Matkustajamäärien ja lipputulojen kehitys aiheuttaa yhä epävarmuutta HSL:n talouteen

Jaa

Vaikka HSL:n tilikauden tulos näyttää tammi–huhtikuun 2023 perusteella talousarvion mukaiselta, ennusteeseen sisältyy paljon epävarmuuksia. Epävarmuudet liittyvät etenkin matkustajamäärien ja lipputulojen kehitykseen. Vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana emme ole kunnianhimoisen lipputulotavoitteemme vauhdissa.

Lipputulot ovat jäämässä vuonna 2023 ennusteen mukaan 369,4 miljoonaan euroon. Se on 12 miljoonaa euroa (3 prosenttia) vähemmän kuin talousarvion 381 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 lipputuloista olemme perässä 3,6 prosenttia.  Vuoteen 2022 verrattuna ennustamme saavamme lipputuloja 19 prosenttia enemmän. Yhteensä toimintatuotot ovat 858,5 miljoonaa euroa, eli 11,5 miljoonaa (1,3 prosenttia) vähemmän kuin talousarviossa.

Matkustajamäärän ennustetaan olevan tänä vuonna nousuilla mitattuna 351 miljoonaa, mikä on hyvin lähellä talousarvion 349:ää miljoonaa. HSL:n strategisesta tavoitteesta (362 miljoonaa nousua vuonna 2023) olemme kuitenkin selvästi jäljessä. Vuonna 2025 tavoitteemme on 400 miljoonaa nousua.

Toimintakulujen ennustetaan olevan 860,3 miljoonaa euroa, mikä alittaa talousarvion 15,3 miljoonalla eurolla (1,8 prosenttia). Kaikkein suurin tekijä alituksen taustalla on se, että bussien operoinnin kustannukset ovat ennakoitua pienemmät.

Joukkoliikenteen infrakorvaukset ovat toteutumassa talousarvion mukaisina (200,7 miljoonaa euroa). Kasvua vuodesta 2022 on 59 miljoonaa euroa, mikä johtuu metron laajenemisesta Matinkylästä Kivenlahteen. Se kasvattaa osaltaan HSL:n jäsenkunnille – tässä tapauksessa Espoolle – maksamia korvauksia joukkoliikenneinfran käytöstä.

Investointimenojen ennustetaan nousevan 26,1 miljoonaan euroon ja ylittävän talousarvion 2,7 miljoonalla eurolla. Ylitys johtuu siitä, että HSL:n uusien lukijalaitteiden hankinta on siirtynyt vuodelta 2022 tähän vuoteen.

Yhteyshenkilöt

Helsingin seudun liikenne HSL vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta, tilaamisesta ja lipuista sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on noin 400 työntekijää. Vuonna 2022 HSL:n toimintakulut olivat 734 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 815 miljoonaa euroa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin 304 miljoonaa nousua, mikä on suurin osa Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Suuret kaupunkiseudut peräänkuuluttavat valtiolta riittäviä panostuksia kestävään kasvuun13.9.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Seitsemän suurinta kaupunkiseutua esittävät yhteisessä kannanotossaan vakavan huolensa valtion niukoista resursseista kaupunkiseutujen kasvun tukemiseen. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma tunnistaa MAL-seutujen keskeisen merkityksen, mutta ei juurikaan varaa rahoitusta seutujen kehittämiseen. Seudut ovat määrätietoisesti kehittäneet kestävää yhdyskuntarakennetta ja peräänkuuluttavat pitkäjänteisyyttä myös valtiolta.

HSL ja Helsingin seudun kunnat kartoittavat liikkumistutkimuksella asukkaiden tekemiä matkoja ja kulkutapoja1.9.2023 09:20:16 EEST | Tiedote

Ensimmäiset kutsukirjeet vuoden 2023 Liikkumistutkimukseen, joka selvittää Helsingin seudun asukkaiden matkoja ja kulkutapoja, on postitettu. Kutsun saa lähes 42 000 satunnaisesti valittua Helsingin seudun asukasta. HSL kehottaa vastaamaan tutkimukseen, sillä sen avulla saadaan tärkeää tietoa liikennettä koskevien päätösten ja suunnitelmien pohjaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme