Etelä-Savon ELY-keskus

Vihreä siirtymä ja työvoiman saatavuuden haasteet ovat yritysten kehitysnäkymien keskiössä Etelä-Savossa

Jaa
Eteläsavolaisten yritysten toimintaa varjostavat keskimääräistä heikommat tulevaisuuden näkymät. Vihreä siirtymä ja uusiutuva energia ovat ajankohtaisia asioita, joihin maakunnan yritykset ovat kuitenkin valmiita panostamaan.

Helmikuussa 2023 julkistetun pk-yritysbarometrin mukaan eteläsavolaisilla yrityksillä on huonommat odotukset tulevaisuuden suhteen kuin naapurimaakunnissa tai maassa keskimäärin. Myös työllisyyden, liikevaihdon ja investointien arvon näkymät nähdään huonompina kuin maassa keskimäärin. Kevään pk-yritysbarometrin mukaan valtakunnallisesti yrityksissä näkyy epävarmuutta. Etelä-Savossa halukkuus kasvuun ja kansainvälistymiseen on hieman noussut, mutta jää kuitenkin alle koko maan keskiarvon. 

Vihreä siirtymä ja energiatehokkuus kiinnostavat  

Etelä-Savossa käynnistyneissä tai valmistelussa olevissa yrityshankkeissa näkyvät vihreä siirtymä sekä satsaukset uusiutuvaan energiaan ja resurssitehokkuuteen. Eteläsavolaiset yritykset ovat viime aikoina keskittyneet digiosaamisen kehittämiseen, vihreään siirtymään ja toimintaympäristön muutoksien tuomiin haasteisiin, joihin lukeutuvat mm. Venäjän hyökkäyssota ja energian hinnan nousu. Eteläsavolaiset yritykset, etenkin matkailualalla, ovat kiinnittäneet huomiota energiatehokkuuteen ja kasvattaneet kiinnostutaan muun muassa aurinkoenergiaa kohtaan.

Työvoiman saatavuus askarruttaa

Majoitus- ja ravitsemisalalta on poistunut koronapandemian aikana paljon työntekijöitä kouluttautumaan ja työhön muille aloille. Matkailualalla kausityövoiman saanti on edelleen haasteellista. Venäjän hyökkäyssota on vaikeuttanut myös maa- ja puutarhatalouden sekä metsänhoitotöiden kausityövoiman saantia.  

Metalliteollisuudessa erityisesti hitsaajien ja koneistajien rekrytoinnissa on jo pitkään ollut haasteita. Metallialan koulutukseen on kuitenkin viime aikoina hakeuduttu aiempaa paremmin. Rakennusalaa vaivaa koko maakunnassa osaavien toimihenkilöiden pula. Teollisuuden eri aloilla on enenevästi hyödynnetty RekryKoulutusta akuuttien työvoimatarpeiden ratkaisemiseksi.  

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on eniten pulaa lähihoitajista ja sairaanhoitajista. Tilanne on vaikein Pieksämäellä. Miesten määrä ja osuus vahvasti naisvaltaisissa lähihoitajan ja sairaanhoitajan ammateissa on pikkuhiljaa kasvanut. Kehitystä on tarpeen vahvistaa kannustamalla ja ohjaamalla miehiä entistä aktiivisemmin alan koulutukseen ja töihin. Tämä on työllisyydenkin kannalta tärkeää, sillä miehiä on työttömänä Etelä-Savossa selvästi naisia enemmän. Odotettavissa on myös, että miesvaltaisten tuotannollisten töiden työpaikkojen määrä laskee edelleen.   

Vuonna 2022 Etelä-Savossa yrityksillä oli vähiten rekrytointivaikeuksia koko maassa (44 %). Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen ja TEM:n vuosittain toteuttama Työvoiman hankinta toimipaikoissa –selvityksestä. Yritysten rekrytointivaikeudet kasvoivat edellisvuodesta myös Etelä-Savossa, mutta osuus oli koko maan pienin ja ainoa alle 45 %:n.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Hannu Mars, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 271


Ennakointiasiantuntija Merja Toijonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 165


Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinileväilmoitusten määrä lisääntyi hetkellisesti Etelä-Savossa juhannuksen jälkeen4.7.2024 15:23:23 EEST | Tiedote

Juhannuksen jälkeen kansalaishavainnot sinilevistä lisääntyivät hetkellisesti Etelä-Savossa, mutta pysyvillä sinilevien havaintopaikoilla sinilevätilanne on pysynyt maltillisena. Hieman sinilevää on havaittu tällä viikolla Heiniössä Pieksämäellä, Pitkäjärven uimarannalla Mikkelissä sekä Pyhävedellä Mäntyharjussa. Heiniössä levää on havaittu kolmena peräkkäisenä viikkona ja Pitkäjärvellä kahtena peräkkäisenä viikkona.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye