EHYT

Alaikäiset saavat alkoholinsa välittäjän kautta

Jaa
90 % suomalaisten nuorten juomasta alkoholista tulee välittäjän kautta. Valtaosa nuorista kokee, että alkoholin hankkiminen on helppoa.

Raittiiden nuorten osuus on viime vuosina lisääntynyt, ja nuorten asenteet päihteidenkäyttöä kohtaan ovat muuttuneet kielteisimmiksi. Vaikka nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt, kouluterveyskyselyn mukaan 35 % yläkouluikäisistä nuorista käytti alkoholia vuonna 2021. Kouluterveyskyselyn mukaan noin 90 % alaikäisten nuorten juomasta alkoholista tulee välittäjän kautta. 40 % alkoholia käyttävistä yläkouluikäisistä nuorista sai alkoholin perhepiiristä joko vanhemman tai sisaruksen antamana tai varastamalla alkoholin kotoa.

”Koulun ja oppilaitosten päättäjäisviikonloppu lähestyy. Joillekin nuorille se on yhä juhla, johon kuuluu alkoholin käyttö. Tämä on taas se hetki, kun meidän täysi-ikäisten täytyy kieltäytyä, jos meitä pyydetään ostamaan alkoholia nuorelle”, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntija Sari Anjala.

”Vanhemmat saattavat ostaa lapselleen esimerkiksi olutta tai siideriä, koska ajattelevat, että voivat tällä tapaa kontrolloida nuoren juomista ja olla tietoisia siitä, mitä nuori juo. Kuitenkin alkoholin antaminen alaikäiselle viestii nuorelle, että alaikäisten alkoholin käyttö olisi ok. Alkoholia ostamalla ei voi vaikuttaa siihen, minkä verran nuori juo. Usein vanhempien ostaman alkoholin lisäksi nuoret juovat myös muuta alkoholia. Vanhempien ostama alkoholi voi myös madaltaa nuoren kynnystä käyttää alkoholia kavereiden kanssa ja lisätä humalajuomista”, jatkaa Anjala.

Alkoholin hankkiminen on helppoa alaikäiselle

Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö ei ole kiinni siitä, että juomia olisi vaikea saada. 15–29-vuotiaista suomalaisnuorista 67 % kokee, että alle 18-vuotiaan on helppoa saada alkoholia. Tiedot käyvät ilmi vuonna 2022 toteutetusta Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä, jossa selvitettiin 15–29-vuotiaiden suomalaisten asenteita ja näkemyksiä päihteidenkäytöstä.

Sosiaalisella medialla on tänä päivänä merkittävä rooli alkoholin välittämisessä alaikäisille. Se toimii sekä päihteiden osto- että myyntipaikkana. Nuorten mukaan sieltä on helppo saada myös juuri sitä mitä he haluavat ja minkä verran haluavat. Alkoholin lisäksi somen kautta välitetään myös paljon nikotiinituotteita nuorille.

”Vanhempien kannattaa ottaa täysi-ikäisten lastensa kanssa puheeksi päihteiden välittäminen alaikäisille. Muistuttaa, että aikuisuuteen kuuluu paljon erilaisia vapauksia ja oikeuksia, mutta myös suurempi vastuu omista teoista. Joskus, kun omaan kaveriporukkaan kuuluu alaikäisiä, vastuu voi unohtua. Täysi-ikäisen pitäisi myös muistaa, että alkoholin välittäminen alaikäiselle, ilman välityspalkkiotakin, on rikos”, sanoo Anjala.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Hakematta paras -kampanja muistuttaa kaikkia täysi-ikäisiä siitä, miksi alkoholia ei kannata ostaa alaikäisille. Kampanja on aktiivisena sosiaalisessa mediassa viikoilla 21 ja 22.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Anjala
Ehkäisevän päihdetyön asiantuntija, projektipäällikkö
040 183 9273
sari.anjala@ehyt.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Kannanotto: “Helppoa rahaa” ei ole - rahapelijärjestelmän on ehkäistävä ja vähennettävä rahapelihaittoja19.6.2023 15:17:06 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallitus toteaa hallitusohjelmassaan, että Suomi siirtyy viimeistään 1.1.2026 alkaen rahapelaamisessa online-pelien osalta kilpailtuun lisenssimalliin. Lisenssijärjestelmään siirtyminen tulee koskemaan kaikkein haitallisimpia rahapelituotteita, kuten netin rahapeliautomaatteja, kasinopelejä ja vedonlyöntiä. Uudistuksen tavoitteena on hallitusohjelmakirjauksen mukaan ehkäistä ja vähentää erilaisia rahapelihaittoja ja parantaa kanavointiastetta. Me rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt haluamme muistuttaa, että rahapelihaittojen ehkäisyn ja vähentämisen pitää olla keskeisin tekijä järjestelmämuutoksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme