Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL trappar igen upp påtryckningarna inom den privata socialservicebranschen med en strejk

Dela
Fackförbundet JHL sätter fart på den privata socialservicebranschens kollektivavtalsförhandlingar med ett nytt strejkvarsel som gäller serviceboende med heldygnsomsorg och serviceboende.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har utfärdat sitt tredje strejkvarsel inom den privata socialservicebranschen. Orsaken är de fastkörda kollektivavtalsförhandlingarna.

– Privatsektorns löneförhöjningar måste följa den offentliga sektorns nivå. Det är vårt krav. Branschens allt allvarligare arbetskraftsbrist hotar redan dess förmåga att locka till sig och hålla kvar personal, konstaterar JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Strejkerna berör serviceboenden med heldygnsomsorg och serviceboenden och omfattar enheter i Nyland och Egentliga Finland. Strejken börjar torsdagen den 1 juni 2023 klockan 00.01 och pågår fram till lördagen den 3 juni 2023 klockan 23.59. Strejken pågår fram till slutet av det sista arbetsskiftet.    

JHL:s mål är att den privata socialservicebranschen ska få löneförhöjningar som minskar den ogrundade löneskillnaden i jämförelse med den offentliga sektorn.

JHL inledde övertidsförbud och skiftbytesförbud inom den privata socialservicebranschen tisdagen den 2 maj klockan 13. Nu fortsätter förbuden att gälla fram till tisdagen den 30 maj kl. 13.

JHL har tidigare utfärdat strejkvarsel för serviceboendeenheter med heldygnsomsorg i Birkaland, Egentliga Tavastland och Päijänne-Tavastland samt småbarnspedagogikenheter på olika håll i Finland och separat i Nyland, Egentliga Finland och inom barnskyddsenheter i Nyland och Egentliga Finland.

Den första strejken inom serviceboende pågår från den 23 maj kl. 00.01 till den 27 maj kl. 23.59. Den förstra strejken inom småbarnspedagogik pågår från den 23 maj klockan 00.01 till den 24 maj klockan 23.59. Strejken inom barnskyddet börjar onsdagen den 31 maj kl. 00.01 och pågår fram till lördagen den 3 juni kl. 23.59. Den andra strejken inom småbarnspedagogik börjar onsdagen den 31 maj klockan 00.01 och pågår fram till fredagen den 2 juni klockan 23.59.

Utanför strejken avgränsas uppgifter som beror på klientens hälsotillstånd, kräver arbetstagarens kontinuerliga och omedelbara närvaro och måste utföras för att undvika att äventyra klientens liv.

Det finns tusentals verksamhetsställen som producerar tjänster inom branschen i Finland. Proffs inom branschen arbetar till exempel på privata daghem, vid serviceboenden och vårdhem för äldre, inom boendetjänster för personer med funktionsnedsättningar, vid skyddshem, inom missbrukarvården, inom barnskyddet och som personliga assistenter. Branschen har sammanlagt över 70 000 löntagare.

Förhandlingsparter i kollektivavtalet för privata socialservicebranschen är på löntagarsidan Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli och social- och hälsovårdsfackens förhandlingsorganisation Sote. Arbetsgivaren representeras av Hyvinvointiala HALI ry.

Kontakter

Håkan EkströmFackförbundet JHL:s branschchef

Tel:040 828 2865

Päivi Niemi-LaineFackförbundet JHL:s ordförande

Tel:040 702 4772

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum