Atradius

Suomalaisyritykset huomioivat luottoriskit B2B-kaupankäynnissä

Jaa

Luottovakuutusyhtiö Atradius tutkii säännöllisesti B2B-kaupan maksukäytäntöjä eri markkinoilla ja toimialoilla ympäri maailman. Suomen osalta tämä kyselytutkimus toteutettiin keväällä 2023 haastattelemalla yli kahtasataa suomalaista rakennus-, konepaja- tai metallialalla toimivaa yritystä. Tutkimuksen tulokset on nyt julkaistu Atradiuksen Payment Practices Barometer -raportissa.

Kyselyyn vastanneiden yritysten myynnistä keskimäärin alle puolet (46 %) oli luottokauppaa ja vastaavasti hieman yli puolet (54 %) käteiskauppaa. Yleisestä trendistä poikkesivat vain rakennusalalla toimivat pk-yritykset, joiden myynnistä valtaosa (61 %) oli luottokauppaa. Tavarantoimittajat puolestaan hylkäsivät 40 % saamistaan luottokauppapyynnöistä.

Tutkitut yritykset myönsivät B2B-asiakkailleen maksuaikaa keskimäärin 53 päivää laskun päivämäärästä. Yleisesti ottaen myönnetyissä maksuajoissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta viimeisen vuoden aikana. Tosin rakennusalalla toimivat pk-yritykset kertoivat myöntävänsä asiakkailleen nyt merkittävästi pidempiä maksuaikoja kuin vielä 12 kuukautta sitten. Keskeinen tekijä maksuehdoista päätettäessä on haastateltujen yritysten mukaan se, että ulkopuolisen rahoituksen saatavuus on heikentynyt ja lisäksi siitä on tullut kalliimpaa.

Yritykset arvioivat B2B-luottoriskien pysyneen vakaina viimeisten 12 kuukauden aikana. Euromääräisesti mitattuna 56 % laskuista maksettiin viimeistään eräpäivänä, 42 % maksettiin vasta eräpäivän jälkeen ja noin 2 % jouduttiin kirjaamaan luottotappioiksi. Vastaajien mukaan yleisin syy maksuviiveisiin oli asiakasyrityksen heikko maksuvalmiustilanne; etenkin energiaintensiivisessä metalliteollisuudessa. Lisäksi 36 % vastaajista kertoi asiakkaiden riitauttaneen laskuja.

Vastanneista yrityksistä 71 % arvioi myyntisaatavien kiertoajan pysyneen ennallaan, kun taas 15 % vastaajista raportoi asiakkaidensa maksavan laskunsa nyt aiempaa nopeammin. Yritykset, jotka ilmoittivat myyntisaatavien kiertoajan lyhentyneen, kertoivat tiukentaneensa luotonvalvontakäytäntöjään ja antaneensa alennusta laskunsa etuajassa maksaville B2B-asiakkailleen välttyäkseen kalliin ulkoisen rahoituksen hakemiselta.

Kyselyyn osallistuneista yrityksistä 77 % ilmoitti hallinnoivansa luottoriskejä itsenäisesti. Tätä strategiaa täydentäviä keinoja olivat remburssien käyttö kansainvälisessä B2B-kaupankäynnissä ja saatavien arvopaperistaminen. Toisaalta etenkin suuret teolliset toimijat kertoivat ulkoistaneensa luottoriskit luottovakuutusyhtiöille.

”Jos yritys ei osaa varautua toimintaympäristössä vaaniviin uhkiin etukäteen, seurauksena voivat olla isot luottotappiot ja yritystoiminnan pysähtyminen, pahimmassa tapauksessa jopa konkurssi. Tulevat vuodet ovat edelleen haasteellisia yrityksille. Niiden on selviydyttävä synkässä maailmassa, jossa ei ole yhtä avokätistä valtion tukea kuin pandemian aikana”, kommentoi Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala.

Pääset lukemaan Payment Practices Barometer -raportin täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Meistä

Luottovakuuttamisen, takausten ja perintäpalveluiden asiantuntijoina olemme sitoutuneet rakentamaan vahvoja asiakassuhteita.

Atradius on merkittävässä roolissa tukiessaan kansainvälisesti toimivien suomalaisten yritysten liiketoimintaa. Kansainvälinen verkostomme mahdollistaa sen, että pystymme vastaamaan suomalaisten asiakkaidemme moninaisiin tarpeisiin sekä koti- että vientimarkkinoilla.

Olemme kansainvälinen yritys; toimimme 52 eri maassa ja meillä on tiedot yli 240 miljoonan yrityksen maksutapakäyttäytymisestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atradius

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme