Uudenmaan ELY-keskus

Maanteiden 1002 ja 11039 parantaminen rakentamalla Skåldön silta, Raasepori, yleissuunnitelmassa on valittu vaihtoehto jatkosuunnitteluun

Jaa
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii yleissuunnitelmaa maanteiden 1002 ja 11039 parantamisesta rakentamalla Skåldön silta. Jatkosuunnitteluun valittu vaihtoehto on nyt päätetty.
Havainnekuva Skåldön sillasta lännestä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Havainnekuva Skåldön sillasta lännestä päin. Kuva WSP Finland Oy.

Yleissuunnittelua jatketaan suunnittelemalla silta itäisen linjausvaihtoehdon (VE1–Itä) mukaisesti. Valitussa vaihtoehdossa silta sijaitsee noin 50 metrin etäisyydellä nykyisen lauttareitin itäpuolella. Nykyinen tielinjaus siirtyy molemmilla rannoilla yhteensä noin 1,1 kilometrin matkalla. Nykyiset yksityisteiden ja Jomalvikintien liittymät maanteille 1002 ja 11039 suunnitellaan niin, että tiet liittyvät uudelle linjaukselle turvallisesti.

Yleissuunnitelmassa tarkasteltuja vaihtoehtoja itäisen siltalinjauksen lisäksi olivat sillan läntinen linjaus (VE1–Länsi) ja nykyisen lossin sähköistäminen (VE0+). Jatkosuunnitteluvaihtoehdon valinta tehtiin yleissuunnitelmassa laaditun vaihtoehtojen vaikutusten vertailun sekä yleisötilaisuuksissa ja kyselyissä saadun palautteen perusteella. Siltavaihtoehtojen etuina lossin sähköistämiseen verrattuna nähtiin odotusaikojen poistuminen, liikenteen sujuvoituminen sekä lossille kiirehtimisestä aiheutuvien vaaratilanteiden poistuminen.

Alustavan hankearvioinnin tulokset tukivat myös vahvasti siltavaihtoehtoa lossin sähköistämisen sijaan. Sillan yhteiskuntataloudellisen tehokkuuden todettiin olevan varsin hyvä. Väylänpitäjälle aiheutuvien lossin vuosittaisten sopimuskustannusten poistumisen lisäksi merkittäviä etuja olivat lautan odotus- ja matka-aikakustannusten poistuminen.

Rakentamiskustannusten kannalta siltavaihtoehdot olivat käytännössä samanarvoisia. Itäisen vaihtoehdon valintaa tukivat erityisesti vähäisemmät vaikutukset alueen nykyisille kiinteistöille ja pienemmät haitat asuinviihtyvyyteen. Läntinen siltalinjaus edellyttäisi enemmän melusuojausta tien sijoittuessa lähemmäksi nykyistä rakennuskantaa. Valittu vaihtoehto on myös kaavan mukainen, kun taas läntinen linjaus saattaisi edellyttää nykyisen kaavan tarkennusta. Vaikutukset luontoon ja maisemaan olivat itäisellä linjauksella hieman läntistä linjausta vähäisemmät. Itäinen linjaus voi hyödyntää paremmin maastonmuotoja ja se sijoittuu vähemmän Natura 2000 alueelle kuin läntinen linjaus.

Jatkosuunnitteluun valitusta vaihtoehdosta tehdään lain mukainen yleissuunnitelma.Valmis yleissuunnitelma asetetaan nähtäville 30 päivän ajaksi syksyllä 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uudenmaan ELY-keskus, projektipäällikkö Mari Ahonen,
puh. 0295 021 265, mari.ahonen@ely-keskus.fi


WSP Finland Oy, projektipäällikkö Risto Jounila,
puh. 044 758 7555, risto.jounila@wsp.com

Kuvat

Havainnekuva Skåldön sillasta lännestä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Havainnekuva Skåldön sillasta lännestä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Lataa
Havainnekuva sillasta etelästä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Havainnekuva sillasta etelästä päin. Kuva WSP Finland Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye