Espoon kaupunki - Esbo stad

Esbo stads sektor för fostran och lärande skänker 500 datorer till Ukraina

Dela
Sektorn för fostran och lärande stöder demokratifostran i krisområdet genom att skänka 500 bärbara datorer till skolorna i staden Kryvyj Rih i Ukraina. Samarbetet mellan Kryvyj Rih och Esbo inleddes hösten 2022. Nu har 200 datorer skickats iväg, och ytterligare 300 skickas senare. Under sommaren skickas också klassrumsmöbler. Man har också sökt partnergymnasier i Esbo till lyceerna i Kryvyj Rih.

Datorerna har använts i skolor i Esbo i några år. Atea har servat datorerna och installerat Microsoft Windows-operativsystem. I samband med nyinstallationen kontrollerades att datorerna är i användbart skick. Vi skänker också klassrumsmöbler som tagits ur bruk till KryvyjRih. Enligt planen ska möblerna skickas till Ukraina under sommaren. 

Samarbetet mellan Esbo och KryvyjRih gäller även annat än leveranser av datorer och möbler. När Ukrainas ambassadör i Finland, Olga Dibrova, besökte ett seminarium som ordnades av sektorn för fostran och lärande förra hösten, diskuterades ett behov av att bland annat fördjupa samarbetet inom fostran och utbildning. 

I samarbetet betonas särskilt kontakter mellan unga. 

”Eftersom Esbo är Finlands ledande stad inom fostran och utbildning har vi mycket att ge i det här samarbetet”, konstaterar Harri Rinta-aho, direktör för sektorn för fostran och lärande. 

”Det finska skolsystemet strävar bland annat efter att barnen och ungdomarna ska växa upp till vuxna som kan tänka kritiskt samt tillämpa sina kunskaper för både sitt eget och andras bästa och för att utveckla samhället. Allt detta är till hjälp i synnerhet i återuppbyggnaden av Ukraina”, fortsätter han.  

Logistiken är utmanande i krigsområdet  

Esbo stad har förhandlat med olika aktörer om leveransen av datorerna.  

”Det är inte självklart att datorerna kommer fram till krigsområdet, eftersom de innehåller värdefulla komponenter”, berättar Harri Luttinen, chef för digital utveckling inom sektorn för fostran och lärande.  

Esbo stad fick stöd från inrikesministeriet för planeringen av transporten. För logistiken ansvarar Medifon Oy, som sköter transporter av biståndssändningar till Ukraina.  

Samarbete mellan många aktörer  

Förra året donerade Esbo stad 50 000 euro till KryvyjRih för att förbättra ukrainska skolelevers möjligheter att studera på distans.  

Barn och unga i Esbos grundskolor och gymnasier har också ordnat flera egna insamlingar till stöd för ukrainarna.  

Under våren inledde gymnasierna i Esbo ett samarbete med lyceerna i KryvyjRih. Varje gymnasium i Esbo fick en partnerskola i KryvyjRih. Målet är att planera många olika typer av gemensamma lektioner och hälsningar. Lyceerna i Ukraina erbjuder utbildning på både grundskole- och gymnasienivå, och omfattar årskurserna 1–11. 

”Från KryvyjRih har de låtit förstå att både personalen och ungdomarna vill utveckla det här samarbetet. Kontakter mellan de unga ger också nya perspektiv för båda parterna. Vi hoppas att ungdomarna i framtiden också ska kunna träffas”, säger Tapio Erma, direktör för utbildning på andra stadiet.  

Leppävaaranlukio fungerar som pilotskola i inledandet av gymnasiesamarbetet.  

”De studerande har presenterat sina skolor för varandra, och de har också fått tid för att diskutera fritt och ställa frågor. Samarbetet har planerats för en lång tid framåt. Senare är det tänkt att vi ska ordna jobshadowing-verksamhet och elevbesök”, berättar Leppävaaranlukios rektor Ismo-Olav Kjäldman. 

Samarbetet har också utvidgats till yrkesskolor, högskolor och universitet. Aalto-universitetet, Metropolia och Omnia har deltagit i att främja ett fördjupat samarbete inom fostran och utbildning. Digitaliseringsutveckling, rörlighet och pedagogisk utveckling har identifierats som gemensamma intressen. 

Läs mer i vår nyhet: Stadsdirektör Jukka Mäkelä undertecknade partnerskapsavtalet med Kryvyj Rih under ett distansevenemang den 9 maj 2023. Samarbetet är ett uttryck för Esbo stads solidaritet med Ukraina och invånarna i Kryvyj Rih. 

Kontakter

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum