Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL lisää painetta jälleen uudella lakolla yksityisellä sosiaalipalvelualalla

Jaa
Ammattiliitto JHL vauhdittaa yksityisen sosiaalipalvelualan sopimusneuvotteluja uudella lakkovaroituksella ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja palveluasumisessa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on antanut jo kolmannen lakkovaroituksen yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Syynä on lukkiutunut neuvottelutilanne.

– Yksityisen puolen palkankorotusten pitää noudattaa julkisen sektorin tasoa. Tämä on vaatimuksemme. Alan paheneva työvoimapula uhkaa sen veto- ja pitovoimaa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa.

Lakot koskevat ympärivuorokautisessa palveluasumisessa ja palveluasumisessa yksiköitä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Ne alkavat torstaina 1.6.2023 klo 00.01 ja päättyvät lauantaina 3.6.2023 klo 23:59. Työtaistelu koskee kaikkia tällä aikavälillä alkavia työvuoroja.      

JHL:n tavoitteena on, että yksityiselle sosiaalialalle saadaan sellaiset palkankorotukset, joilla kurotaan kiinni perusteetonta palkkaeroa julkiseen sektoriin.

JHL aloitti yksityisellä sosiaalipalvelualalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tiistaina 2.5. kello 13. Nyt kiellot jatkuvat tiistaihin 30.5. klo 13 asti.

Aiemmin JHL on antanut lakkovaroituksen ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköihin Pirkanmaalla sekä Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä varhaiskasvatuksen yksiköihin eri puolilla Suomea ja erikseen Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa sekä lastensuojelun yksiköihin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Palveluasumista koskeva ensimmäinen lakko on 23.5. klo 00.01–27.5. klo 23.59. Varhaiskasvatuksen ensimmäinen lakko on 23.5. klo 00.01–24.5. klo 23.59. Lastensuojelun lakko alkaa keskiviikkona 31.5. klo 00.01 ja päättyy lauantaina 3.6. klo 23.59. Varhaiskasvatuksen toinen lakko alkaa keskiviikkona 31.5. klo 00.01 ja päättyy perjantaina 2.6. klo 23.59.

Työnseisauksen ulkopuolelle rajataan asiakkaan terveydentilasta johtuvat, työntekijän jatkuvaa ja välitöntä läsnäoloa edellyttävät tehtävät, joiden suorittaminen on välttämätöntä asiakkaan hengen vaarantumisen ehkäisemiseksi.

Alan palveluja tuottavia toimipaikkoja on Suomessa tuhansia. Alan ammattilaiset työskentelevät esimerkiksi yksityisissä päiväkodeissa, vanhusten palveluasumisessa ja hoitokodeissa, vammaisten henkilöiden asumispalveluissa, ensi- ja turvakodeissa, päihdepalveluissa, lastensuojelussa sekä henkilökohtaisina avustajina. Alalla on yhteensä yli 70 000 palkansaajaa.

Työntekijäpuolella yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta neuvottelevat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry sekä sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala HALI ry.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme