Solitan Digitaalisuus ja hyvinvointi -tutkimus: Suomalaiset uskovat teknologian pelastavan hyvinvointiyhteiskunnan – hoivarobotit herättävät epäilyksiä

Tiedot selviävät teknologia-, data- ja designyhtiö Solitan IRO Researchilla teettämästä Digitaalisuus ja hyvinvointi -tutkimuksesta. Tuhat suomalaista -tutkimus toteutettiin huhtikuun 2023 lopulla.
Sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliset palvelut, kuten lääkärin videovastaanotot ja Kelan Kanta-palvelut, herättävät suomalaisissa erilaisia, ristiriitaisiakin tunteita. Suomalaisista 41 prosenttia kokee, että sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliset palvelut tuovat sujuvuuden tunnetta ja 22 prosentille toiveikkuutta, kun taas 27 prosentille suomalaisista sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliset palvelut herättävät epävarmuuden tunnetta ja joka viidennelle (20 %) huolestuneisuutta.
Yli 65-vuotiaat huolestuneimpia
Etenkin nuoret ikäluokat kokevat digitaalisten palveluiden sujuvoittavan sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Eniten huolta kokevat yli 65-vuotiaat suomalaiset. 18–24 -vuotiaista 60 prosenttia kokee sosiaali- ja terveydenhuollon digitaaliset palvelut sujuvaksi, kun yli 65-vuotiaista niin kokee vain 29 prosenttia. Ylemmän tulotason omaavat suomalaiset näkivät yleisemmin teknologian hyödyntämisen vahvistavan suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Ylimpään tuloluokkaan kuuluvista (yli 70 000 euroa vuodessa) kolme neljästä (74%) uskoi näin, kun alimpaan tuloluokkaan kuuluvista (alle 30 000 euroa vuodessa) näin koki 65 prosenttia.
”Terveysteknologian tärkein tehtävä on tuottaa ihmisystävällisiä ja ihmisten hyvinvointieroja kaventavia palveluita. Ainoastaan hyvinvointieroja kaventavilla, ihmisille arvoa tuottavilla palveluilla on taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta”, Solitan Health-yksikön johtaja Risto Kaikkonen kertoo.
Teknologian ja digitaalisuuden hyödyntämisen tulisi Solitan mukaan tarkoittaa inhimillisyyden korostamista ja mahdollistamista, ei ihmiskeskeisyyden katoamista terveydenhuollon palveluista.
”Päinvastoin rakentamalla ihmisystävällisiä, tasa-arvoisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita hoitohenkilökunnan vähyydestä kärsivä Suomi pystyy säilyttämään toimivan hyvinvointiyhteiskunnan ja tarjoamaan kasvokkaisia kohtaamisia niille ihmisille, jotka ovat digitaalisten palveluiden ulottumattomissa”, Kaikkonen lisää.
Ei kiitos hoivarobotille
Inhimillisiä ominaisuuksia omaavia ja ikääntyvien ihmisten seuraksi suunniteltuja robotteja hyödynnetään jo maailmalla ihmisten hoivaamiseen. Suomalaisia tällaiset hoivarobotit, kuten robottihylkeet tai -nuket, vielä arveluttavat. Vain 27 prosenttia tutkimukseen vastanneista suomalaisista on sitä mieltä, että hoivarobotti voisi toimia ikäihmisen ystävänä tai seuralaisena.
Suomalaisista neljännes, 25 %, antaisi hoivarobotin hoitaa lähiomaistaan. Ilmiö on monelle vielä uusi ja tuntematon: 20 prosenttia vastaajista ei osannut kertoa kantaansa asiaan. Myönteisimmin hoivarobotteihin suhtautuivat 18–34-vuotiaat suomalaiset, selkeästi kielteisimmin yli 65-vuotiaat.
”Tulokset kertovat selvää kieltä siitä, että suomalaiset arvostavat hoivasuhteissa ihmiskontakteja. Järkevä terveysteknologian ja sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisten palveluiden kehittäminen tähtääkin juuri siihen, että teknologiaa hyödynnetään siten, että se vapauttaa resursseja ihmishoivaan siellä, missä teknologia ei voi korvata ihmistä ja toisaalta auttaa nopeuttamaan työtä, jonka kone tekee ihmistä tarkemmin ja nopeammin”, Kaikkonen kertoo.
”Menestyksekkäät digipalvelut terveydenhuollossa voivat syntyä vain täydentämällä teknologiaosaamista syvällisellä ihmisymmärryksellä ja -tuntemuksella.”
Yhteyshenkilöt
Solita Health, Risto Kaikkonen
p. +358 41 536 8745 , risto.kaikkonen@solita.fi
Solita Health, Antti Brunni,
p. +358 44 554 4669, antti.brunni@solita.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Solita on suomalainen teknologia-, data- ja designyritys. Valjastamme ihmisymmärryksen ja älykkäät teknologiaratkaisut palvelemaan parempaa elämää. Olemme muutosvoima, joka luo uusia toimintatapoja, palveluja ja teknologiaratkaisuja uudistaen yrityksiä ja yhteiskuntaa. Solita työllistää jo yli 1700 strategisen konsultoinnin, palvelumuotoilun, ohjelmistokehityksen, AI- ja analytiikkaratkaisujen sekä pilvipalvelujen asiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Saksassa ja Belgiassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Solita
Solita tarjoaa tekoälyasiantuntemustaan Natolle maailman suurimmassa kyberpuolustusharjoituksessa8.5.2025 09:07:04 EEST | Tiedote
Teknologia-, data- ja designyhtiö Solita osallistuu Naton Locked Shields 2025 - harjoitukseen, joka on maailman edistynein reaaliaikainen kyberpuolustusharjoitus. Sen tarkoituksena on simuloida laajamittaisia, reaaliaikaisia kyberhyökkäyksiä, jotka kohdistuvat kansallisiin kriittisiin infrastruktuureihin. Tämänvuotinen Locked Shields -harjoitus kokoaa yhteen yli 4000 kyberpuolustuksen ammattilaista Naton jäsenvaltioista, korkeakouluista ja yksityiseltä sektorilta.
Solita avaa uuden, strategisen osaamiskeskuksen Puolaan – ”EU-shoring-palveluille on nyt kysyntää”16.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Dataan ja tekoälyyn erikoistunut teknologiayhtiö Solita tuo markkinoille uuden EU-shoring -palvelukokonaisuuden ja avaa palvelukeskuksen Puolaan. Solitan palvelutarjonnan strateginen laajennus vastaa asiakkaiden kasvavaan kysyntään hinnaltaan kilpailukykyisiä eurooppalaisia nearshoring-palveluja kohtaan.
Solita julkaisi vastuullisuusraportin vuodelle 202431.3.2025 15:33:53 EEST | Tiedote
Teknologia-, data- ja designyritys Solita on julkaissut vuoden 2024 vastuullisuusraporttinsa. Se kuvaa Solitan jatkuvaa sitoutumista vastuulliseen ja innovatiiviseen liiketoimintaan, ympäristövastuullisen toiminnan edistämiseen sekä syrjimättömän ja kannustavan yrityskulttuurin kehittämiseen.
Kyselytutkimus: Enemmistö suomalaisista ei halua herättää kuolleita eloon tekoälyavatarin avulla20.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Teknologia-, data- ja designyhtiö Solita kysyi suomalaisilta ja ruotsalaisilta, ketkä historialliset henkilöt he haluaisivat ’herättää kuolleista’ digitaalisen tekoälyavatarin muodossa. Suurin osa suomalaisista (65 %) ei innostu ajatuksesta nähdä edesmenneitä henkilöitä uudelleen virtuaalisena avatarina. Eniten suomalaisia kiinnostavat avatar-hahmot olivat tutkimuksen mukaan Einstein, Jeesus ja Elvis, sekä suomalaisista Mannerheim ja Urho Kekkonen.
Solita Google Cloud Premier -tason kumppaniksi4.3.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Teknologia-, data- ja designyritys Solita on saavuttanut Google Cloud Premier Partner -kumppanistatuksen. Tunnustus on osoitus Solitan kyvystä ja asiantuntemuksesta tuottaa huippuluokan digitaalisia ratkaisuja ja edistää liiketoiminnan transformaatiota Google Cloud -pilviteknologioiden avulla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme