Alaikäiset saavat alkoholinsa välittäjän kautta
Raittiiden nuorten osuus on viime vuosina lisääntynyt, ja nuorten asenteet päihteidenkäyttöä kohtaan ovat muuttuneet kielteisimmiksi. Vaikka nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt, kouluterveyskyselyn mukaan 35 % yläkouluikäisistä nuorista käytti alkoholia vuonna 2021. Kouluterveyskyselyn mukaan noin 90 % alaikäisten nuorten juomasta alkoholista tulee välittäjän kautta. 40 % alkoholia käyttävistä yläkouluikäisistä nuorista sai alkoholin perhepiiristä joko vanhemman tai sisaruksen antamana tai varastamalla alkoholin kotoa.
”Koulun ja oppilaitosten päättäjäisviikonloppu lähestyy. Joillekin nuorille se on yhä juhla, johon kuuluu alkoholin käyttö. Tämä on taas se hetki, kun meidän täysi-ikäisten täytyy kieltäytyä, jos meitä pyydetään ostamaan alkoholia nuorelle”, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntija Sari Anjala.
”Vanhemmat saattavat ostaa lapselleen esimerkiksi olutta tai siideriä, koska ajattelevat, että voivat tällä tapaa kontrolloida nuoren juomista ja olla tietoisia siitä, mitä nuori juo. Kuitenkin alkoholin antaminen alaikäiselle viestii nuorelle, että alaikäisten alkoholin käyttö olisi ok. Alkoholia ostamalla ei voi vaikuttaa siihen, minkä verran nuori juo. Usein vanhempien ostaman alkoholin lisäksi nuoret juovat myös muuta alkoholia. Vanhempien ostama alkoholi voi myös madaltaa nuoren kynnystä käyttää alkoholia kavereiden kanssa ja lisätä humalajuomista”, jatkaa Anjala.
Alkoholin hankkiminen on helppoa alaikäiselle
Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö ei ole kiinni siitä, että juomia olisi vaikea saada. 15–29-vuotiaista suomalaisnuorista 67 % kokee, että alle 18-vuotiaan on helppoa saada alkoholia. Tiedot käyvät ilmi vuonna 2022 toteutetusta Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä, jossa selvitettiin 15–29-vuotiaiden suomalaisten asenteita ja näkemyksiä päihteidenkäytöstä.
Sosiaalisella medialla on tänä päivänä merkittävä rooli alkoholin välittämisessä alaikäisille. Se toimii sekä päihteiden osto- että myyntipaikkana. Nuorten mukaan sieltä on helppo saada myös juuri sitä mitä he haluavat ja minkä verran haluavat. Alkoholin lisäksi somen kautta välitetään myös paljon nikotiinituotteita nuorille.
”Vanhempien kannattaa ottaa täysi-ikäisten lastensa kanssa puheeksi päihteiden välittäminen alaikäisille. Muistuttaa, että aikuisuuteen kuuluu paljon erilaisia vapauksia ja oikeuksia, mutta myös suurempi vastuu omista teoista. Joskus, kun omaan kaveriporukkaan kuuluu alaikäisiä, vastuu voi unohtua. Täysi-ikäisen pitäisi myös muistaa, että alkoholin välittäminen alaikäiselle, ilman välityspalkkiotakin, on rikos”, sanoo Anjala.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Hakematta paras -kampanja muistuttaa kaikkia täysi-ikäisiä siitä, miksi alkoholia ei kannata ostaa alaikäisille. Kampanja on aktiivisena sosiaalisessa mediassa viikoilla 21 ja 22.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Anjala
Ehkäisevän päihdetyön asiantuntija, projektipäällikkö
040 183 9273
sari.anjala@ehyt.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Huumekuolemien ehkäisyssä tulee muistaa laaja keinovalikoima15.9.2023 13:58:53 EEST | Tiedote
Keskustelu valvottujen käyttötilojen kokeilemisesta huumeita käyttäville on jälleen ajankohtainen, kun eduskunta käsitteli keskiviikkona 13.9. asiasta tehtyä kansalaisaloitetta. Huumehaittojen ehkäisy on käyttötilaa suurempi kysymys ja siksi on varmistettava, että saatavilla on riittävästi matalan kynnyksen palveluja sekä nuorille suunnattua huumeiden käyttöä ehkäisevää toimintaa.
Jiri Sironen palasi EHYT ry:n alue- ja järjestötoiminnan osastopäälliköksi18.8.2023 10:02:01 EEST | Tiedote
Yhteiskuntatieteiden maisteri Jiri Sironen palasi elokuussa osastopäälliköksi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:hyn. Sironen on toiminut viimeiset neljä vuotta sosiaali- ja terveysministerin erityisavustajana.
Alkoholipolitiikan tulee olla ensi sijassa terveyspolitiikkaa15.8.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
Hyvässä alkoholipolitiikassa ei pitäisi olla kyse vain yksittäisistä päätöksistä, vaan ennen kaikkea siitä, mitä sillä tavoitellaan. Samalla pitää katsoa pitkälle tulevaisuuteen.
Terassilta töihin -kampanja kannustaa vähentämään juomista3.8.2023 09:54:28 EEST | Tiedote
Terassilta töihin -kampanjalla muistutetaan lomalta töihin palaavia tarkkailemaan alkoholin käyttöään. Kampanja tarjoaa vinkkejä juomisen vähentämiseen ja arkeen palaamiseen.
Kannanotto: “Helppoa rahaa” ei ole - rahapelijärjestelmän on ehkäistävä ja vähennettävä rahapelihaittoja19.6.2023 15:17:06 EEST | Tiedote
Petteri Orpon hallitus toteaa hallitusohjelmassaan, että Suomi siirtyy viimeistään 1.1.2026 alkaen rahapelaamisessa online-pelien osalta kilpailtuun lisenssimalliin. Lisenssijärjestelmään siirtyminen tulee koskemaan kaikkein haitallisimpia rahapelituotteita, kuten netin rahapeliautomaatteja, kasinopelejä ja vedonlyöntiä. Uudistuksen tavoitteena on hallitusohjelmakirjauksen mukaan ehkäistä ja vähentää erilaisia rahapelihaittoja ja parantaa kanavointiastetta. Me rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt haluamme muistuttaa, että rahapelihaittojen ehkäisyn ja vähentämisen pitää olla keskeisin tekijä järjestelmämuutoksessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme