Tornionjoella tulvatilanne rauhoittumassa
Kevään tulvahuippu Tornionjoella on saavutettu maanantaina 22.5. Tulvavesi oli Tornion vedenkorkeuden havaintoasemalla korkeimmillaan 43 cm korkeampi kuin vuoden 2018 tulva. Vedenkorkeus kääntyi Torniossa laskuun maanantaina iltapäivällä ja on nyt laskenut reilu 10 cm huippulukemasta. Kukkolankoskella tulvavesi jäi vain kolmen sentin päähän vuoden 1968 lukemasta.
Tornionjoella Pellossa vedenkorkeus oli korkeimmillaan lauantaina 20.5. Havaintoasemalla vedenkorkeus jäi 20 cm vuoden 1968 ennätyslukemasta, mutta havaittu virtaama ylitti tuon vuoden ennätyslukeman. Tätä näennäistä ristiriitaa selittävät muutokset menetelmissä, joilla vedenkorkeuksia mitataan ja virtaamia määritetään. Voidaan sanoa, että mittaustarkkuuden rajoissa oltiin vuoden 1968 tulvan lukemissa tai ainakin hyvin lähellä niitä.
Myös Muonionjoella tulva oli korkeimmillaan Muoniossa ja Kolarissa lauantaina 20.5. Muoniossa vedenkorkeus jäi 33 cm päähän vuoden 1968 ennätyslukemasta. Kolarissa tulvavesi rikkoi vuonna 2020 perustetun vedenkorkeuden havaintoaseman 19.5. aamuyöllä.
Ounasjoen tulvahuippu Könkäällä oli perjantaina 19.5. ja Kittilän kirkonkylällä lauantaina 20.5. Kittilässä vuoden 2005 ennätyslukemaan jäi matkaa 77 cm.
Muonionjoen ja Tornionjoen tulva poikkeuksellisen suuri
Vielä keskiviikkona 17.5. näytti siltä, että Muonionjoen ja Tornionjoen tulvista ei todennäköisesti aiheutuisi laaja-alaisia ongelmia, mutta tiedettiin, että ennustettu saderintama voi suurentaa tulvahuippua. Keskiviikon ja torstain sateet toteutuivat kuitenkin erittäin runsaina, mikä aiheutti tulvatilanteen äkillisen muuttumisen ennustettua suuremmaksi. Sateiden lisäksi toinen keskeinen syy näin suureen tulvaan Tornionjoella oli, että tulvahuiput Muonionjoessa ja Ruotsin puolella Pajalassa olivat samanaikaisesti. Keskimäärin Muonionjoen huippu ajoittuu hieman myöhäisemmäksi, jolloin virtaamahuippu Tornionjoen alajuoksulla ei muodostu niin teräväksi kuin tänä vuonna.
Kaikkiaan tulvista aiheutui vahinkoja kymmenille loma- tai asuinrakennuksille. Lisäksi useat piharakennukset ovat voineet kastua. Tulva on vienyt mukanaan rannoilta runsaasti irtainta omaisuutta. Myös tieverkostolle aiheutui tulvavaurioita ja useita teitä jouduttiin sulkemaan tilapäisesti. Kuivakankaantie, Aavasaksantie, Aittamaantie ja Kainuunkyläntie Ylitorniolla ja Liakanjoentie Torniossa ovat vielä suljettuna. Teitä avataan, kun vesi laskee riittävästi.
Vahinkojen määrä tarkentuu myöhemmin, kun tulva-alue saadaan kartoitettua ilmakuvien ja tulvahuipun vedenkorkeusmittausten avulla.
Tulvavahinkojen korvauksia haetaan vakuutusyhtiöiltä. Kastuneista kohteista pyydetään lisäksi ilmoittamaan Lapin ELY-keskukseen (Niina Karjalainen tai Anna Kurkela) kokonaisvahinkojen arviointia varten. Lapin ELY-keskus voi myös käydä mittaamassa kiinteistöillä tulvakorkeuden, mikäli tulvakorkeudesta löytyy merkki kiinteistön alueelta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suomen ympäristökeskus, ryhmäpäällikkö Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287
Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Lapin ELY-keskus, vesitalousasiantuntija Anna Kurkela, puh. 0295 037 398
Sähköpostiosoitteet ovat Suomen ympäristökeskuksen osalta muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi ja Lapin ELY-keskuksen osalta etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28
0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Myöhäisen jälleenrakennuskauden kämppärakentamista edustava esimerkki on suojeltu1.7.2025 15:30:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on suojellut Posiolla Kuorikkilammen rannalla sijaitsevan Kuorikin uittokämpän piha-alueineen. Simon Maksniemen kylän vanhaa koulurakennusta koskeva suojeluesitys on hylätty.
Peltovalvonnat alkavat Lapissa - valvonnalla varmistetaan tukien oikeudenmukaisuus25.6.2025 12:28:25 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskuksen tarkastajat aloittavat peltovalvonnat 1.7.2025. Kesän aikana Lapin alueella kiertää kuusi valvojaa. Valvonta kohdistuu EU:n peltotukia hakeneille tiloille. Valvonnassa tarkastetaan peltojen viljelytapa ja pinta-ala.
Työttömyyden kehitys jatkui Lapissa koko maata myönteisempänä25.6.2025 08:47:57 EEST | Tiedote
Toukokuussa työttömien määrä laski tyypillisen kausivaihtelun mukaisesti. Työttömiä oli kuitenkin 590 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on vähentynyt. Kaupunkipaikkakuntien työttömyys on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan. Pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut myös Lapissa ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Työmarkkinatorille viime vuotta vähemmän.
Buggeluossabivddus galgá váldit vuhtii Atlántta luosa23.6.2025 12:01:42 EEST | Tiedote
Deanu guollebivddus vurdet álgán bivdobaji leat ealaskeappo go diibmá. Hui heajos dilis lean Atlántta luosa bivdu lea gildojuvvon, muhto buggeluosa vurdet valjit goargŋut Detnui. Dan stággobivdu lea dihto njuolggadusaiguin vejolaš, man olis báikkálaš servošat sáhttet ordnet lobivuollásaš buggeluosa jávkadanbivdofidnuid. Norga figgá eastit buggeluosa goargŋuma rastábuođuin, iige goargŋunmeari sáhte einnostit dálá dilis. Norgga buođđu dahje buggeluosa eará guollebivdu ii oaččo dagahit hehttehusaid Atlántta lussii.
Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi23.6.2025 11:16:23 EEST | Tiedote
Tenon kalastuksesta odotetaan alkaneella kalastuskaudella viimevuotista vilkkaampaa. Erittäin heikossa tilassa olevan Atlantin lohen kalastus on kiellettyä, mutta kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon runsaasti. Sen vapakalastus on tietyin säännöin mahdollista, minkä ohella paikalliset yhteisöt voivat järjestää luvanvaraisia kyttyrälohen poistokalastushankkeita. Norja pyrkii estämään kyttyrälohen nousun lohipadon avulla, eikä nousumäärää voida ennakoida tässä vaiheessa. Norjan pato tai kyttyrälohen muu kalastus eivät saa aiheuttaa haittoja Atlantin lohelle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme