Hämeen ELY-keskus

Vedenkorkeudet ovat vuodenaikaan nähden tyypillisellä tasolla koko Hämeessä

Jaa
Lähes kaikki järvet ovat nousseet tyypillisiin kesäkorkeuksiinsa noin 5 senttimetrin tarkkuudella koko Hämeen alueella. Talven ja kevään aikana useat lämpimät jaksot sulattivat lumia osissa niin, että suurilta kevättulvilta vältyttiin, vaikka lopulta talven sadesumma olikin keskimääräistä suurempi.
Kuva: Heini-Marja Hulkko
Kuva: Heini-Marja Hulkko

Kanta-Hämeen puolella Kokemäenjoen vesistöalueella lähes kaikki järvet ovat suunnilleen vuodenaikaan nähden keskimääräisissä korkeuksissa. Lähes tarkalleen vuodenajan keskikorkeuksissa on Vanajavesi sekä sen yläpuoliset järvet Kernaalanjärvi ja Ojajärvi. Tammelan Pyhäjärvessä, Kärkölän Valkjärvessä, Mommilanjärvessä ja Pääjärvessä vedenkorkeus on noin 5 senttimetriä keskimääräistä alempana.

Kymijoen vesistöalueen järvistä Vesijärvi ja Ruotsalainen ovat noin 5 senttimetriä vuodenajan keskiarvoa korkeammalla. Päijänteen vedenkorkeus on keskimääräiseen nähden noin 10 senttimetriä korkeammalla, mutta kääntyy ennusteen mukaan laskuun kesäkuun alkupuoliskolla tyypillisessä vuoden huippukorkeudessa.

Kesän aikana vedenkorkeudet laskevat

Kesän aikana korkeat lämpötilat lisäävät veden haihduntaa ja samaan aikaan kasvukaudella kasvit luonnossa sekä maa- ja metsätalousmailla sitovat suuria määriä vettä. Tätä vastaamaan ei tyypillisenä kesänä saada riittävästi sateita, mikä johtaa vedenkorkeuksien laskemiseen. Vedenkorkeuksien lasku kesällä on osa luonnollista vaihtelua.


Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064


Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Kuva: Heini-Marja Hulkko
Kuva: Heini-Marja Hulkko
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Häme sai keväällä kaksi Helmi-keskittymää3.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Hämeen alueellinen Helmi-yhteistyöryhmä jätti keväällä Helmin valtakunnalliselle seurantaryhmälle kaksi hakemusta Helmi-keskittymistä: maaliskuussa Helmikauden keskittymästä ja toukokuussa Vanajaveden seudun keskittymästä yhdessä Pirkanmaan alueellisen yhteistyöryhmän kanssa. Seurantaryhmä hyväksyi molemmat hakemukset, ja Hämeen ELY-keskuksen toimialueella onkin nyt kaksi Helmi-keskittymää, yksi kummassakin maakunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye