka-avun järjestämiseen myönnettävän valtionavustuksen hakuinfo ruoka-aputoiminnan valtionapua hakeville tahoille järjestetään webinaarina 17.5.2023 kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan elinvoimainen elämyskaupunki. Kaupunkimme tarjoaa asukkailleen ja vierailijoilleen monipuoliset palvelut ja mahdollisuudet kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme