A-Insinöörit Oy

Pölyttäjäpenkin tarhamehiläiset mukana huolehtimassa Tampereen kaupunkiluonnosta

Jaa

Tampereen Eteläpuistossa talvehtineet 50 000 tarhamehiläistä lentävät taas pölyttämässä keskustan puistoja ja istutusalueita. Pesänä toimiva puistonpenkki, pölyttäjäpenkki, on ilahduttanut kaupunkilaisia viime kesästä lähtien. Tänään vietetään YK:n luonnon monimuotoisuuden päivää.

A-Insinöörit jatkaa luonnon pölyttäjäkantaa täydentävän pölyttäjäpenkin hoitoa Tampereen Eteläpuistossa yhdessä Tampereen kaupungin kanssa. Keväällä 2022 alkaneessa kokeilussa tarhamehiläisten pesä on sijoitettu puistonpenkkiin, mikä mahdollistaa mehiläisten tuomisen maan tasolle ihmisten pariin.

– Viime kesä osoitti, miten paljon iloa luontokappaleet tuovat ihmisten arkeen. Tamperelaiset ottivat pölyttäjäpenkin todella positiivisesti vastaan, se sai oikein omat faninsa, ja mehiläiset ovat saaneet rauhassa ahkeroida ja talvehtia penkissä. Pölyttäjäpenkki sopisi virkistämään puistoja ja pihoja muuallakin, vastuullisuus- ja kehitysjohtaja Liisa Jäätvuori A-Insinööreistä sanoo. 

– Tiivistyvissä kaupungeissakin voidaan vaalia luontoarvoja ja ylläpitää ihmisten luontosuhdetta, mutta se edellyttää asiaan paneutumista ja myös uusia ideoita.

Tänään 22. toukokuuta vietetään YK:n kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää. Mehiläisillä on luontokadon ehkäisemisessä keskeinen tehtävä, sillä ne ovat kimalaisten rinnalla tärkeimpiä luonnon ja viljelykasvien pölyttäjiä. 

Tampereen Eteläpuiston 50 000 tarhamehiläisen yhdyskunta on talvehtinut pölyttäjäpenkissä kuningattarensa ympärille kerääntyneenä, ja aloittanut lämpötilojen noustua aktiivikautensa. Mehiläisyhdyskunta pölyttää noin miljoona kukkaa päivässä, ja siitepölyn ja meden keruumatkat ulottuvat jopa parin kilometrin päähän.

– Eteläpuiston mehiläisiä houkuttelevat kesän kulun ja kukintojen mukaan varmasti Pyynikin rinteiden marjamättäät ja Hatanpään Arboretuminin hedelmäpuut. Loppukesällä puoleensa vetävät Hämeenpuistossa kukkivat lehmukset, Tampereen kaupunginpuutarhuri Timo Koski uskoo.

– Upea luontoympäristö kuuluu kaupunkeihinkin. Tampereella hyvä esimerkki on vaikkapa Tammerkosken luontopolku. Moninaisen luonnon ja luontokappaleiden kannalta tärkeintä ovat kaupunkialueiden läpi kulkevat viheralueet, ns. viherkäytävät. Niiden ylläpitämisessä on rooli myös yksityisillä kaupunkikehittäjillä ja asukkailla, Koski muistuttaa. 

Ekologisten verkostojen ylläpitämiseen ja kehittämiseen tähdätään Tampereella mm. Luonnon monimuotoisuus eli LUMO-ohjelmassa.

Pölyttäjäpenkki on mehiläistarhaaja Teemu Aittamaan keksintö, ja hänen yrityksensä Korpikuusikon hunaja hoitaa Eteläpuiston mehiläispesää. Mehiläiset lentävät penkin istuimen alla sijaitsevasta pesästä 2,3 metrin korkeudella olevan lentoaukon kautta. Penkin istuinosassa kerrotaan, että penkissä asuu mehiläisiä.

Pölyttäjäpenkin kuulumisia voi tänäkin vuonna seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #pölyttäjäpenkki. 

Yhteyshenkilöt

Liisa Jäätvuori, vastuullisuus- ja kehitysjohtaja, A-Insinöörit
puh. 044 300 1358
liisa.jaatvuori@ains.fi

Timo Koski, kaupunginpuutarhuri, Tampereen kaupunki
puh. 050 345 7568
timo.koski@tampere.fi

Teemu Aittamaa, mehiläistarhaaja, Korpikuusikon Hunaja Oy
puh. 040 503 1870
info@korpikuusikonhunaja.fi

Kuvat

Eteläpuiston pölyttäjäpenkki kesällä 2022
Eteläpuiston pölyttäjäpenkki kesällä 2022
Lataa
Eteläpuiston pölyttäjäpenkki toukokuussa 2023
Eteläpuiston pölyttäjäpenkki toukokuussa 2023
Lataa
Eteläpuiston pölyttäjäpenkki toukokuussa 2023
Eteläpuiston pölyttäjäpenkki toukokuussa 2023
Lataa

Tietoa julkaisijasta

A-Insinöörit (AINS Group) on suomalainen, ennakkoluuloton kiinteistö- ja rakennusalan suunnittelu- ja konsulttitalo. Luomme yhdessä parasta rakennettua ympäristöä ja haastamme koko alaa uudistumaan kestävästi. 1 300 hengen asiantuntijayhteisömme tarjoaa kiinteistö- ja rakennushankkeisiin kaikki suunnittelu- ja projektijohtopalvelut kuudella liiketoiminta-alueella: rakennuttaminen, arkkitehtisuunnittelu, rakennesuunnittelu, korjaussuunnittelu, teollisuus- ja talotekniikka sekä yhdyskunta- ja ympäristösuunnittelu. Toimimme 18 toimipisteessä Suomessa ja kansainvälisesti.

A-Insinöörit – ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa. www.ains.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-Insinöörit Oy

Tikkurilan osaamiskampus etenee – pääradan varteen nousee oppilaitosten ja yritysten ekosysteemi21.9.2023 08:37:00 EEST | Tiedote

Tikkurilan Jokiniemeen rakennetaan merkittävä opiskelijoiden ja työpaikkojen keskittymä, jossa kaikkialle pääsee esteettömästi kävellen ja pyöräillen. Maan alla tärinän ja runkomelun torjunta sekä kunnallistekniikka yhdistyvät kekseliäällä tavalla. A-Insinöörit vastaa Vantaan kärkihankkeessa muun muassa katusuunnitelmista ja tärinäntorjunnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme