Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Venäjä sekä elinkustannukset ja verotus suomalaisten mielestä maahanmuuton esteitä

Jaa
Suomalaisista yli puolet pitää Suomen maantieteellistä sijaintia, Venäjän läheisyyttä sekä elinkustannuksia ja verotusta Suomeen maahanmuuton esteinä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Arvo- ja asennetutkimuksessa esitettiin 26 kohdan lista mahdollisista maahanmuuton vetovoima- ja estetekijöistä.
Ovatko seuraavat asiat Suomessa nykyisin maahanmuuton vetovoimatekijöitä vai esteitä maahanmuuttajan näkökulmasta arvioituna (%)
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Ovatko seuraavat asiat Suomessa nykyisin maahanmuuton vetovoimatekijöitä vai esteitä maahanmuuttajan näkökulmasta arvioituna (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Päättäjien näkökulmasta Suomen maantieteellistä sijaintia ja sääoloja kiinnostavampia ovat asiat, joihin politiikalla voi vaikuttaa. Yhteiskunnallisista kysymyksistä suurimmaksi maahanmuuton esteeksi suomalaisten silmissä piirtyvät elinkustannukset ja verotus, joita 52 prosenttia pitää maahanmuuton esteinä.

”Suomalaiset siis katsovat, että verotuksen ja elintason kokonaisuus ei houkuttele maahanmuuttajia Suomeen, vaan pikemminkin saa potentiaaliset tulijat miettimään kaksi kertaa, onko Suomi paras mahdollinen kohdemaa työn perässä muuttaville. Puolet suomalaisista pitääkin maan verotusta liian ankarana”, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Vuonna 2021 Suomi oli OECD-maiden viidenneksi kovin verottaja 43 prosentin veroasteella, kun OECD:n keskimääräinen veroaste oli 34 prosenttia. Suomen hintataso oli OECD-maiden keskiarvoa korkeampi ja keskimääräinen palkkataso oli OECD-maiden keskiarvoa pienempi vuonna 2021.

Vetovoimatekijöiksi maahanmuuttajille suomalaiset arvioivat muun muassa suomalaisen luonnon, yhteiskunnan turvallisuuden ja vakauden, elinympäristön laadun, suomalaiset julkiset palvelut ja sosiaalituet sekä suomalaisen koulutusjärjestelmän.

Tulokset perustuvat 2 043 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–13.2.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Venäjä, hintataso ja verot – nämä ovat suomalaisten mielestä maahanmuuton esteet ja vetovoimatekijät -EVA Artikkeli tiistaina 23.5. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Huom! Tiedotteen embargo on 23.5. kello 6.00. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ovatko seuraavat asiat Suomessa nykyisin maahanmuuton vetovoimatekijöitä vai esteitä maahanmuuttajan näkökulmasta arvioituna (%)
Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Ovatko seuraavat asiat Suomessa nykyisin maahanmuuton vetovoimatekijöitä vai esteitä maahanmuuttajan näkökulmasta arvioituna (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Ovatko seuraavat asiat Suomessa nykyisin maahanmuuton vetovoimatekijöitä vai esteitä maahanmuuttajan näkökulmKuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimusasta arvioituna (%)
Ovatko seuraavat asiat Suomessa nykyisin maahanmuuton vetovoimatekijöitä vai esteitä maahanmuuttajan näkökulmKuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimusasta arvioituna (%)
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Jäykkä sääntely ja viranomaistoiminta haittaavat yritystoimintaa Suomessa5.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Yritysten oikeusturvassa on viisi suurta ongelmaa: sääntely on lisääntynyt hallitsemattomasti, valitusprosessit hidastavat investointeja, säännöt ovat erilaisia julkiselle ja yksityiselle toimijalle, viranomaistoiminta on ennakoimatonta ja kirjavaa, eikä lainsäädäntöprosessissa oteta huomioon yritysvaikutuksia, kirjoittavat EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää ja oikeustieteen professori Juha Raitio EVA Analyysissa Hiekkaa rattaissa.

Suomessa siirrytty hienoisesti kulutuksen verottamisesta työn verottamiseen – toisin kuin OECD suosittelee28.6.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Työn verojen suhde bruttokansantuotteeseen on viime vuosina Suomessa hieman kasvanut, kun taas kulutus- ja haittaverojen suhde bruttokansantuotteeseen on pienentynyt. Työn ja kulutuksen verojen suhde bruttokansantuotteeseen pysyi pitkään vakaana, mutta nyt Suomessa on siis siirrytty hienoisesti kulutuksen verottamisesta työn verottamisen suuntaan. Myös yritys-, pääomatulo- ja omaisuusverojen suhde bruttokansantuotteeseen on kasvanut. Tiedot käyvät ilmi EVAn päivitetystä Verojen kirja -julkaisusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme